Dubbelslag Sanchez in Baskenland

Samuel Sanchez heeft de tweede rit van de Ronde van Baskenland gewonnen. De renner van Euskaltel is ook de nieuwe leider. Michael Boogerd handhaafde zich in een select groepje favorieten.

Liefst twaalf hellingen lagen er tussen Irun en Segura op het parcours. Daarmee was deze etappe cruciaal in de strijd om de eindzege én een ideale preparatie op de klassiekers door de Ardennen. De aankomst lag echter niet boven, maar aan het eind van de afdaling van de Alto de Minas, wiens top op zeven kilometer van de meet was gesitueerd.

De eerste serieuze aanval van de dag ontstond na ongeveer een uur koersen. Mads Kaggestad, Yohann Le Boulanger, Inaki Isasi, José Luis Arrieta, Hubert Dupont en Israel Nuñez waren de dapperen. Op de lastige Aztiria slokten de overblijfselen van het peloton (met de mannen van Caisse d’Epargne-Illes Balears voorop) de koplopers op. José Angel Marchante plaatste bij de samensmelting een demarrage. Thomas Dekker, Danilo Di Luca, Denis Menchov en Pieter Weening moesten hier lossen.

Marchante zong het echter niet lang uit en op de Minas ontbonden Leonardo Bertagnolli, Aitor Osa en Alberto Contador hun duivels. In de afdaling kwam Samuel Sanchez aansluiten. Net toen het groepje der favorieten (met Michael Boogerd) op het punt stond aan kop van de koers te komen, sprongen Sanchez en Contador weg. Het duo bleef voorop en Sanchez besliste de sprint a deux in zijn voordeel. Valverde strandde op twee seconden en verliest zijn leiderstrui aan Sanchez. Boogerd finishte als zesde.

Uitslag 2e etappe – Irun – Segura - 155 kilometer

#CoureurPloegTijd
1S. SanchezEUS4.10,55
2A. ContadorLIBz.t.
3A. ValverdeCDI0’02”
4P. SinkewitzTMO0’02”
5D. RebellinGER0’02”

Klassement:

#CoureurPloegTijd
1S. SanchezEUS7.33,27
2A. ContadorLIBz.t.
3A. ValverdeCDI0’02”
Submitter:  Bron: FOK!