Zege Nuyens in Kuurne-Brussel-Kuurne

Nick Nuyens heeft Kuurne-Brussel-Kuurne aan zijn palmares toegevoegd. De Belg, in dienst van Quick-Step, kwam solo over de meet.

De koers ontplofte na zo’n negentig kilometer, met lastige hellingen als de Kanarieberg, Kruisberg, Oude Kwaremont en Trieux op het menu. De Brit Steven Cummings reed alleen op kop vlak voordat deze hindernissen de revue zouden passeren. Op de Kanarieberg werd het peloton uiteengereten na een aanval van Sergei Ivanov. Tom Boonen, Serge Baguet en Björn Leukemans konden volgen.

Er ontstonden allerlei verschillende groepjes, die vlak voor de Oude Kwaremont samensmolten. Op de Kwaremont ging Nico Mattan ervan door. De Belg kreeg Baguet en Lorenzo Bernucci met zich mee. Na de bergzone kwamen Joost Posthuma en Roger Hammond aansluiten bij de koplopers. In de achtergrond moest Stijn Devolder lossen, terwijl Peter van Petegem helemaal geen tekenen van leven vertoonde.

De Nokereberg leverde weinig schermutselingen op en steeds meer renners hervonden de aansluiting met het peloton. Op 35 kilometer van de meet was de complete hergroepering een feit, met dank aan Davitamon-Lotto. Vlak voor de eerste doorkomst in Kuurne ontstond de nieuwe kopgroep. Het was de Nederlander Folkert de Haan die als eerste z'n duivels ontbond, waarna Nuyens, Pronk en Van Den Broeck in zijn wiel aanpikten.

In een mum van tijd was het kwartet uitgebreid tot elf, waarvan twee Nederlanders en liefst negen Belgen (waaronder Boonen, Eeckhout en Nuyens). De hoofdmacht werd aangevoerd door Bouygues en Landbouwkrediet, maar zou geen rol van betekenis meer spelen. In de slotronde in Kuurne waren er nog acht leiders over, waaronder Pronk. Quick-Step had liefst drie man in de voorposten met Boonen, Nuyens en Van Impe.

De laatste kilometers lieten diverse aanvallen zien, van onder andere Eeckhout en Van Den Broeck. Quick-Step wilde niet gokken op Boonen en Nuyens plaatste diverse malen een demarrage. Zo’n drie kilometer voor het einde aarzelde men in de kopgroep bij een nieuwe poging van Nuyens. De 25-jarige Belg bleef vooruit, ondanks aanzetten van Eeckhout. Leif Hoste pakte de tweede plaats weg voor Tom Boonen. Nuyens was zaterdag pas 90e in de Omloop het Volk en had in de heuvelzone nog moeite om de favorieten te volgen.

Submitter:  Bron: FOK!