Van Velde kiest eieren voor zijn geld

Gerard van Velde zal toch meedoen aan de skate-off voor een olympisch ticket op de 500 meter.

Van Velde verklaarde aanvankelijk geen trek te hebben in een krachtmeting met Jacques de Koning, met wie hij samen op de vierde plaats eindigde op de 500 meter tijdens het NK afstanden. De routinier had daar principiële redenen voor: hij was immers genomineerd, in tegenstelling tot De Koning. De KNSB heeft nu toch een deelnamebevestiging van Van Velde, zodat de beslissingsronde voor 13 januari staat geprogrammeerd. ”Gerard was aanvankelijk enigszins teleurgesteld. Zoals wel vaker in dit soort gevallen komt het allemaal toch goed”, aldus Jan van Hout van de technische commissie.

De eerste skate-off vindt overigens komend weekeinde al plaats. Tijdens het NK sprint bekampen Marieke Wijsman en Frouke Oonk elkaar. De kans is echter klein dat de winnares afreist naar Turijn, want de vierde plek op de 500 meter wordt opgeofferd als meer dan tien Nederlandse vrouwen zich kwalificeren.

Het duel tussen Barbara de Loor en Paulien van Deutekom om een startbewijs voor de 1.000 meter kent op 13 januari zijn uitkomst. Pas twee weken later is de volledige schaatsequipe bekend. Dan schaatsen Rhian Ket en Simon Kuipers om een 1500 meter ticket. Die late datum is een tegemoetkoming aan Kuipers, die nog altijd kampt met een liesblessure. Daarom heeft hij zich inmiddels afgemeld voor het NK sprint, wat impliceert dat hij ook het WK aan zich voorbij zal moeten laten gaan.