Tweemansbobs stellen teleur in Lake Placid

De Nederlandse tweemansbobs hebben zich tijdens werelbekerwedstrijden in Lake Placid niet weten te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van Turijn. Beide bobs eindigden, net als vorige week in Calgary, in de achterhoede.

In Nederland I kwam Arend Glas samen met Sybren Jansma niet verder dan een 22e plek. Dit terwijl een positie in de top-15 nodig was voor kwalificatie. Een grote deceptie voor het duo, want in de voorbereiding op het werelbekerseizoen werd veelvuldig getraind op de baan van Lake Placid. Het duo had dan ook de verwachting uitgesproken op de Amerikaanse baan de Olympische kwalificatie veilig te stellen.

Maar tijdens de eerste heat ging het al fout voor de Nederlandse combinatie. Een fout van Jansma, die bij de start weggleed, kostte het duo, ondanks het goede stuurwerk van Glas, een mooie positie in het klassement. Het resultaat was zelfs zo beroerd, dat de Nederlanders in de tweede run niet meer op de baan mochten verschijnen. Een plek in de top-20 was hiervoor immers vereist.

Ook Nederland II, met Edwin en Arnold van Calker, kende geen goede wedstrijd. Net als hun landgenoten mochten ze na één heat hun ambities voor Turijn (voorlopig) opbergen. Met een 26e plaats eindigden ze ver in de achterhoede. De zege in de Amerikaanse stad ging naar het Duitse koppel Kuske/Lange, die ook al in Calgary de beste waren. De Amerikaanse combinatie Kohn/Sprague werd tweede, voor hun landgenoten Hays en Jovanic.