Hiddink: "Australië zal opnieuw moeten bouwen"

Guus Hiddink herinnert zich nog goed hoe ongelovig de Australische internationals reageerden bij de eerste kennismaking, bijna elf maanden geleden.

"Waarom heeft u eigenlijk deze baan genomen?" was de vraag van hen aan de voormalig trainer van PSV. "De vraag werd gesteld vanuit een cynisme over hun eigen mogelijkheden. De frustraties waren groot. In de selectie zaten enkele dertigers, die het al twee keer niet was gelukt om zich voor het WK te plaatsen. Er was totaal geen zelfvertrouwen. Vanuit die situatie heeft de ploeg zich fantastisch ontwikkeld en daar ben ik trots op", aldus de Nederlander.

"Australië zal een gedeeltelijk nieuwe ploeg moeten bouwen. De Olympische Spelen van 2008 in Peking moet het volgende doel zijn en vervolgens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Dus moet je nu gaan werken met spelers die de leeftijd hebben om die toernooien te halen." De namen van aanvoerder Mark Viduka, Craig Moore, Tony Popovic, John Aloisi, Josip Skoko, Zeljko Kalac en de zelfs de nog relatief jonge Harry Kewell worden in verband gebracht met een al dan niet tijdelijk afscheid van het Australische nationale team.

"Australië zit nu op de top van de berg en zal tijdelijk in een dalletje komen als er een nieuwe ploeg wordt gebouwd. Maar als er een goede structuur wordt neergezet, zal het voetbal in Australië snel weer boven op de berg zijn."