Boonen pakt 2e etappe en groen

Tom Boonen heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was de snelste in de massasprint voor Hushovd en McEwen. Boonen pakte door de etappezege ook de groene trui. De gele trui blijft in het bezit van Zabriskie.

Tien kilometer na de start in Challans was het Joost Posthuma die als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. Hij kreeg 13 man mee. Uiteindelijk bleven er vier man over: Bodrogi (de beste geklasseerde op 59 seconden), Voeckler, Cañada en Calzati. De maximale voorsprong van het kwartet was 4.15. Het tempo in het peloton werd onderhouden door de ploeg van leider Zabriskie, CSC.

Het hing er voor het kwartet om of ze het enige klimmetje van de dag konden halen voor het peloton. Op deze côte van de vierde categorie was het Voeckler die de eerste bolletjestrui van de Tour mocht ophalen in Les Essarts. Bodrogi, die onderweg twee tussensprints won en daardoor stijgt naar de derde plaats in het klassement, loste op de klim. De sprintersploegen gingen meehelpen met de achtervolging, waardoor het verschil snel terugliep. Op zes kilometer van de streep werden de drie bijgehaald en maakte het peloton zich op voor de massasprint.

Vele ploegen reden naar voren om hun sprinters naar voren te brengen. Kirsipuu draaide als eerste door de laatste bocht, waarna McEwen de sprint aanging met Boonen in zijn wiel. Boonen kwam er sterk overheen en won relatief makkelijk. Hushovd ging McEwen ook nog voorbij en werd tweede voor de kampioen van Australië.

Uitslag tweede etappe Tour de France
1. Tom Boonen (Bel) 3.51.312
2. Thor Hushovd Nor) z.t.
3. Robbie McEwen (Aus)
4. Stuart O'Grady (Aus)
5. Luciano Pagliarini (Bra)
6. Juan Antonio Flecha (Spa)
7. Peter Wrolich (Aut)
8. Jérôme Pineau (Fra)
9. Baden Cooke (Aus)
10. Allan Davis (Aus)
11. Manuel Quinziato (Ita)
12. Robert Hunter (Aus)
13. Inaki Isasi (Spa)
14. Yuri Krivtsov (Oek)
15. Angelo Furlan (Ita)
16. Maxim Iglinskiy (Kaz)
17. Sébastien Hinault (Fra)
18. Anthony Geslin (Fra)
19. Jan Ullrich (Dui)
20. Fred Rodriguez (VS)

Algemeen klassement na tweede etappe
1. David Zabriskie (USA) 4.12.27
2 Lance Armstrong (USA) + 0.02
3 Laszlo Bodrogi (Hun) + 0.47
4 Alexandre Vinokourov (Kaz) + 0.53
5 George Hincapie (USA) + 0.57