Porto wint wereldbeker na penalty`s

De 43e wereldbeker voor clubteams is zondag gewonnen door FC Porto. De winnaar van de Champions League, afgelopen mei, versloeg na het nemen van penalty`s het Colombiaanse Once Caldas met 8-7.

Het was tevens de laatste wereldbeker voor clubteams oude stijl.Vanaf volgend jaar wordt de wereldbeker voor clubteams gespeeld in een toernooi tussen de kampioenen van alle continenten.

Porto, in 1987 ook al winnaar van de wereldbeker, had al in de reguliere tijd moeten winnen, oud-Ajax speler Benni McCarthy scoorde zowel in de eerste als in de tweede helft van de wedstrijd maar beide keren werd de goal afgekeurd wegens buitenspel. In het eerste geval was de beslissing van de Uruguayaanse arbiter Jorge Larrionda twijfelachtig, maar de tweede goal was wel duidelijk buitenspel.

In de lange en spannende penaltyreeks kreeg de Portugese club alsnog wat de club toekwam, al leek het even mis te gaan. Once Caldes nam de strafschoppen als eerste en kreeg de kans het af te maken omdat Maniche de vierde penalty voor Porto op de lat had geschoten. De Argentijn Jonathan Frabbro raakte namens Once Caldas echter de paal, waardoor Porto toch in de race bleef. Nadat Jhon Garcia de negende strafschop van Once Caldas had gemist, maakte Pedro Emanuel het af en bezorgde Porto de tweede wereldbeker.