Grand Prix van China in gevaar?

De Grand Prix van China die volgend jaar op 26 september wordt verreden zou wel eens tegen wettelijke problemen op kunnen lopen. Om precies te zijn de tabakswetten.

Een tabakswet uit 1994 verbiedt namelijk elke vorm van reclame voor tabak. Artikel 18 van deze wet zegt: "Radio, films, televisie, kranten en tijdschriften mogen geen advertenties voor tabak plaatsen. Verder is ook het plaatsten van tabaksadvertenties in openbare gebouwen, inclusief wachtruimtes, bioscopen en theaters, ontmoetingsplaatsen en hallen, sportstadia etc, verboden." De overige tabaksreclame moet de tekst "Roken is schadelijk voor de gezondheid" dragen.

Yu Zhifei, algemeen directeur van de Shanghai International Circuit Company, verwacht geen al te grote problemen rond de kwestie: "De Chinezen zijn wijs genoeg om dit soort problemen aan te pakken. We onderhandelen erg veel met de departementen en we zullen ons doel bereiken."

Shi Tianshu, president van de Chinese Motor Racing Federation, deelt de mening van Yu Zhifei: "De Formule 1 zal enorm veel advertenties en andere dingen van commerciële waarde mee brengen en zal onze hele industrie en de locale werkgelegenheid verbeteren. China is een land in ontwikkeling, dus de ontwikkeling krijgt een hoge prioriteit. Ik denk niet dat een aantal tabaksreclames van de Formule 1 gelijk het aantal rokers doet toenemen."

De Chinese Smoke and Health Association is een andere mening bedeeld: "Het is illegaal als er tabaksadvertenties komen tijdens de Grand Prix volgend jaar. Het zou een grote stap terug zijn in de bestrijding van het tabaksprobleem", aldus Yang Gonghuan, de vice-voorzitter.