[WRC] Loeb slaat zijn slag

Gisteren reden de rallycoureurs de tweede dag in de Rally van Mexico. Aan het einde van de dag was de Fransman Sébastien Loeb de leider in het klassement. Hij won vijf van de zeven proeven. De Noor Petter Solberg nam plaats twee over van Loeb met een achterstand van een halve minuut. De dag werd gestart door de Fin Marcus Grönholm, de monteurs van Ford hadden de auto gerepareerd zodat de Fin gisteren vanaf een 23ste plaats de rally startte. Hij wist de tweede dag als elfde te eindigen.

De rally van Mexico kende vrijdag twee uitvallers, maar Grönholm en de Australiër Chris Atkinson waren er zaterdag toch bij. De monteurs van beide teams hadden de auto zo gerepareerd dat beide coureurs toch konden starten. Loeb zette direct de aanval in op de achtste proef. De Fransman eindigde tien seconden sneller dan Solberg. Grönholm eindigde op een derde plaats, maar staat twintigste in het klassement met een achterstand van twintig minuten. Het drama voor Ford werd nog groter nadat de Fin Mikko Hirvonen met zijn auto over de kop sloeg. Met de coureur en navigator was er niets aan de hand maar zij konden niet verder rijden. Ook de Brit Matthew Wilson raakte in een ongeluk verzeild en kon ook niet verder in zijn Ford. Op proef negen kwam Solberg sterk terug, de Noor pakte 4.2 seconden op Loeb en pakte hiermee de leiding terug in het klassement. Grönholm pakte wederom de derde plek maar had nog steeds te kampen met een achterstand van twintig minuten. Op proef tien pakte Loeb een halve seconde terug op de voorsprong van Solberg. De Oostenrijk Manfred Stohl reed zijn eigen wedstrijd, Stohl staat in het klassement op een derde plaats met een achterstand van meer dan twee minuten. Grönholm kwam nog sterk terug, hij pakte de zesde plaats op proef tien en ging daarbij naar plaats zestien in het klassement met bijna 21 minuten achterstand.

Het verschil tussen Loeb en Solberg werd steeds kleiner als ze onderweg zijn op proef elf. Hirvonen en Wilson, die beiden in stage acht de wedstrijd hadden gestaakt, konden weer verder na reparaties tussen proef tien en elf, maar ze hadden wel een flinke achterstand. Loeb pakte op de proef drie tienden van een seconde voorsprong en dichtte zo langzamerhand het gat tussen hem en Solberg. Grönholm werd derde en probeerde hiermee zijn achterstand kleiner te maken. Het gat met de leider werd echter alleen maar groter en was nu al opgelopen tot 21 minuten. In proef twaalf wist Loeb de leiding over te nemen van Solberg. De Fransman was zes seconden sneller dan de Noor. Grönholm eindigde als vierde met een achterstand die niet meer te overbruggen is. Op proef dertien kreeg Subaru rijder Stohl de schrik van zijn leven. Op de proef kwam de Oostenrijk met vol gas een horde koeien midden op de weg tegen. De Oostenrijker kwam er zonder enige schade vanaf, de koeien bleven rustig onder al het rally geweld. De Australiër Atkinson moest men van de weg moeten duwen om de race te kunnen vervolgen. Atkinson hield hier twee gebroken zijspiegels aan over. Loeb behaalde de overwinning op proef dertien. Solberg kwam als zesde over de finsh met een achterstand van 26 seconden. Grönholm eindigde als tweede en pakte de elfde plaats in het klassment. Als Loeb en Solberg geen fouten meer maken zullen zij gaan strijden om twee podiumplaatsen. Het verschil tussen de Fransman en de Noor is 28 seconden, de derde plaats is voor Stohl die meer dan drie minuten achterstand heeft op Solberg.

Stand na dag twee

#NaamMerkTijdVerschil
1S.Loeb (FRA)3:04:35-
2P. Solberg (NOR)3:05:0300:28.5
3M. Stohl (AUT)3:08:2203:47.5
4D. Sordo (ESP)3:08:5104:15.6
5H. Solberg (NOR)3:14:5110:16.1
6G. Mac Hale (IRL)3:17:3713:02.4
7T. Arai (JPN)3:23:1018:35.1
8R. Trivino (MEX)3:23:3318:58.3
9N. Al-Attiyah (MAR)3:23:5519:20.3
10C. Atkinson (AUS)3:24:1319:38.1