Italianen domineren finale in Sittard

Simone Cadamuro heeft de tweede etappe in de Eneco Tour gewonnen. Deze etappe liep van Geldrop naar Sittard over 178 kilometer met een aankomstcircuit bij de finish waar er twee rondes moesten worden gereden.

Tijdens de etappes waren er verschillende ontsnappingen, maar zoals verwacht ging het peloton achter elk groepje aan wat een paar seconden kreeg. Onderweg waren nog tussensprints waar punten en bonificatieseconden te verdienen waren. Erik Dekker wist bij twee van deze sprintjes als tweede over de streep te komen en pakte daardoor vier seconden terug op klassementsleider Van Heeswijk.

Voordat de renners het aankomstcircuit opdraaiden werd er door de politie al een waarschuwing afgegeven dat het parcours glad was. Dat bleek al meteen toen een aantal renners in een bocht voor de finishstreep vielen. Tegelijkertijd reed ook Erik Zabel lek en de sympathieke Duitser wist niet meer terug in het peloton te komen.

Aan het einde van de eerste ronde was er daarna nog een zware valpartij waarbij renners van Phonak, Fassa Bortolo, Euskaltel en Quick Step betrokken waren. Kevin Hulsmans van Quick Step was de meest ongelukkige van het viertal. Hij bleef lang liggen met last aan zijn schouder, maar stapte wel weer op om de etappe uit te rijden. Hij kwam over de finish met de ambulance achter hem om de renner meteen af te voeren.

In de laatste ronde kwam er een demarrage van Manuel Quinziato van de Saunier Duval ploeg. De Italiaan kon het peloton lang voorblijven, en zelfs Max van Heeswijk moest vol in de achtervolging. Uiteindelijk werd Quinziato op enkele meters van de streep voorbij gereden door de winnaar van de etappe, Simone Cadamuro van Domina Vacanze.

Cadamuro bewees daarna tijdens de huldiging dat hij ook in is voor een geintje. De Italiaan vroeg de microfoon van de omroeper en bedankte het publiek "voor die bloemen". Van Heeswijk blijft in de rode leiderstrui met een voorsprong van drie seconden op Rik Verbrugghe, de winnaar van de proloog.

Uitslag tweede etappe Eneco Tour

Pos.NaamTeamLandVerschil
1 Simone CadamuroDomina VacanzeItalië4.14.48
2 ZanottiLiquigasItaliëz.t.
3 GasparottoLiquigasItaliëz.t.
4 Manuel QuinziatoSaunier DuvalItaliëz.t.
5 Stefan van DijckMrBookmaker.comNederlandz.t.