[Terugblik] Oktober

Oktober

wielrennen
Zonder zelf mee te doen aan het Kampioenschap van Zürich heeft de Spanjaard Alejandro Valverde toch de eindzege in de ProTour-cyclus binnengehaald. Valverde is met nog twee wedstrijden te gaan onbereikbaar voor de concurrentie.Paolo Bettini schrijft de 100ste editie van de Ronde van Lombardije op zijn naam. Over 246 kilometer was de Italiaan de sterkste, met meerdere seconden voorsprong op de Spanjaard Samuel Sanchez en de Duitser Fabian Wegmann.

Schaatsen
Gianni Romme zal dit seizoen de Duitse schaatsster Anni Friesinger trainen. Romme is de opvolger van Markus Eicher.

Atletiek
Lornah Kiplagat wordt in het Hongaarse Debrecen wereldkampioene op de 20 kilometer. De voor Nederland uitkomende atlete uit Kenia blijft in de slotfase van de wegwedstrijd de Roemeense Constantina Tomescu voor, met wie ze de hele wedstrijd aan de leiding loopt.

Hockey
De Nederlandse hockeyvrouwen veroveren in Madrid de wereldtitel. In de finale wordt Australië met 3-1 verslagen.
Op 18 oktober overlijdt voormalig hockeycoach Harrie Delmee. De vader van Jeroen Delmee, recordinternational bij het mannen hockeyteam, was al lange tijd ongeneeselijk ziek. Delmee werd 60 jaar

Honkbal
De 102e World Series worden beslist in wedstrijd vijf. De Cardinals winnen deze wedstrijd van de Tigers waardoor zij zich “wereldkampioen baseball” mogen noemen.
Cory Lidle, pitcher van de New York Yankees, is de piloot van het vliegtuigje dat in een flat in Manhattan vloog. Ook de vlieginstructeur van Lidle komt bij de de crash om het leven.

Schaken
De Rus Vladimir Kramnik is de nieuwe wereldkampioen schaken. In Elista beslist de Rus de tweekamp met Veselin Topalov in zijn voordeel door de rapidpartijen met 2,5-1,5 te winnen. De 'gewone' tweekamp was eerder in een 6-6 gelijkstand geëindigd.

Darts
Michael van Gerwen wint de Winmau World Masters. In de finale versaat hij Martin Adams met 7-5.

Turnen
Yuri van Gelder verovert op de wereldkampioenschappen turnen in het Deense Aarhus brons op de ringen. Zijn wereldtitel raakt hij kwijt aan de Chinees Yibing Chen.

Tennis

De Nederlandse tennisbond KNLTB maakt bekend dat Tjerk Bogtstra niet langer captain is van het Nederlandse Davis Cup-team. Het aflopende contract van de tenniscoach zal niet worden verlengd.

Olympische spelen
Het IOC zwicht voor de commercie. Ondanks alle noodkreten van Pieter van den Hoogenband en vele andere internationale zwemtoppers worden de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen in Peking tijdens de ochtenduren gehouden. De mededeling komt hard aan bij de zwemmers. Zij reageren unaniem boos en teleurgesteld.

Motorsport
Nicky Hayden is de nieuwe wereldkampioen in de MotoGP-klasse. De Amerikaan, rijdend op een Honda, profiteert tijdens de laatste Grote Prijs op het circuit van het Spaanse Valencia van een val van klassementsleider Valentino Rossi.

Golf
De Nederlandse amateurgolfers veroveren in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch de wereldtitel voor amateurs.