Leblanc: "Tour leuker dan vorig jaar"

Tourbaas Jean-Marie Leblanc vond de Ronde van Frankrijk van 2005 zeker de moeite van het aanzien waard, ondanks de aanhoudende dominantie van Lance Armstrong.

Het was alweer de zeventiende keer dat Leblanc Tourbaas was. Volgend jaar doet de Fransman een stapje terug en wordt hij de rechterhand van Christian Prudhomme. De editie van 2005 was zeker niet zo spannend als de Tour in het debuutjaar van Leblanc, toen Lemond en Fignon een historisch gevecht leverden om de gele trui. Ondanks het gebrek aan suspense vond Leblanc de Tour leuker dan vorig jaar: ”Dit jaar waren er meer ontsnappingen en aanvallen dan vorig jaar van de tegenstanders van Armstrong, zoals Vinokourov, Basso en ook een beetje Ullrich. Ik keer terug naar Parijs met een zevende Tour de Lance die veel leuker was dan de zesde.”

Critici van Leblanc wijzen vooral op het parcours van deze Tour, die op het lijf van Armstrong zou zijn geschreven. Leblanc verwerpt die kritiek: ”Het parcours werd grotendeels vastgelegd in mei 2004, vňňr de zesde eindzege van Armstrong. Dit jaar hadden we de gelegenheid om het gebruikelijke schema te doorbreken, wat ons veelbelovend leek op papier. Zonder te weten dat ook Armstrong profijt zou halen uit dit nieuwe draaiboek.”

De opvolger van Leblanc, Prudhomme, nam ook alvast het woord op de persontmoeting één dag voor het einde van de 92e Tour de France. Hij wees op het feit dat de Tour nooit zal worden aangetast door de commercie: ”Wat de mythische plaatsen in de Tour betreft, is het niet de grootte van de technische zone of van de Tour zelf die ons zal doen kiezen voor deze of gene plaats. Als, zoals bijvoorbeeld de Ventoux, wij denken dat een aankomst essentieel is vanuit sportief oogpunt, zal de rest zich moeten aanpassen.”