Boogerd noemt UCI 'dictatoriaal'

Michael Boogerd heeft uitgehaald naar de internationale wielrenunie (UCI). De renner van Rabobank is namelijk van mening dat de anti-dopingverklaring, die de renners moeten ondertekenen, van 'dictatoriale' aard is.

"Het is volledig respectloos naar de renners toe, zeker omdat we niet eens gevraagd zijn naar ons standpunt", aldus Boogerd. "Degenen die de verklaring tekenen, worden met hun naam op een publieke internetsite gezet en gezien als de 'good guys'. Wie niet tekent, wordt als crimineel gezien. Dat kan absoluut niet door de beugel."

De Nederlandse renner van Rabobank had liever eerst een reactie van de internationale wielrenunie (UCI) gehad, voordat hij de verklaring zou ondertekenen. "Als ploeg hebben we toch unaniem besloten om te tekenen, maar wel onder protest. We hebben dat in een verklaring naar buiten gebracht en achter die woorden sta ik volledig."

Vorige week werd, na overleg tussen alle ProTour-ploegen en de UCI, bekend gemaakt dat alle 600 wielrenners een verklaring moesten tekenen, voordat ze deel konden nemen aan de Tour de France. Deze mondiale wielerronde start op 7 juli in Londen. Mocht het zo zijn dat een renner gedurende deze ronde betrapt wordt op het gebruik van verboden middelen, dan wordt deze naar alle waarschijnlijkheid voor de duur van twee jaar geschorst. Bovendien zou deze persoon ook zijn jaarsalaris in moeten leveren.