Menchov zegeviert op Ventoux

Denis Menchov heeft op de Mont Ventoux een van de grootste zeges uit zijn loopbaan geboekt. De Rus was nipt de beste na een afvalrace. Levi Leipheimer is de nieuwe geletruidrager in de Dauphiné Libéré.

Met Philippe Gilbert in de gele leiderstrui werd om 12.13 uur het startschot gegeven voor rit vier. Onderweg twee colletjes van de vierde categorie en de slotklim naar de Mont Ventoux, vast nummer in de Dauphiné tijdens de laatste edities.

Zoals gebruikelijk tijdens etappes met aankomst op de Ventoux probeerde een groepje vluchters met zoveel mogelijk voorsprong te beginnen aan de Reus van de Provence. Ditmaal ontstond al binnen enkele kilometer de beeldbepalende vlucht. De dapperen waren Joost Posthuma, Ronny Scholz, Stéphane Auge, Lars Bak, Cédric Vasseur, Danilo Napolitano, Thomas Voeckler, Alessandro Vanotti en Florian Stalder.

Maximaal fietste het negental naar een marge van een kleine zes minuten. Onder meer Phonak - voor Floyd Landis - deed de arbeid in het peloton. Aan de voet van de Ventoux was het verschil nog nauwelijks twee minuten. Posthuma moest al op de eerste flanken zijn medevluchters laten gaan. Ook Voeckler kon het tempo niet bijbenen, vooral doordat Vanotti en Vasseur er de zweep oplegden. Uiteindelijk bleef alleen Vasseur over.

In het peloton werd het bal geopend door Oscar Sevilla en Sylvester Szmyd. Even later plaatste José Azevedo een tegenaanval. Phonak bleef rustig controleren. Achterin losten de coureurs bij bosjes; ook voor leider Gilbert ging het te snel. Voorin passeerde Azevedo de ‘stilgevallen’ Sevilla. De Portugees nam de koppositie in handen.

Een demarrage van Francisco Mancebo deed de strijd in het groepje kanshebbers op de eindzege ontbranden. Menchov, Moreau, Paulinho, Chavanel, Leipheimer, Kohl en Caucchioli volgden, maar Valverde, Vinokourov en Landis konden niet mee. Van Hincapie en Popovych helemaal geen spoor. Azevedo hield zich verre van dit gewoel en reed als eerste het ‘maanlandschapachtige’ gedeelte op.

Onder auspiciën van Moreau werd de groep der favorieten tot vier leden gedecimeerd: Moreau zelf, Kohl, Leipheimer en Menchov. Op een kleine vier kilometer van de meet werd Azevedo opgeslokt door de groep-Menchov, waarin Kohl inmiddels was verdwenen. Dit kwartet bleef tot het eind bij elkaar, al moest Azevedo in extremis lossen. Menchov wachtte de sprint niet af en versnelde indrukwekkend. De Vuelta-winnaar leek zegezeker, maar Moreau kwam nog sterk opzetten. De 35-jarige Fransman zag zijn remonte niet beloond. Leipheimer finishte als derde en heeft daaraan genoeg om de leiderstrui aan te trekken.

Vrijdag ligt de aankomst na opnieuw een zware etappe in het klassieke Briançon. IJkpunt is de legendarische Col d’Izoard. Tijd om hiervan te herstellen is er nauwelijks, want zaterdag staat de koninginnerit naar La Toussuire op de rol. Zelfs de afsluitende etappe naar Grenoble is geen spek voor de bek van sprinters.

Uitslag 4e etappe - Tain-l’Hermitage / Le Mont-Ventoux– 186 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1D. MenchovRAB4.50.37
2C. MoreauAGRz.t.
3L. LeipheimerGER0’15”
4J. AzevedoDIS0’29”
5S. ChavanelCOF0’54”

Klassement:

#CoureurPloegTijd
1.L. Leipheimer (USA)GER15.47.53
2.D. Menchov (Rus)RAB0’28”
3.P. Gilbert (Fra)FDJ1'08"
4.J. Azevedo (Por)DSC1'47"
5.C. Moreau (Fra)AGR1'48"

Submitter:  Bron: FOK!