"Italiaans voetbal jaar stilleggen"

Het Italiaanse voetbal zou een jaar stil moeten worden gelegd. Sergio Campana, voorzitter van de Italiaanse spelersvakbond, heeft dit zaterdag laten weten. Deze uitspraak deed hij na de hevige rellen van vrijdag tijdens de wedstrijd tussen Catania en Palermo.

Tijdens deze rellen, tussen supporters van de twee ploegen, vond één agent de dood en raakten honderd mensen gewond. In een reactie op de rellen kondigde de FIGC, het sporttribunaal van de Italiaanse bond, direct aan om alle nationale en internationale wedstrijden per direct af te gelasten.

"De voorzitter van de FIGC, Luca Pancalli, riep me bij hem, waarna we het beiden eens werden om alle wedstrijden voorlopig af te gelasten", aldus Campana. "Bovendien heb ik een serieus voorstel gedaan de nationale competities één jaar stil te leggen, zodat iedereen eens na kan denken over wat er gebeurd is."

De FIGC heeft overigens niet laten weten hoe lang het opschorten van de voetbalwedstrijden van kracht blijft. Het is in ieder geval al zeker dat alle wedstrijden op nationaal en internationaal niveau dit weekend niet door zullen gaan.

Campana is overigens van mening dat Italië het voorbeeld van Engeland moet volgen. Zij hebben het namelijk voor elkaar gekregen om het geweld de kop in te drukken. Volgens de Italiaan lukt dit niet door de wedstrijden één weekend niet door te laten gaan. "Het heeft geen zin om alleen de wedstrijden van dit weekend af te gelasten. Er zijn deze week twee doden in het Italiaanse voetbal gevallen. Engeland heeft het voor elkaar gekregen om het geweld in het voetbal een halt toe te roepen. Ik zie dan ook genoeg redenen om dat in Italië ook toe te passen."

"In Engeland worden de spelers altijd door hun supporters toegejuicht. Bij ons worden spelers in elkaar geslagen, wanneer ze een wedstrijd verliezen", vervolgt Campana. "Dit moet een halt toegeroepen worden. Wij kunnen niet toestaan dat het op deze manier verder zal gaan. Het is hoog tijd om terug te kijken. We kunnen niet toestaan dat er doden vallen door hetgene wat er vrijdag is gebeurd."