FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 oktober 2003

DVD Review: Krezip - That'll Be Unplugged

Krezip fans vragen al jaren om een DVD en dat begrijp ik wel. Er zijn een aantal belangrijke concerten geweest, sinds (en waardoor!) Krezip ineens zo bekend werd. Toch kwam er maar geen DVD.

Tot nu dan. Naar aanleiding van het concert van Krezip voor het The Box programma P.U.R.E. werd een DVD samengesteld met het concert en een aantal interessante extra's. Op het eerste gezicht lijkt dit zomaar de perfecte concert DVD te worden, mits je van Krezip houdt natuurlijk.

HMG wil uitzendrechten van Eredivisie voetbal

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Yorin) gaat een gooi doen naar de uitzendrechten van de samenvattingen van de Eredivisie voetbal. Dat heeft topman Fons van Westerloo donderdag gezegd. RTL 5 verloor onlangs de uitzendrechten van de Formule 1 aan SBS. En met dat geld wil van Westerloo nu de rechten van het voetbal kopen. Deze rechten zijn nu nog in handen van de NOS.

Het contract tussen de Eredivisie NV en de NOS loopt aan het einde van het voetbalseizoen af. Binnenkort zal HMG zich in de onderhandelingen gaan mengen.

Van Westerloo wil de voetbalwedstrijden dan niet per definitie op RTL 5 gaan uitzenden. "Als we de rechten binnenhalen dan wil ik erover nadenken om de wedstrijden via RTL4 uit te zenden. Die zender is het meest succesrijk en ik vind dat je voetbal, wat een prime-product is, moet uitzenden op je prime-zender. Het liefst ook in prime-time", aldus de vroegere SBS-topman. Van Westerloo zegt op termijn ook te willen bieden op de live-wedstrijden. Maar die rechten liggen nog tot 2005 bij Canal Plus.

De NOS zal de rechten echter niet zomaar laten gaan. "Wij willen een vergelijkbaar pakket aan rechten als wat we nu hebben: de samenvattingen van alle wedstrijden. Studio Sport moet Studio Sport blijven", zegt een woordvoerder.

Aidsmedicijnen in Derde Wereld goedkoper

Bill Clinton, de voormalig president van de Verenigde Staten, maakte vandaag bekend dat er contracten zijn gesloten tussen de Clinton Foundation HIV/AIDS Initiative en vier farmaceutische bedrijven. Hierdoor wordt de prijs van aidsmedicijnen die bestemd zijn voor de Derde Wereld gehalveerd. Het Nederlandse Aidsfonds en Pharmaccess International maakten bekend dat het gaat om generieke antiretrovirale middelen.

Van de medicijnenfabrikanten met wie de stichting die Clintons naam draagt overeenkomsten sloot, komen er drie uit India en ťťn uit Zuid-Afrika. Een behandeling zou nu in plaats van 300 dollar per jaar nog maar 140 dollar kosten. Het fonds is van plan om in Afrika grote programma's op te zetten. Daar zijn honderdduizenden aidspatiŽnten die tot nu toe nog geen enkele vorm van behandeling hebben gekregen.

Volgens Clinton is deze regeling "een grote doorbraak in onze pogingen behandelprogramma's op te zetten in plaatsen waar tot nu toe eigenlijk geen medicijnen en dus geen hoop kwamen". Het Nederlandse Pharmaccess International, een partner van de Clinton Foundation, werkt momenteel aan de implementatie van het behandelprogramma in Tanzania en Zuid-Afrika.

Palestijnse collaborateurs vermoord

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdagochtend hebben gemaskerde Palestijnen op de Westoever twee mannen met kogels doorzeefd nadat ze eerder deze maand extremisten aan het IsraŽlische leger zouden hebben verraden. Na de executie werden de lijken op het centrale plein van de stad gedumpt. De twee mannen waren twee weken geleden door de Al-Aqsa Martelarenbrigades en de Islamitische Jihad ontvoerd.

Tijdens ondervragingen hebben ze bekend dat zij de schuilplaats hadden verraden van een lid van Al-Aqsa. Dit lid werd op 4 oktober door het IsraŽlische leger gedood. Eťn van de mannen, die lid was van de Islamitische Jihad, bekende ook twee kameraden te hebben verraden.

De bekentenissen werden op video opgenomen en woensdagavond getoond op het centrale plein van Tulkarem. Donderdagochtend werden de twee in een steegje geŽxecuteerd, waarna hun lijken op het plein werden gelegd. Na een kwartier werden de lichamen door familieleden weggehaald. De familieleden van ťťn van de mannen hebben wraak gezworen en losten hierbij schoten in de lucht.

Zware bom in Berlijn onschadelijk gemaakt

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Explosievendeskundigen hebben in treinstation Friedrichstrasse in Berlijn een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Voor de operatie moesten bijna duizend mensen het station en kantoorpanden in de buurt verlaten.

De 250 kilogram zware bom werd vandaag gevonden door bouwvakkers die het nieuwe stationsplein in Berlijn aan het aanleggen zijn. Overigens is het onschadelijk maken van bommen aan de orde van de dag. Alleen komt het maar zelden voor dat er zulke zware bommen worden gevonden.

De explosieve opruimingsdienst in Duitsland heeft overigens nog wel even werk in Berlijn. Vermoedelijk liggen er nog honderdduizenden bommen in de Duitse hoofdstad onder de grond.

Geen zin in vakantie: Man verzint overval

Irakees, Roel's Weblog, Marije, sickeddy en DesignMaker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 23-jarige man uit Landsmeer had zo weinig zin in een vakantie met een stel vrienden dat hij een overval verzon en daarvan aangifte deed bij de politie.

De man verklaarde te zijn overvallen door drie mannen met een vuurwapen, die hem dwongen zijn tas af te geven. In die tas zouden geld en tickets voor een vliegvakantie hebben gezeten. Direct na de zogenaamde overval belde de man het alarmnummer, waarna de politie de omgeving afzetten. Ook werd de man naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij zei geschopt te zijn door ťťn van de overvallers. Hij wist de dokter om te tuin te leiden, waardoor deze gekneusde ribben bij hem constateerde.

Tijdens het onderzoek kreeg de politie echter argwaan. Dinsdag gaf de man uiteindelijk toe de overval verzonnen te hebben.

Huub Stevens moet toekijken

Er blijft Huub Stevens trainer van Hertha BSC weinig bespaard. Hij kreeg van de voorzitter nog twee wedstrijden de kans om ontslag middels twee zeges te voorkomen. Stevens wordt nu echter voor twee duels geschorst voor een akkefietje met de assistent-trainer van Leverkusen Ulf Kirsten.

Stevens was bij het duel tegen Leverkusen witheet geworden over de rode kaart die Denis Lapaczinski (Hertha) kreeg. Daarop kreeg hij het met met de assistent-trainer van Bayer Leverkusen aan de stok. Scheidsrechter Markus Merk verwees Stevens vervolgens naar de tribune.

De Duitse voetbalbond (DFB) sprak nu een straf uit van twee wedstrijden en gaf voorts een boete van 15000 euro. Hij sloeg hem in de maag en beledigde hem, aldus achtte de DFB bewezen.

Stevens heeft de opdracht gekregen om met Hertha BSC zowel aanstaand weekend het competitieduel als ook volgende week het bekerduel van Hansa Rostock te winnen. Doet Hertha dat niet, dan kan de Nederlander gaan.

FOK.nl en Fokzine.nl domeinnaam problemen

Beste users,

Door een fout aan onze kant is verzuimd de domeinnamen fok.nl en fokzine.nl te verlengen. Blixem internet is dit opgevallen en zij hebben direct het domein gereserveerd en ons hiervan op de hoogte gesteld. Zij hebben dit ter goede trouw gedaan en zullen zsm de registratie weer op onze naam overzetten, zonder daar kosten aan te verbinden.

Vanaf deze kant willen wij dan ook Blixem internet bedanken voor hun snelle en kordate ingrijpen.

PS:
Doordat het domein al uitgeschakeld was voordat Blixem het reserveerde waren diverse DNS servers al aangepast, waardoor sommige users FOK! tijdelijk niet konden bereiken. Het DNS is inmiddels alweer aangepast en de problemen zouden in principe voorbij moeten zijn.

Dit ter informatie en om verdere speculaties te voorkomen, en om even duidelijk te maken dat Blixem niets dan goede bedoelingen heeft met FOK!.

Bijna 800 boetes bij fietscontrole Amsterdam

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een fietscontrole op de Weteringschans in Amsterdam is bijzonder lucratief geweest voor de politie; in totaal zijn er in vijf uur tijd 790 boetes uitgeschreven.

De controle werd woensdagavond tussen zeven en twaalf uur gehouden. Alle boetes werden uitgedeeld wegens het ontbreken van deugdelijke fietsverlichting. De politie had al laten weten hier intensiever op te gaan controleren. Bij een groot deel van de ongelukken waarbij fietsers betrokken zijn, bleek namelijk de verlichting geheel of deels te ontbreken.

Tijdens de controle werden 24 agenten ingezet, waaronder drie motoragenten.

Dodelijk ongeval op Indianapolis

Tony Renna, de 26-jarige coureur die uitkwam voor het team van Chip Ganassi in de Indy Racing League, verloor op hoge snelheid de controle over zijn bolide. De auto werd letterlijk gelanceerd en vloog door de lucht. Tijdens deze vlucht werden de veiligheidhekken letterlijk doorboord. De auto spatte uiteen tegen het fundament van de tribune. Ongeveer een half uur later werd Renna dood verklaard.

Coureur Sam Hornish, ook coureur in de IRL, probeerde zijn gevoelens te verwoorden: "Dit is heel hard. Hij was een geweldige gozer en een fantastisch coureur. Ik keek er erg naar uit om samen met hem te racen."

Renna is de 67e persoon die voortijdig zijn rustplaats heeft gevonden op het circuit sinds de opening in 1909. Van de 67 waren 40 personen coureur.

Grand Prix van China in gevaar?

De Grand Prix van China die volgend jaar op 26 september wordt verreden zou wel eens tegen wettelijke problemen op kunnen lopen. Om precies te zijn de tabakswetten.

Een tabakswet uit 1994 verbiedt namelijk elke vorm van reclame voor tabak. Artikel 18 van deze wet zegt: "Radio, films, televisie, kranten en tijdschriften mogen geen advertenties voor tabak plaatsen. Verder is ook het plaatsten van tabaksadvertenties in openbare gebouwen, inclusief wachtruimtes, bioscopen en theaters, ontmoetingsplaatsen en hallen, sportstadia etc, verboden." De overige tabaksreclame moet de tekst "Roken is schadelijk voor de gezondheid" dragen.

Yu Zhifei, algemeen directeur van de Shanghai International Circuit Company, verwacht geen al te grote problemen rond de kwestie: "De Chinezen zijn wijs genoeg om dit soort problemen aan te pakken. We onderhandelen erg veel met de departementen en we zullen ons doel bereiken."

Shi Tianshu, president van de Chinese Motor Racing Federation, deelt de mening van Yu Zhifei: "De Formule 1 zal enorm veel advertenties en andere dingen van commerciŽle waarde mee brengen en zal onze hele industrie en de locale werkgelegenheid verbeteren. China is een land in ontwikkeling, dus de ontwikkeling krijgt een hoge prioriteit. Ik denk niet dat een aantal tabaksreclames van de Formule 1 gelijk het aantal rokers doet toenemen."

De Chinese Smoke and Health Association is een andere mening bedeeld: "Het is illegaal als er tabaksadvertenties komen tijdens de Grand Prix volgend jaar. Het zou een grote stap terug zijn in de bestrijding van het tabaksprobleem", aldus Yang Gonghuan, de vice-voorzitter.

Britse scholieren snoepen Viagra

chrismemore, Smokey Bux en Sony hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zes scholieren uit Groot-BrittaniŽ zijn deze week naar een ziekenhuis gebracht omdat ze van de erectiepil Viagra hadden gesnoept. Eťn van de 13-jarige jongens had de tabletten van huis meegenomen en uitgedeeld tijdens de lunch.

Uiteindelijk konden ze de welbekende effecten van de pil niet meer verbergen, waarop de schoolleiding besloot de jongens voor de zekerheid naar het ziekenhuis te brengen. Daar moesten ze voor controle blijven totdat de pil was uitgewerkt.

Nederland fel tegen jongeren op motor

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Commissie wil het motorrijbewijs in de gehele EU open stellen voor 16-jarigen. In de meeste EU-landen mogen jongeren vanaf 16 jaar nu al op lichte motoren (tot 15 pk) rijden. Die regels wil de Commissie in Europa gelijktrekken.

Nederland moet echter niets weten van de plannen van de Commissie, en keert zich fel tegen het gelijktrekken van de regels. In Nederland mogen jongeren onder de 18-jaar alleen op brommers rijden, en die mogen niet harder rijden dan 45 km per uur. Motoren tot 15 pk kunnen 90 tot 100 km per uur halen en mogen op de snelweg rijden.

Volgens CDA-minister Karla Peijs van Verkeer zijn jongeren roekelozer en veroorzaken ze daardoor meer ongelukken. Zij bereidt zelfs een wetsvoorstel voor om de brommerleeftijd te verhogen naar 17 jaar. Ook de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO is tegen het EU-plan.

BAR blij met vertrek Villeneuve

Het vertrek van Jacques Villeneuve is voor BAR een flinke financiŽle meevaller; dde Canadees was ťťn van de best betaalde (14 miljoen dollar volgens insiders) coureurs van het veld.

David Richards, teambaas, spreekt dit ook zeker niet tegen: "Het geld wordt nu in het team gestoken, het is deel van het totale budget. We kunnen volgend jaar meer geld spenderen aan het technische gedeelte, dat is duidelijk. We hebben duidelijke plannen en Geoff Willis is in zijn nopjes met de voorstellen die we hem gedaan hebben en de middelen die hij volgend jaar tot zijn beschikking heeft."

Fisichella schrijft ETCC-Alfa af

Onlangs kondigden we nog het eenmalige optreden van Giancarlo Fisichella in de ETCC aan. De Italiaan zou voor het team van Alfa meedoen aan de wedstrijd in Monza.

Fisico heeft echter niet eens op de startgrid plaats kunnen nemen, hij wist de Alfa in de kwalificatie compleet aan gort te rijden. Een teleurgestelde Giancarlo bericht over het voorval: "Ik vind het vreselijk voor mezelf. En ook voor Alfa. Ik ben erg teleurgesteld, want ik had hier graag willen rijden. In Ascari had ik geen controle meer over de auto. Ik probeerde te corrigeren, maar de auto ging slingeren en ik klapte in de vangrail."

Richards inspecteert Bahrein

De teambaas van BAR, David Richards, is de eerste vooraanstaande persoon uit de Formule 1 die een kijkje is gaan nemen bij de bouw van het circuit van Bahrein.

De Brit was zeer onder de indruk van de werkzaamheden en de vooruitzichten: "Het is meer dan 25 jaar geleden dat ik in Bahrain geweest ben. Ik was er toen nog met een groot Rallyevenement. Het is zů erg veranderd en het is zo mooi om te zien dat er een Formule 1 circuit komt in het midden van de woestijn. Er is nog een hele hoop te doen voordat we er in april op kunnen racen, maar het ziet er echt fantastisch uit. Het zal een groots evenement worden."

Het ultramoderne circuit zal ruimte bieden aan 70.000 toeschouwers die over ongeveer een half jaar de eerste Grand Prix zullen kunnen aanschouwen.

Schumacher: "nooit teambaas"

Ferrari heeft een tijdje terug te kennen gegeven dat Michael Schumacher, als hij wil, voor de rest van zijn leven in dienst mag blijven bij het Italiaanse team. Hierbij legden sommigen direct de link met een rol als teambaas.

De Duitser maakt echter korte metten met deze geruchten: "Ik kan jullie ten stelligste verzekeren dat ik nooit aan het hoofd van een F1-team zal staan. Dat is niks voor mij. Als ik zie hoeveel tijd, moeite enenergie Jean Todt in Ferrari moet investeren dan heb ik er al geen zin meer in. Ik heb mijn vrouw bovendien beloofd meer tijd voor haar en de kinderen te zullen vrijmaken wanneer ik het racen opgeef."

Dit betekent natuurlijk niet dat Schumacher niet bij Ferrari zal blijven, er zijn nog vele invullingen mogelijk.

Route Tour de France 2004 bekend

Roel's Weblog en Nealz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tour de FranceHet wielerseizoen van 2003 is voorbij, maar vandaag is de nieuwe uitdaging voor de ronderenners alweer bekend. Tourbaas Jean-Marie Leblanc presenteerde de route van de Tour de France 2004.

Na de proloog op zaterdag 3 juli in het Belgische Luik rijdt het peloton via achtereenvolgens de PyreneŽen en de Alpen naar Parijs, waar op zondag 25 juli op de Champs-Elysťes de laatste finishlijn ligt. De Tour 2004 kent 3391 kilometers.

De voor Nederlanders immer gewichtige etappe naar Alpe d'Huez zit ook dit jaar weer in het parcours. In de zestiende etappe voert een individuele klimtijdrit over 15 kilometer de renners naar het -dan 'Oranje'- ski-oord in de Franse Alpen.

In het parcours zijn weer de gebruikelijke elementen opgenomen. Er zijn dit keer zes bergetappes, waarvan drie met de finish bergop. Ook wordt er weer een ploegentijdrit verreden. Het parcours bevat deze keer als binnenkomer ook nog wat kasseienstroken.

De aanwezigheid van slechts ťťn vlakke tijdrit, naast de bergtijdrit, zou een nadeel kunnen vormen voor vijfvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, die het vaak van het vlakke werk moest hebben. Armstrong zou zich komend jaar graag het algehele record van zes Toureindzeges toe eigenen.

Op 1 maart 2004 zal de Tourorganisatie de deelnemende ploegen hebben aangewezen en ze bekend maken.

-
De route van de Tour de France 2004

Morgen kans op sneeuw

Martinovibes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De komende 24 uur is er grote kans op sneeuwval in Nederland. Als de sneeuw blijft liggen, zouden we zelfs weergeschiedenis schrijven.

Een sneeuwdek in oktober komt namelijk ongeveer eens in de vijftig jaar voor. De laatste intensieve sneeuwval in Nederland dateert uit 1975, om precies te zijn op 13 oktober. In grote delen van ons land viel toen een paar centimeter sneeuw. Of de sneeuw ook werkelijk blijft liggen en hoeveel er valt is nog niet duidelijk.

Gretta Duisenberg eist verwijdering column

Gretta Duisenberg is boos op de columnist Luuk Koelman. Die plaatste onlangs op zijn website een column die eerder in gratis treinkrant Metro verscheen. De advocaat van Gretta, Olaf Trojan, heeft Koelman gesommeerd de column van zijn website te verwijderen.

Luuk Koelman staat bekend op internet door zijn grappige fake-emails en brieven die hij stuurt naar bekende personen of instanties, en die hij naderhand publiceert. De columnist benadrukt echter tegenover Webwereld dat het in dit geval niet om een grap gaat. "Gisteren ontving ik een e-mail. Toen dacht ik zelf nog dat het een geintje was. Maar vandaag ontving ik de aangetekende brief van de advocaat en begreep ik dat het echt was." Volgens de advocaat worden in de column 'de grenzen van het onbetamelijke op grove wijze overschreden'.

In de column schrijft Koelman hoe Gretta Duisenberg naast en vervolgens bovenop de Palestijnse leider Yasser Arafat ligt. Hij beschrijft het vanuit hun beide standpunten.

Koelman is niet van plan de column van zijn site te halen. "Ben je helemaal besodemieterd? Op die manier kan ik wel bezig blijven." Misschien is het Gretta Duisenberg om de publiciteit te doen, meent de columnist: ''Ik begrijp dat ze binnenkort weer op haar bezemsteel richting het Midden-Oosten vertrekt".

-
De gewraakte column.

Busje met peuter erin gestolen

Roel's Weblog en Sc0rpi0n hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ouders van een 3-jarig jongetje uit Den Haag hebben vandaag de schrik van hun leven gehad toen zij ontdekten dat hun busje gestolen was. Achter in de wagen lag hun zoontje namelijk nog zijn roes van de narcose uit te slapen.

Een half uur na de diefstal werd de peuter in Rijswijk teruggevonden. Hij was in een portiek gelegd. Van het busje en de dader ontbreekt echter nog ieder spoor. De ouders van het jongetje waren naar eigen zeggen maar heel even weggegaan om een boodschap te doen. Even nadat zij de politie hadden gewaarschuwd, kwam een melding vanuit Rijswijk dat de peuter gevonden was.

Helft allochtonen vindt dat er teveel allochtonen zijn

haste, maniacer, neoMagic, Linz, the-undertaker en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit de 'Rapportage minderheden 2003', van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), blijkt dat 48% van de allochtonen in Nederland vindt dat er hier te veel allochtonen zijn. Van de autochtone bevolking deelt 65% die mening. De raportage werd vandaag overhandigd aan VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Een grote meerderheid van 70 tot 80% van allochtonen vindt het fijn in Nederland, meer en meer allochtonen werken en ze doen het steeds beter op school. De conclusie uit de raportage is dat de maatschappelijke positie van minderheden in Nederland geleidelijk verbetert.

Bijna 66% van de allochtonen zegt nůůit, of bijna nooit, persoonlijk gediscrimineerd te zijn. Van de allochtonen geeft 5 tot 8% aan vaak te worden gediscrimineerd en 29 tot 34% af en toe, afhankelijk van de afkomst. Opvallend is dat allochtonen vaak denken dat hun eigen minderheidsgoep meer gediscrimineerd wordt, dan uit de cijfers blijkt. Zo denkt bijvoorbeeld 22% van de Marokkanen dat de Marokkaanse bevolking in Nederland vaak wordt gediscrimineerd, terwijl slechts 6% van hen vaak met discriminatie te maken heeft.

Zowel allochtonen als autochtonen vinden niet dat het makkelijker moet worden om in Nederland asiel te krijgen. Wel vinden beide groepen het positief dat in een land verschillende culturen naast elkaar kunnen bestaan.

De tweejaarlijkse rapportage heeft vooral betrekking op Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers; de vier grootste etnische groepen in Nederland. Zij vormen samen ongeveer 60% van het totale aantal allochtonen in ons land.

Inhaalslag

In de periode 1994 tot 2002 zijn steeds meer allochtonen gaan werken. Vooral de Marokkaanse mannen maken een inhaalslag. In 1994 had nog maar 36% een baan, in 2002 was dat al 59%. Het SCP is wel bezorgd over de toenemende werkloosheid onder jonge allochtonen. Vooral bij de Surinaamse en Antilliaanse jongeren, van wie nu meer dan 25% niet werkt.

Het aantal Turkse en Marokkaanse leerlingen op havo en vwo is tussen 1996 en 2002 gestegen en ůůk op hbo en universiteit studeren meer allochtonen. Maar nog steeds kiezen de meeste allochtone jongeren voor een mbo-opleiding.

Wat betreft de Nederlandse taal lopen allochtonen ongeveer twee jaar achter op hun autochtone leeftijdsgenoten. In het basisonderwijs doen Turken en Marokkanen het met rekenen goed, al staan ze nog op achterstand in vergelijking met autochtone leerlingen.

Algemeen gesteld kan worden dat de allochtonen duidelijk bezig zijn met een leer-inhaalslag. Alleen Antilliaanse leerlingen blijven achter.

Onbekende blaast flitspaal op

Sjimon herschreef voor ons het volgende bericht:

ontploft2 Vanochtend vroeg werden enkele inwoners van Breda gewekt door een harde knal. Er bleek een flitspaal aan de Julianalaan te zijn opgeblazen.

Waarschijnlijk had een geÔrriteerde geflitste automobilist geen zin om zijn boete te betalen en besloot wraak te nemen. De restanten van de flitspaal lagen tot tientallen meters van de flitspaal verspreid. De politie onderzoekt of de dader een hoeveelheid vuurwerk heeft gebruikt of explosieven. De schade loopt op tot in de tienduizenden euro's, aldus een politiewoordvoerder. De flitspaal was sinds juni in gebruik.

Met dank aan Whizard voor het submitten!

Gelijksoortige UFO's boven Nederland gezien

Boven Nederland zijn de afgelopen weken gelijksoortige UFO's waargenomen. Dit meldt de site UFO Plaza. Een 37-jarige ondernemer uit het Overijsselse Diepenveen nam op vrijdagavond 22:00 een vreemd object waar. Vanuit zijn oprijlaan, liggend aan de afgelegen Wetermansweg, zag hij op een hoogte van zo'n 900m een rond helder wit licht met hoge snelheid door de lucht bewegen.

Het was helder weer, koud, geen regen of andere neerslag. Hij zag het object toen hij op de oprijlaan stond, liggend aan de Wetermansweg waarlangs diverse hoge Eiken staan. De woning van de man is omringd door weilanden en akkers. De gemeente Deventer bevindt zich aan Z-O zijde van zijn woning, en de waarneming werd gezien in noordelijke richting, waar het heel donker is, dus bijna geen kunstverlichting of andere lichtbronnen aanwezig.

"Ik liep om ongeveer 22:00 naar buiten om mijn auto af te sluiten, en keek toevallig naar boven. Ik zag een zeer grote heldere 'ster' die na 1 seconde snel (binnen 2-4 seconden) leek te verdwijnen in de verte bijna recht boven mij. Ik dacht in eerste instantie dat er een wolk voor een grote ster langsdreef, maar zag dat het geheel onbewolkt was. Hierna verwonderde ik mij eigenlijk pas, dat het wel een erg grote ster moet zijn geweest. Vanuit het Oosten kwam een lijnvliegtuig op zeer grote hoogte aanvliegen; deze was echter zeer ver van het waarnemingspunt verwijderd. Ik heb geen geluid gehoord, dat het object gemaakt zou kunnen hebben; het is hier zeer stil 's avonds, dus ik zou het gehoord hebben als er geluid zou zijn geweest. Ik heb er verder geen aandacht aan besteed, maar zag de waarneming van de persoon uit Driebergen op een site die enige gelijkenis vertoond 'naar mijn mening' met met mijn waarneming.", aldus de Diepenvener.

Op 30 september nam een 26-jarige Groninger en zijn vriendin een soortgelijk iets waar. Het was een heldere avond en er waren redelijk veel sterren aan de onbewolkte hemel waar te nemen. Na een bezoek aan een pizzeria in de Oosterpoortwijk liep het stel terug naar huis, toen een van hen plotseling iets vreemds waarnam. "Die avond was ik bij mijn vriendin, en we gingen rond 20:00 naar de pizzeria. Daarna, om 21:00 liepen we naar buiten, richting haar huis langs de Meeuwerderweg. Ik kijk soms naar de lucht, of ik iets vreemds zie. Nu keek ik ook, en ik zag een zeer fel licht, ca. 3x feller dan een ster bewegen. Ik zei: "Yo, moet je dat zien!" tegen mijn vriendin.", aldus de Groninger.

"We bleven staan, en het lichtpunt bewoog in een rechte lijn, tot het na ongeveer 15 sec. op leeg te stijgen de ruimte in; het licht werd kleiner tot het verdwenen was. Direct daarna kwamen er twee andere objecten aan vliegen, een van de ene kant, en een van de andere kant. Deze objecten hadden pulserende lichten, maar niet zoals een vliegtuig heeft, meer geleidelijker. We dachten dat het vliegtuigen waren, omdat we dichtbij vliegveld Eelde zitten, maar we keken goed, en er was duidelijk een massieve driehoek te zien met lampen aan de hoeken.
Deze vlogen naar het punt waar de heldere ster de ruimte in verdwenen was, ze bleven daar even hangen en vlogen terug uit de richting waar ze vandaan gekomen waren. Het was erg beangstigend, en m'n vriendin pakte me stevig beet omdat ze bang was.

Tegen twee fietsers die voorbijkwamen zei ik: "Moet je daar zien, het lijken wel UFO's!". Maar ze keken naar ons alsof we dronken waren. En nee, er zat niks vaags in de pizza die we gehad hadden en we hadden maar een wijntje gehad. Mijn vriendin zei dat haar hele gevoel voor veiligheid nu weg was, omdat het echt vaag is wat we zagen. Nog nooit zoiets eerder gezien. ",
aldus de melding van het geschrokken paar.

Er werden in totaal 3 objecten waargenomen. Het eerste object bestond uit een helder fel wit licht, en was permanent verlicht. De driehoekige objecten waren massief, zwart gekleurd, en hadden aan iedere hoek pulserende witte lichten; deze dimden van fel naar zwak licht. De driehoeken vlogen ononderbroken tot het punt waar het eerste object verdwenen was, toen stopten ze even, en vlogen terug naar de richting, waar ze vandaan waren gekomen. De totale waarneming duurde ongeveer 2 minuten. Tijdens de waarneming bevonden zich ook vliegtuigen in het luchtruim.

De waarnemingen worden onderzocht door UfoWerkgroep Nederland en MUFON-NL.

Mogelijke storingen door zonnewind verwacht

Zet de kaarsen en je zaklamp maar klaar. Vrijdag zal een enorme hoeveelheid geladen deeltjes van de zon de aarde bombarderen. Mogelijk worden hierdoor satellietverbindingen onderbroken, en het vormt een groot gevaar voor elektriciteitsnetwerken op aarde. Dit meldt de NASA vandaag, aldus vele kranten.

De stormwind is uitgeblazen door een zonnevlek op de zon, genaamd sunspot 484, en heeft zich in een positie geroteerd die precies op de Aarde wijst. Zonnevlekken zijn koelere delen op de zon waar veel magnetische energie opwelt. De zonnevlek veroorzaakte woensdag om 9:00 een uitbarsting van een enorme hoeveel energetische deeltjes die richting de aarde vliegen.

Er wordt verwacht dat de storm vrijdagavond de aarde bereikt. Er wordt verwacht dat dit spectaculaire aurora's in Europa en de noordelijke delen van de VS zal veroorzaken.

De zonnestorm vormt een potentiŽel gevaar voor communicatiesatellieten en elektriciteitsnetwerken. In 1997 werd een AT&T Telestar 401 satelliet die TV-signalen doorgaf uitgeschakeld door een zonnewind. In mei 1998 werd de PanAmSat's Galaxy IV uitgeschakeld. Deze satelliet werd gebruikt voor de luchtvaart.

In 1989 werd door een uitbarsting beveiligingsmechanismen in de Canadese elektriciteitscentrale Hydro-Quťbec vernietigd. Hierdoor zat Quťbec negen uur zonder stroom. De storing verspreidde zich toen bijna tot het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk, wat een grotere storing had kunnen veroorzaken.

Jongen (16) dood gevonden in sloot

haste stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

In Rotterdam is een 16-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel woensdag dood gevonden in een sloot. Twee voorbijgangers zagen een fiets in de sloot liggen. Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze tot hun verbijstering ook twee voeten boven het water uitsteken. Daarop waarschuwden zij de politie.

De jongen is uiteindelijk uit het water gehaald door duikers van de brandweer. Waarschijnlijk is de jongen onwel geworden en hierop in de sloot beland. Er is geen sprake van een misdrijf.

'Hiddink is nodig in Korea'

Zuid-Korea snakt weer naar de diensten van 'Hie Dung-gu'. De huidige bondscoach Humberto Coelho ligt er hevig onder vuur wegens matige prestaties.

Zuid-Korea verloor in de kwalificatiewedstrijden voor de AziŽ Cup van het nietige Oman (3-1) en Vietnam (1-0), waar het eerder nog met 5-0 van won. De 16-0 zege tegen Nepal telt minder zwaar.

Coelho volgde Hiddink op na de glansrijke prestatie van Zuid-Korea op het WK van 2002 (vierde). Een Zuid-Koreaanse official zei al om het ontslag van de Portugees te hebben gevraagd bij de bond.

Wedstrijden van Zuid-Korea in de Asia Cup kwalificatie:
Zuid-Korea - Vietnam 5-0
Zuid-Korea - Oman 1-0
Zuid-Korea - Nepal 16-0
Vietnam - Zuid-Korea 1-0
Oman - Zuid-Korea 3-1

Dode en gewonden bij ongeval na joyriding

om3ega had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een geval van joyriding heeft woensdag even na middernacht het leven gekost aan een 17-jarig meisje uit Someren. Ze reed samen met een even oude jongen en meisje in een auto, die de jongen zonder toestemming van zijn ouders had meegenomen.

Het drietal reed bij Asten toen de jongen de macht over het stuur kwijtraakte en de auto tegen een boom botste. De brandweer moest hen uit de auto bevrijden. Het meisje was toen al overleden, de andere twee zijn met hersen- en inwendig letsel naar een ziekenhuis in Geldrop gebracht. Hun toestand is kritiek.

Verliefde vrouw op Noordzee gered

brighton (in Florence), CeNiuZ en Snakehunter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een verliefde bewoonster van het eiland Texel is woensdagavond tijdens een vaartochtje met haar hond in grote problemen gekomen. De beide inzittenden moesten door de reddingsmaatschappij KNRM worden gered. De vrouw was van plan per boot naar haar vriend op Vlieland te gaan, maar werd door de harde wind naar de Noordzee geblazen.

De vrouw maakte het tochtje wel vaker, maar verkeek zich nu op de wind. Ze belde in paniek haar vriend op, maar die kon slechts toekijken. De KNRM kwam met twee boten in actie. Al eerder had de vrouw problemen met de overtocht. Destijds kwam ze met haar bootje vast te zitten op het drooggevallen wad. Ze heeft de KNRM nu beloofd de oversteek voortaan op een andere manier te maken.

Wamberto kiest kaas & klompen

Wamberto de Jesus Sousa Campos wil Nederlander worden.

Ajax speler Wamberto zegt graag de Nederlandse nationaliteit te willen. De kleine Braziliaanse balkunstenaar heeft het zo goed naar zijn zin in Amsterdam dat hij en zijn gezin niet meer uit Nederland weg willen. Wamberto speelt sinds 1998 in de ArenA.

Het is opmerkelijk dat de 28-jarige aanvaller heeft besloten de Nederlandse nationaliteit aan te vragen, omdat hij enige jaren geleden nog de Belgische nationaliteit aanvroeg. Wamberto speelde in het verleden voor Seraing en Standard Luik en hoopte wellicht op een plaatsje bij de Rode Duivels op het WK van 2002.

Vrijdagavond poollicht te zien in Nederland

Een gigantische explosie nabij zonnevlek 484 heeft 22 oktober een "coronal mass ejection" veroorzaakt. De geladen deeltjes komen met zeer hoge snelheid op de aarde af. Door de stand van de aarde worden er dit keer niet in de noordelijkste regionen aurora's veroorzaakt, maar lager, ter hoogte van het zuiden van Engeland. De zonnevlekken zijn sinds jaren niet meer zo groot geweest.

Experts verwachten dat de deeltjes de aarde bereiken op vrijdagavond 24 oktober, en mogelijk een zeer zware geomagnetische storm veroorzaken. Het fenomeen veroorzaakt aurora's, die te zien zijn op middle latitudes. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bovenste VS staten, zuidelijke delen van Engeland, Frankrijk, BelgiŽ, noord- ItaliŽ; centraal AustraliŽ en Japan. Hou je camera's klaar, want als het helder weer is, is het fenomeen ook in donkere gebieden in Nederland te zien. Klik hier voor foto's van het fenomeen.


Aurora Borealis, nu ook te zien in Nederland op 24 oktober

Peuters bijten jongetje meer dan 30 keer

Terroristische peuters hebben in een creche in KroatiŽ een 1-jarig jongetje aangevallen en meer dan dertig keer gebeten. Dat gebeurde nadat de crŤcheleidster de ruimte waarin de knul met nog veertien kinderen verbleef even
had verlaten om een peuter te verschonen.

Frane Simic werd over zijn hele lichaam gebeten. Hij zal waarschijnlijk geen blijvende littekens overhouden aan de aanval, maar staat voorlopig wel onder toezicht van een psycholoog. Waarom de peuters het kind te lijf gingen is onbekend. Zijn ouders dienen mogelijk een aanklacht in tegen de leidster.

David Letterman bespot Schwarzenegger

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LettermanDavid Letterman heeft in zijn Late Show materiaal uitgezonden om Arnold Schwarzenegger, de nieuwe gouverneur van CaliforniŽ, belachelijk te maken. Onder het kopje 'Meet the Governor' zijn er de afgelopen week beelden vertoond die laten zien hoe de 'Governator' naar de kont van vrouwen graait, een joint rookt en is uitgedost in een indianenkostuum.

Deze actie zou geen uiting zijn van een politieke boodschap, maar een poging van Letterman om grappig te zijn. Rob Burnett, ťťn van de producers van de Late Show, legt uit: "Voor ons is het een makkelijk besluit: wat speelt er in het land en kan het belachelijk gemaakt worden. Op Arnold zijn beide criteria van toepassing. Het is bovendien erg makkelijk om er de draak mee te steken."
Schwarzenegger

Eťn van de uitgezonden filmpjes laat zien hoe Schwarzenegger tijdens een etentje met een vrouw zit te praten en hoe de vrouw op zijn aandringen verleidelijk aan een wortel likt. In een ander fragment is te zien hoe Schwarzenegger danst met schaars geklede vrouwen en grijnzend met twee handen de billen van ťťn van de vrouwen vastpakt. "Dat is nou de gouverneur van CaliforniŽ," aldus Letterman na afloop van het fragment.

LenoAfgelopen zomer maakte Schwarzenegger in de Tonight Show van Jay Leno zijn kandidatuur bekend. Leno was dan ook degene die de acteur aankondigde na zijn overwinning. Schwarzenegger verscheen de dag na de verkiezingen in Leno's programma. Ook David Letterman heeft de nieuwe gouverneur uitgenodigd om in zijn programma te komen, maar tot nu toe heeft Schwarzenegger nog niet gereageerd op de uitnodiging of de uitgezonden fragmenten.

Coach Celta beschuldigt Ajax van omkoping

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De coach van de Spaanse voetbalclub Celta de Vigo sluit een omkoping van scheidsrechter Markus Merk door Ajax niet uit. Dat liet hij een verslaggever weten na het zwaarbevochten Champions League-duel van woensdagavond tegen de Nederlandse club. Ajax won die wedstrijd met 1-0.

"Wij zijn het slachtoffer geworden van deze arbiter", aldus Miguel Angel Lotina, die de Duitse scheidsrechter volledig verantwoordelijk houdt voor het verlies van zijn ploeg. "Ik zou willen dat de UEFA deze wedstrijd aan de hand van televisiebeelden beoordeelt. Dan moeten ze tot de slotsom komen dat we zwaar zijn gedupeerd."

Ajax-coach Koeman kan wel lachen om de uitspraken van Lotina, maar noemt de beschuldiging onzin. Wel erkent hij dat zijn ploeg door het oog van de naald is gekropen. "Misschien hebben ze inderdaad te weinig gekregen", aldus de coach van de Amsterdammers. "Celta heeft erg goed gespeeld en een dosis pech gehad."

Meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager

LPF: Polen weren van arbeidsmarkt NL

1750GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De LPF is van mening dat de Nederlandse grenzen de komende jaren gesloten moeten blijven voor werknemers uit de voornamelige oostbloklanden. Zo moet voorkomen worden dat de Nederlandse markt wordt overspoeld met Poolse arbeiders.

Volgens de LPF kan Nederland een voorbeeld nemen aan Duitsland, die de grenzen voor de goedkope arbeidskrachten zeven jaar dicht houdt.

Rechter veroordeelt man tot lezen

Een Turkse rechter heeft een manier gevonden om de druk op de overvolle gevangenissen te verminderen: de alternatieve straf. Hij veroordeelde een man onlangs tot dagelijks 90 minuten lezen in een bibliotheek, voor een maand lang.

De verdachte stond terecht voor openbare dronkenschap en slecht gedrag en zou een straf van 15 dagen in een cel hebben kunnen krijgen. Desondanks was hij niet blij met de opgelegde straf, met als reden dat het lezen in een publieke omgeving even vernederend zou zijn als het doen van de afwas. Hij rende zelfs even de rechtzaal uit, maar zit nu toch dagelijks in de bibliotheek. Een politieman kijkt er op toe dat de man ook echt leest in plaats van alleen boeken doorbladert.

HJK Helsinki Fins kampioen

HJK Helsinki is gister zonder te spelen kampioen van Finland geworden. Concurrent FC Haka verloor haar een-na-laatste wedstrijd van MyPa'47 (0-1) en kan Helsinki niet meer achterhalen.

Het is de tweede opeenvolgende titel voor de club uit Helsinki. Helsinki verzekert zich met de titel van een plaats in de eerste voorronde van de Champions League van volgend seizoen. Dit jaar ligt het al weer uit het toernooi, in de tweede kwalificatieronde was MTK Boedapest (1-0/1-3) te sterk.

HJK kan op 1 november nog de Finse dubbel veroveren als het de bekerfinale tegen AC Allianssi wint.

Dubbel pech op de weg voor moordenaar

De Duitse politie heeft een man opgepakt op verdenking van moord, nadat agenten waren gestopt om hem te helpen met het verwisselen van een autoband. Daarbij vonden ze een dode vrouw in de kofferruimte van zijn auto.

De 34-jarige man wordt ervan verdacht de 31-jarige Italiaanse vrouw te hebben doodgestoken. Hij zou op weg zijn geweest om van het lichaam van de vrouw af te komen toen hij een lekke band kreeg. De agenten die hem kwamen helpen roken onraad toen de man weigerde de kofferruimte te openen. Even daarna zagen ze bloed op zijn kleding.

T-Mobile hoofdsponsor van het EK 2004

Het mobiele telefoonbedrijf T-Mobile zal veel te zien zijn tijdens het EK voetbal dat komende zomer in Portugal gehouden gaat worden. Het bedrijf is namelijk hoofdsponsor geworden. De gsm-provider gaat speciale diensten rondom het EK aanbieden aan klanten in Duitsland, Oostenrijk, TjechiŽ, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland.

Het toernooi start op 12 juni 2004. De finale vindt plaats in het Da Luz Stadium in Lissabon op 4 juli. Oranje zal zich in november via play-offs moeten plaatsen voor het toernooi.

T-Mobile is al erg actief in het voetbal. Zo sponsoren ze de voetbalclubs Bayern MŁnchen in Duitsland, Celtic en Rangers in het Verenigd Koninkrijk, de Oostenrijkse nationale competitie en het nationale elftal van TsjechiŽ. Daarnaast heeft T-Mobile een eigen wielerteam: Team T-Mobile. In Nederland is T-Mobile partner in Sport van NOC*NSF.

Meer voetbalnieuws is te vinden op de FOK!Voetbalmanager!

Venlo wil overleg over coffeeshops

De CDA-fractie van de Venlose gemeenteraad is van mening dat de gemeente zo snel mogelijk in overleg moet met minister van Justitie Donner, gezien zijn recente uitspraak over het verbieden van drugsverkoop aan buitenlanders.

Het CDA wil weten of het bestaande Venlose coffeeshopbeleid in gevaar komt. De gemeente is namelijk van plan twee coffeeshops aan de rand van de stad te vestigen, om de overlast van Duitse klanten in de binnenstad te beperken. Minister Donner ging destijds akkoord met het plan, maar het CDA wil nu weten of hij er nog steeds achter staat.

Van Marwijk naar Hertha?

De naam van Bert van Marwijk gonst door de Duitse media.

Feyenoord trainer Bert van Marwijk staat volgens diverse Duitse kranten en televisiestations in de belangstelling van Hertha BSC. Er zijn zelfs geruchten over een trainersruil. Van Marwijk zegt nog geen contact te hebben gehad met Hertha, maar bekent dat de Duitse pers hem weet te vinden.

"Ik word de hele dag gebeld. Ik vraag niet eens meer hoe ze aan mijn nummer komen, ze hebben zelfs mijn privť-nummer te pakken. Maar ik kan de mensen niets vertellen, want er is niets concreets." Uit zijn woorden blijkt dus dat er wel iets gaande is, al is het niet duidelijk wat er precies op stapel staat.

Van Marwijks populariteit in Duitsland is voornamelijk ontstaan door zijn UEFA-cup winst met Feyenoord. Afgelopen zomer werd de trainer een overgang naar Schalke '04 toegedicht, maar dat ging niet door. Nu gaat zijn naam dus rond bij Hertha BSC.

De huidige Hertha trainer Huub Stevens heeft welliswaar nog twee wedstrijden respijt gekregen, maar kennelijk gaat men er niet van uit dat Hertha onder Stevens de komende twee duels zal winnen.

Senaat VS neemt Antispam-wet aan

Irakees en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wetsvoorstel om spam tegen te gaan goedgekeurd. Het voorstel werd met 97 stemmen voor en 0 tegen aangenomen en kan de verstuurders van ongewenste e-mail celstraffen en boetes van miljoenen dollars opleveren.

Het is de eerste keer dat de Senaat optreedt tegen de commerciŽle e-mail, dat momenteel de helft van alle verstuurde e-mail betreft, veel mensen frustreert en enorm veel bandbreedte vergt.

Het voorstel zal niet alle ongewenste commerciele e-mail uitsluiten, maar richt zich in eerste instantie op berichten met foute informatie, naar schatting tweederde deel van alle spam. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-mail waarin de bedoeling van de e-mail wordt verbloemd met valse onderwerpen zoals "Re: your request" of berichten waarin pillen of andere frauduleuze producten worden aangeprezen. Het versturen daarvan kan in eerste instantie ťťn jaar gevangenisstraf en een boete tot wel ťťn miljoen dollar opleveren. Bij herhaling kan men tot vijf jaar cel krijgen.

Het voorstel houdt overigens in dat de ontvanger aan moet geven dat hij dergelijke e-mail niet meer wil ontvangen. Pas daarna moet de zender ermee stoppen. Het voorstel moet nog door het Huis van Afgevaardigden

Vervalsing paspoort bijna niet vervolgd

Personen die een paspoort vervalsen en mensen die die paspoorten vervolgens kopen en gebruiken worden bijna nooit vervolgd in Nederland. De marechaussee ziet geen mogelijkheden om deze fraude te bestrijden. Dit mede omdat gemeenten te makkelijk nieuwe paspoorten verstrekken.

Deze informatie is te vinden in een rapport van de marechaussee dat gisteravond in het programma NOVA werd geopenbaard. Opsporing van paspoortvervalsers is moeilijk doordat de registratie van reisdocumenten niet goed is.

Meer dan duizend mensen hebben het afgelopen jaar meer dan vier keer aangifte gedaan van een verloren paspoort. De politie trekt vaak niet eens die mensen na, aldus het rapport.

Europees rijbewijs op komst

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Commissie heeft woensdag voor de invoering van een Europees rijbewijs gepleit. Zo moet een einde worden gemaakt aan de meer dan tachtig soorten rijbewijzen die op dit moment in de vijftien lidstaten van de Europese Unie geldig zijn.

Het is de bedoeling dat het Europese rijbewijs in de hele EU onder dezelfde voorwaarden wordt vestrekt. Nu kent ieder land nog zijn eigen regelgeving waardoor er grote verschillen zitten in bijvoorbeeld de geldigheidsduur en de vraag of oudere weggebruikers een periodiek herexamen moeten doen.

Het nieuwe rijbewijs zou een geldigheidsduur van tien jaar voor gebruikers jonger dan 65 jaar moeten krijgen en een geldigheidsduur van vijf jaar voor oudere chauffeurs. Rijbewijzen voor bussen en vrachtwagens krijgen een geldigheid van vijf jaar voor houders onder de 65 en van ťťn jaar voor 65-plussers.

Daarnaast wil de Commissie ook een algemeen bromfietscertificaat invoeren. De minimumleeftijd daarvoor moet 16 jaar worden. In een aantal lidstaten is het nu toegestaan vanaf 14 jaar, zonder rijbewijs, een bromfiets te besturen.

Voor het Europese rijbewijs kan worden ingevoerd, zullen de plannen eerst door de lidstaten en het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd.

Gemeente ondervraagt doden

De Limburgse gemeente Stein heeft onlangs een wel heel pijnlijke vergissing gemaakt: door een fout van een ambtenaar kregen een aantal overleden oud-inwoners een uigebreide GGD-enquÍte over hun gezondheid toegestuurd.

In de ruim 20 pagina's tellende vragenlijst stonden onder andere vragen over het rook-, drink- en eetgedrag. Ook werd gevraagd of zich in de afgelopen tijd in de omgeving van de geadresseerde ingrijpende gebeurtenissen hadden voorgedaan.

Aktie: Win 'Reflections' van Paul van Dyk!


Als extraatje mogen we deze week maar liefst 5 exemplaren weggeven van de cd "Reflections" van Paul van Dyk. Om kans te maken op ťťn van deze CD's, geef het goede antwoord op de vraag:
Paul van Dyk speelt momenteel de hoofdrol in een reclamecampagne. Voor welk merk?
Mail je antwoord naar angel@fok.nl en vermeld ook je username en adres. Zonder username of adres geen deelname! Inzenden kan tot en met maandag 27 oktober a.s.

Op FOK! nu tevens je kans om gratis Paul van Dyk's "Buena Ventura" afkomstig van zijn nieuwe album Reflections te downloaden. De download is beveiligd en stopt na 14 dagen met spelen. Het is een vrij lange track (8.30 minuten) daarom hebben we ervoor gekozen om de opnamekwaliteit op 64 kbit te stellen, anders zou het een hele grote file worden. Je kunt de file downloaden door met hun rechtermuisknop op de link te klikken en "opslaan als" te kiezen. Have fun!
klik hier

Biografie PAUL VAN DYK

Paul van Dyk is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde en geliefde artiesten uit de dance scene. Vanaf het prille begin van zijn carriŤre, toen hij nog aan de andere kant van de Berlijnse Muur woonde, tot aan zijn huidige status van internationaal succesvolle artiest, zijn er drie constante factoren aan te wijzen in zijn werk: zijn liefde voor muziek, zijn talent en zijn verbazingwekkende werktempo. Deze toewijding en passie hebben van hem uiteindelijk een succesvol fenomeen gemaakt, die bekend staat als een van de meest innemende persoonlijkheden uit de dance scene.

Inmiddels lijkt hij ook de US te gaan veroveren. Het blad Rolling Stone noemde hem, als enige elektronische artiest, een talent om in de gaten te houden en sommigen voorspellen hem dan ook net zoveel succes als zijn Amerikaanse labelgenoot Moby. Zowel media als fans lopen met hem weg, maar van Dyk blijft een beetje een mysterieus figuur die de verleidingen van de roem probeert te ontlopen. Hij richt zich liever op zijn muziek, waarmee hij zijn fans probeert te verleiden, en dat lukt aardig, gezien zijn uitverkochte optredens en het feit hij in de media vereerd wordt als een god.

Op Reflections, zijn vierde album, is Paul van Dyk op zijn best. Wederom heeft hij het experiment niet geschuwd, wat resulteert in samenwerkingen met artiesten als St. Etienne, Vega 4, Second Son en Jan Johnston. Naast de kenmerkende Paul van Dyk anthems als Nothing But You, Connected en Spellbound, bevat het album verbluffend mooie songs als Time Of Our Lives (geschreven en opgenomen met het opwindende Britse Vega 4), Home (met Jan Johnston) en Thats Life waarop Paul voor het eerst zelf zingt.

Uit al deze tracks blijkt zijn voorliefde voor uiteenlopende genres The Smiths en New Order behoren tot zijn favorieten en wordt Pauls talent als songwriter benadrukt. Op het nummer Never Forget grijpt hij even terug naar de breakbeats waarmee hij, samen met BT, mid-jaren 90 ooit mee begon; op Knowledge bundelde hij zijn krachten met DJ Tomekk, een van de grootste hiphopsterren in Duitsland; en samen met Second Son maakte hij het mooie electronische epos Crush. Reflections is een opvallend album dat het dance-genre overstijgt, en waarmee Paul van Dyk zijn naam op internationaal niveau definitief zal vestigen.

Paul van Dyk werd in 1971 geboren in Eisenhuettenstadt en groeide op in het toen nog communistische Oost Berlijn. Net als al zijn vrienden nam hij muziek op van westerse radiozenders die hij daarna, bij gebrek aan een uitgaanscultuur, op feestjes draaide. Dit alles veranderde toen in 1989 de muur viel. Er kwamen meer en meer clubs in Berlijn, waar in eerste instantie voornamelijk harde Detroit Techno werd gedraaid. Maar Paul was op zoek naar iets anders en hij begon zijn eigen mixtapes te maken, die hij in 91 voor het eerst draaide in de Berlijnse club Tresor. Ook begon hij zelf muziek te produceren. In 1992 verscheen zijn eerste productie Perfect Day op het underground label MFS. Een jaar later had van Dyk de clubhit van het jaar te pakken met zijn remix van Humates Love Stimulation, en in 1994 verscheen zijn eerste album 45 RPM.

Inmiddels draaide Paul regelmatig in de legendarisch club E-Werk, net zoals Sasha, Nick Warren, John Digweed en Dave Seaman. Paul begon daarnaast remixen te maken van artiesten als Inspiral Carpets, Sven Všth, Curve en New Order, en zijn album Seven Ways nam alle resterende twijfels over zijn talent weg. Hij werd inmiddels ook veelvuldig gevraagd in het buitenland te draaien. In 1998 werd 45 RPM opnieuw uitgebracht en single-remix For An Angel werd een grote internationale clubhit, met nummer 1 noteringen in de engelse en duitse dance charts. In 1999 verliet Paul MFS en startte zijn eigen label Vandit Records op. Dat jaar werd hij in het engelse DJ magazine uitgeroepen tot Best Music Maker, en versloeg daarmee Fatboy Slim en Paul Oakenfold, en het Ministry Of Sound magazine riep hem uit als Best International DJ. Ook in de jaarlijkse lijst The Top 100 DJs Worldwide van DJ magazine klimt hij elk jaar weer een paar plaatsen.

Tegenwoordig is Paul van Dyks agenda overvol met DJ sets in o.a. London, Tel Aviv, Mexico, New York en Singapore. Maar het succes is niet het belangrijkste voor hem, het gaat vooral om de muziek: Het doet me veel als iemand mij vertelt dat zijn of haar leven is veranderd door een van mijn songs. Ik heb nooit muziek gemaakt die trendy is of waar veel mee te verdienen valt. Ik maak muziek voor mezelf, het komt vanuit mijn buik, vanuit een intens gevoel. En aan iedere track zit een verhaal. Zijn doel is om zijn publiek in een andere wereld brengen, waar ze zichzelf kunnen verliezen in de muziek. Daarbij is wat hem betreft de wisselwerking tussen artiest en luisteraar van groot belang. Alleen plaatjes draaien zonder gevoel, zonder communicatie en zonder inspiratie werkt niet voor mij. Mijn muziek wint pas aan zeggingskracht door de reacties van de luisteraars, door de communicatie tussen mij en mijn publiek.

Op Reflections bewijst Paul van Dyk dat hij het ver heeft geschopt sinds hij ooit zijn carriŤre begon als Techno DJ, en dat hij nog veelzijdiger is dan men ooit had kunnen vermoeden.

Miljardair komt met nieuwe recordpoging

Zakenman Richard Branson van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft weer een idee voor een recordpoging. De miljardair werkt aan een vliegtuig dat de eerste solovlucht rond de wereld zonder bijtanken moet uitvoeren. Steve Fosset gaat het toestel besturen.

Het vliegtuig wordt momenteel in de Amerikaanse Mojave-woestijn gemaakt uit zeer geavanceerde materialen. Het zal minder brandstof moeten verbruiken dan een Mini Cooper. Fosset, die er al eerder erin slaagde alleen in een luchtballon de wereld rond te reizen, zou volgend jaar met de 'GlobalFlyer' moeten opstijgen.

In 1986 wisten de piloten Dick Rutan en Jeana Yeager een reis rond de wereld te maken zonder bij te tanken. Hun toestel legde destijds in 216 uur 40.211 kilometer af. De ontwerper van dat vliegtuig werkt ook mee aan het nieuwe toestel.

Hiddink krijgt standje van KNVB

De openbare aanklager van de KNVB heeft trainer Guus Hiddink een berisping gegeven voor zijn optreden tijdens het duel tussen PSV en SC Heerenveen van afgelopen zaterdag.

Hiddink maakte in de eerste helft enkele opmerkingen naar de vierde official over een niet gegeven corner. Hij voegde de man toe dat als hij dacht de scheidsrechter te moeten waarschuwen, hij dat niet moest nalaten. Scheidsrechter Haverkort stuurde daarop Hiddink naar de tribune.

De aanklager vond een berisping de juiste straf.

Ravage op A1 door vrachtwagen met bier

Elizabeth en fastar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De A1 bij Hoevelaken ligt momenteel bezaaid met flesjes en fusten bier. De ravage is veroorzaakt nadat een vrachtwagen met deze lading tegen een vangrail was gebotst.

Een deel van de inhoud van de vrachtwagen kwam door de botsing op de andere weghelft terecht. Vijf auto's en een vrachtwagen botsten vervolgens op de lading. Daarbij raakte niemand gewond. Het opruimen gaat nog een tijdje duren.

Op de A1 staat momenteel in beide richtingen een file van 15 kilometer.

[UPD]Lotina beticht Merk van omkoping

Trainer Miguel Angel Lotina heeft op de persconferentie na het Champions League duel Ajax-Celta de Vigo voor ophef gezorgd. Volgens hem was scheidsrechter Markus Merk partijdig en zou die zich hebben laten omkopen.

Lotina: "De scheidrechter heeft de thuisclub bevoordeeld. Celta de Vigo zijn twee strafschoppen onthouden". Voorts: "Wij hebben hier gedomineerd, maar we zijn het slachtoffer geworden van de scheidsrechter. Ik wil dat de UEFA deze wedstrijd aan de hand van de televisiebeelden beoordeeld."

De UEFA houdt niet van dergelijke uitspraken, een strafmaatregel ligt dan ook in de lijn van de verwachting.

Trainer Ronald Koeman van Ajax beaamde dat Celta pech had gehad in de wedstrijd, maar verwees de opmerkingen van Lotina naar het rijk der fabelen. Ook Jelle van Damme, betrokken bij een 'strafschop-situatie', sprak de beschuldigingen tegen: "Het waren geen penalty's. Ze waren gewoon op zoek naar een strafschop."

24/10/2003 11:26

Celta laat weten een officieel protest in te dienen over het fluiten van scheidsrechter Merk. Trainer Lotina brengt de vijf gele kaarten die zijn ploeg kreeg in herinnering, terwijl Ajax zonder kaarten bleef.

'We stellen nu een dossier samen en vragen advies of we dat ook moeten sturen aan de UEFA. Maar we gaan er zeker iets mee doen', zegt manager Sabino Lůpez. 'Een scheidsrechter mag niet twee van zulke verschrikkelijke fouten maken zonder dat dat consequenties heeft. We willen eerlijk spel, voor iedereen.'

De Duitser Merk kreeg voorafgaand aan het duel tussen Celta de Vigo en Ajax juist de UEFA Fair Play-prijs uitgereikt.

Militair VS verdacht van wurgen Irakees

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse militair wordt ervan verdacht een functionaris van de Iraakse Baathpartij te hebben gewurgd. Het voorval vond op 6 juni plaats in een gevangenenkamp in Zuid-Irak. Het slachtoffer stikte nadat zijn keel was dichtgedrukt en een botje in zijn keel afbrak. De militair en een superieur zitten vast.

Volgens een woordvoerder van het korps mariniers, het legeronderdeel waar de militair deel van uitmaakt, had deze niet de intentie het slachtoffer te wurgen, maar wilde hij hem meevoeren. Of de militair en zijn superieur voor de krijgsraad moeten verschijnen is nog onduidelijk. Naast de twee worden nog zes mariniers verdacht van mishandeling van Irakezen. Ze zijn allemaal overgeplaatst naar een andere basis.

Zware knieblessure Trabelsi

Verdediger Hatem Trabelsi heeft aan het Champions League duel met Celta de Vigo een blessure overgehouden. Hij raakte geblesseerd aan zijn linkerknie.

Trainer Ronald Koeman verklaarde dat de TunesiŽr veel last had van zijn knie, ook na de wedstrijd. Hij werd snel gewisseld in de tweede helft. In de loop van de week moet blijken hoe ernstig zijn kwetsuur is. Nu wordt gevreesd dat hij een scheurtje in de binnenband van de linkerknie heeft, in dat geval is hij er zes tot tien weken uit.

Rafael van der Vaart, die een schop kreeg tegen het bovenbeen, zei niet te twijfelen aan zijn spelen van aanstaande zondag tegen PSV: "Zondag tegen PSV sta ik er."

Manchester wint in Glasgow

Manchester United wist gister als Engels team eindelijk weer eens te winnen in Schotland, Glasgow rangers werd met 0-1 geklopt.

Het was 40 jaar geleden dat een Battle of Britain door een Schots team werd verloren. Nu stond er gister echter geen enkele Schot op het veld, de enige zat de gehele wedstrijd op de bank bij United, als trainer. In Schotland leven de duels tegen Engelsen fel.

Manchester nam door een goal van Phil Neville een vroege voorsprong en hield die vast. De Rangers kwamen wel veelvuldig voor het doel, maar hadden pech in de afronding. De bloemen na afloop waren voor de beide centrumverdedigers Ferdinand en Silvestre en keeper Howard, die het resultaat overeind hielden.

Fabrikant Monopoly boos over Ghettopoly

Roel's Weblog en johnny_bravo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De fabrikant van het wereldberoemde spel Monopoly is kwaad op de makers van een spel dat momenteel in de Verenigde Staten wordt verkocht. Het gaat om het spel Ghettopoly, de achterbuurtvariant van het Monopoly. Volgens fabrikant Hasbro is de persiflage niet goed voor zijn imago. Het bedrijf is dan ook naar de rechter gestapt.

Maar niet alleen de fabrikant is woedend, ook een deel van de zwarte gemeenschap is niet blij met het spel. Dat maakt namelijk een clichť van het leven in de achterbuurten Harlem, The Bronx en Westside Liquor. Zo kan de speler met een brok marihuana, een machinegeweer, een pooier en een fles drank over het bord schuiven en levert een kanskaart geld op omdat de bank is beroofd of de buurt van drugs is voorzien. Ook is het geld in het spel vals.

De maker van het spel is zich echter van geen kwaad bewust en wil met nog meer spellen komen. Onder andere Hiphopopoly en Redneckopoly staan op het programma, zo schrijft hij op zijn website.

Blair: Belgische koffie oorzaak ziekenhuisbezoek

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geen Belgische koffie meer voor de Engelse premier Tony Blair. Hij moest afgelopen zondag ter observatie in een ziekenhuis worden opgenomen vanwege een onregelmatige hartslag. Volgens Blair zou dit komen door te sterke koffie die hij op de Europese top in Brussel heeft gedronken.

"De premier zegt dat hij behoorlijk wat koffie dronk tijdens de conferentie om alert te blijven. Misschien heeft hij te veel sterke, continentale koffie gekregen", aldus een woordvoerder van de 50-jarige Blair.

Lieveheersbeestjes invasie

Een ongebruikelijk warm weer heeft een ware invasie van lieveheersbeestjes veroorzaakt in het zuiden van de Amerikaanse staat Missouri. Miljoenen van de kleine diertjes zijn in het gebied neergestreken.

In de namiddag van zondag landden massa's van de kleine kevertjes op gebouwen, auto's en huid. "We hebben er teveel", aldus een inwoonster die in de tuin aan het werk was met haar man toen ze voor het eerst de beestjes zagen. Een aantal beet zelfs. "Hier voor de schuur, ze vlogen overal. Ik kan me niet herinneren dat het ooit zo erg was."

Het Aziatische lieveheersbeestje is de laatste eeuwen een aantal keer geÔmporteerd om ongedierte dat de gewassen aanvreet te bestrijden. Ze hebben verschillende oranje kleuren en variŽrende vlekken. Sommigen hebben er zelfs geen. De inheemse lieveheersbeestjes zien er vrijwel hetzelfde uit, maar zijn een stuk minder 'hongerig'.

De diertjes vliegen alleen uit met warm weer, daar het vrij snel weer gaat afkoelen zullen de beestjes naar alle waarschijnlijkheid over een week weer weg zijn.


Advocaat Koppe: Geen bewijs terreuraanslag

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens advocaat Victor Koppe zijn er helemaal geen aanwijzingen dat een vijftal moslims een terreuraanslag wilden plegen in Europa of Nederland. Koppe is advocaat van ťťn van de vijf gearresteerden, een Nederlandse moslim die in Den Haag woont.

Gisteren maakte het OM bekend dat ze na informatie van de AIVD vijf arrestaties heeft verricht van vermeede terroristen en daarmee een terreuraanslag zou hebben voorkomen. Koppe is verbaasd over het feit dat justitie op deze informatie afgaat.

Tijdens een eerder proces tegen van terrorisme verdachte moslims in Rotterdam werd de AIVD-informatie niet toegelaten tot het bewijsmateriaal, omdat het niet te toetsen bleek. De groep werd mede daarom vrijgesproken. Koppe, afkomstig van het advocatenkantoot BŲhler/Franken/Koppe/De Feijter, was ook daar advocaat van een verdachte.

Belhuis

De Telegraaf meldt vandaag dat volgens onbevestigde berichten de uitvalsbasis van de vermeende terreurgroep een belhuis was aan het Broersvest in Schiedam. Daar is een bel- en internetcentrum gevestigd dat op naam staat van een 36-jarige Marokkaan uit Huizen. Onbekend is of ook hij vastzit.

Volgens omwonenden werd het inmiddels gesloten belhuis gedreven door Arabische mannen met lange baarden, afkomstig uit soennitische kring, die zich volledig afzijdig hielden van de buitenwereld.

Eerder werden de tegoeden van twee belhuizen van ene ''Al-Barakaat'' in Rotterdam en Utrecht bevroren. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Witte Huis de Nederlandse filialen van het internationale netwerk Al-Barakaat (vermeende terreurfinanciers) op de zwarte lijst had gezet.

De VVD is blij dat het OM een terreuraanslag heeft kunnen voorkomen. Kamerlid Geert Wilders wijst er wel op dat de verijdeling aantoont dat moslimterrorisme geen ver-vanmijn-bed-show is. ''Het komt helaas steeds weer heel dichtbij en moet rigoureus worden aangepakt''.

Dossier Wisse Smit verdwenen uit archief

PIM4EVER, NuX_NuFF, DeKeuv, WaSTeiL, _t-i-m_, snibi en Irakees hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is een dossier over Mabel Wisse Smit kwijt. De vermissing uit het archief van het ministerie werd vorige week ontdekt. Of het dossier is gestolen is nog niet bekend, momenteel worden alle ambtenaren die toegang hadden tot het archief verhoord.

De vermissing werd ontdekt toen iemand een doos in de rij archiefdozen op zijn kop zag staan en erin keek. Er bleek alleen een leeg mapje van het dossier Wisse Smit, dat stamt uit 1992, in te zitten. Vermoedelijk bestaat het verdwenen materiaal enkel uit de cv van Wisse Smit en een aanvraag voor inzage in dossiers vanwege haar studie. Of er meer dan deze informatie in de map zat weet het ministerie niet.

Het archief van het ministerie is open voor enkele tientallen ambtenaren, maar zou geen geheimen of topstukken bevatten.

AEL eist excuses van media, politie en politiek

haste had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arabisch Europese Liga eist excuses van bevooroordeelde onderzoekers, media, publiek, politici en politie, naar aanleiding van de berichten over criminele Marokkaanse jongeren. Het aantal criminele jongeren zou een stuk lager zijn dan wordt beweerd. De AEL stelt dat de afgelopen dagen de kranten vol zijn geweest met berichten over grote aantallen criminele Marokkaanse jongeren die de politie met de dood zouden bedreigen en bejaarden zouden terroriseren.

In een persbericht keert de AEL zich ook tegen de ''minderhedenhatende staatssecretaris Verdonck''** die een plan lanceerde om ouders te straffen vanwege de criminele kinderen en ''denigrerend dreigde'', in lijn met haar collega-politici, met het korten op de uitkeringen. ''Alsof de gehele Marokkaanse gemeenschap van de uitkering leeft''.

De manier van berichtgeving over Marokkanen is volgens de AEL enkel bedoeld om ''een tweespalt te creŽren in de maatschapij met als doel de Marokkaanse jongeren te frustreren, wantrouwen te scheppen, verdeeldheid te zaaien en de aandacht af te leiden van de successen van de Marokkaanse artsen, advocaten, ingenieurs, journalisten, welzijnswerker en ondernemers die het heel goed doen en waar, zoals onderzoek heeft aangetoond, autochtonen jaloers op zijn''.

De AEL stelt dat zij als enige ''het hoofd koel heeft gehouden en niet meegedaan heeft met het gehuil over stoute jongens die zielige autochtonen mishandelen''. AEL-NL bestuurslid Nabil Marmouch bezocht de troosteloze buurt en stelde vast dat Marokkanen getreiterd worden door de politie en niet andersom.

Bevooroordeelde onderzoekers, media, publiek, politici en politie dienen daarom publiekelijk excuses aan te bieden aan de gehele Marokkaanse gemeenschap voor de negatieve uitlatingen die discriminatie, uitsluiting en criminalisering in de hand helpen, zo eist de AEL. ''Zij zijn excuses verschuldigd aan de Marokkaanse jongeren en hun ouders''.


-
** Met ''minderhedenhatende staatssecretaris Verdonck'', bedoelt de AEL waarschijnlijk VVD-minister Rita Verdonk.

Column: Teken de petitie

Heb jij de petitie 'Clouseaufans in actie' al getekend? Nog nooit van gehoord, zeg je. Dus ook nog niet getekend? Fraai is dat. Je hebt geen flauw idee waar die petitie over gaat? Goed. Clouseau ken je nog wel, dat zijn die twee Vlaamse broers met zachte liedjes over lieve meisjes met rare namen. Je hebt er de laatste tijd zo weinig van gehoord? Klopt! Dat is ook precies het probleem. Ze worden geboycot, die jongens van Clouseau. Teken daarom, net als die andere 446 mensen, de petitie.

Ouders overleden baby aangehouden

johnny_bravo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft gisteren een 37-jarige vrouw en haar 32-jarige man aangehouden. De twee, afkomstig uit Helmond, zijn aangehouden in verband met de onnatuurlijke dood van hun drie maanden oude dochtertje.

Het kind werd maandag per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en bleek bij aankomst overleden. Uit een dinsdag verrichte sectie is gebleken dat het kind vermoedelijk door geweld om het leven is gekomen.

De ouders worden voor onderzoek vastgehouden. Een 12-koppig rechercheteam onderzoekt de zaak.

80 kilometer-limiet in de Randstad

Om de geluidsoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen wil Minister Peijs van Verkeer op een aantal snelwegen in de Randstad de maximumsnelheid verlagen tot tachtig kilometer per uur. Peijs heeft op dit moment negen snelwegen op het oog.

De komende tijd bekijkt Peijs samen met staatssecretaris Van Geel van milieu op welke wegen de snelheidsvermindering kan worden ingevoerd. Deze keuze hangt af van het effect op files en de verkeersveiligheid. Ook moet er genoeg controle zijn om de limiet te kunnen handhaven. Op het lijstje van snelwegen dat Peijs voor ogen heeft staan onder andere de rondweg om Amsterdam, de A12 bij Den Haag en de A13 en A16 bij Rotterdam.

Van Geel is blij met de plannen van zijn partijgenoot. Hij is erg positief over een reeds lopende proef op de A13 bij Overschie. Bij de snelweg, die dwars door een woonwijk loopt, is in korte tijd de luchtkwaliteit verbeterd en de geluidsoverlast verminderd, waardoor bewoners beter slapen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan. Volgens VVD, CDA en LPF moet juist overal 120 kilometer gereden kunnen worden. Alleen bij slecht weer of in de spits zou de limiet lager kunnen liggen. Peijs meent echter dat de snelheidsverlagingen noodzakelijk zijn. "De internationale normen voor CO2-uitstoot halen we nu al niet.." Volgens haar kosten alternatieven om de CO2-uitstoot te beperken tussen de 500 en 800 miljoen.

VVD-kamerlid Hofstra neemt geen genoegen met de uitleg en zal vandaag in de Kamer opnieuw pleiten voor variabele maximumsnelheden.

Britse politie in verlegenheid door TV-uitzending

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een TV-uitzending van de Britse BBC heeft de Britse politie in grote verlegenheid gebracht. In de uitzending is te zien hoe agenten en leerlingen van een politieschool zich racistisch uitlaten. Naar aanleiding hiervan zijn er vier leerling-agenten en ťťn agent geschorst. Een aantal anderen heeft na het zien van de uitzending zelf ontslag genomen.

De opnames werden gemaakt door Mark Daly, een 28-jarige undercover-journalist van de BBC. Hij bracht als rekruut maandenlang door op een opleidingsinstituut voor politieagenten. Met een verborgen camera maakte hij daar de opnames van de agenten en zijn medeleerlingen.

Onder de opnames bevinden zich bekentenissen als die van een agent die verklaart zo een Aziaat te begraven onder de treinrails als hij er ongestraft mee weg zou komen. Ook prijst de man de goede denkbeelden van Adolf Hitler. Later is hij nog te zien met een zelfgemaakte witte Ku Klux Klan-kap over z'n hoofd.

Een andere leerling-agent verklaart, dat hij op basis van het uiterlijk alleen iedere Zuid-Aziaat zo maar zou aanhouden en ondervragen. Een medeleerling zegt van mening te zijn dat de moordenaars van de zwarte tiener Stephen Lawrence onschendbaarheid verdienen, hierbij refererend aan de moord op deze jongen die ruim tien jaar geleden gepleegd werd door een groepje blanke jongeren. Daarvoor is nooit iemand voor veroordeeld, omdat destijds niet duidelijk werd wie van de daders er de hoofdschuldige was.

Naar aanleiding van de beelden heeft een onderzoekscommissie inmiddels geconcludeerd dat het Britse politieapparaat is "doortrokken van institutioneel racisme". David Blunkett, de Britse minister van Binnenlandse Zaken reageerde door te zeggen dat opnames duidelijk hebben gemaakt dat "dergelijke walgelijke wantoestanden nog niet zijn verdwenen, ondanks verwoede pogingen van politie en politiek het racisme uit te bannen".

Overigens kon de journalist zeven maanden lang op de politieschool z'n opnames maken, voordat hij werd ontmaskerd als journalist.

Lama's houden ambulancepersoneel tegen

Ambulancepersoneel heeft gisteren in het Noord-Engelse Kettering geprobeerd een boer met een gebroken heup te hulp te komen. Dit lukte echter niet, omdat de vier lama's van de boer hen niet in de buurt lieten komen.

De boer, Graham Bailey, was per ongeluk in een konijnenhol gestapt en had daarbij zijn heup gebroken. Het duurde twee uur voordat een voorbijganger zijn hulpgeroep hoorde.

Pogingen de man te hulp te komen konden pas doorgang vinden toen een helikopter de dieren op de vlucht jaagde. De man is vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis.

Bailey gebruikt de Zuid-Amerikaanse lama's om zijn schapen te beschermen tegen honden en vossen. "De lama's nemen hun werk erg serieus, daarom was ik niet verbaasd toen ze me kwamen beschermen", aldus de schapenboer.

Vitesse biedt Alexandris geen contract aan

De Griekse spits Alekos Alexandris (35), die de afgelopen dagen meetrainde met de selectie van Vitesse, is er niet in geslaagd om een contract af te dwingen.

"Het is een goede speler met specifieke kwaliteiten. Het is echter niet het type speler dat wij op dit moment denken nodig te hebben", aldus technisch manager Jan Streuer op vitesse.nl.

Alexandris maakte deze week in een testwedstrijd van het eerste elftal met het tweede nog twee treffers. De oud-speler van AEK Athene en Olympiakos Piraeus, viervoudig topscorer in de Griekse competitie, kon de technische staf echter niet overtuigen. "Daarom wordt hem geen contract aangeboden. Wij zullen dus verder gaan kijken naar versterking", verklaarde Streuer.

Weer wat geleerd

Dat ik echt geen ezel ben is mij vandaag duidelijk geworden. Normalite sjouw ik van alles met me mee. Van beamer tot boekentas, ik draai mijn hand er niet voor om. Ook een echt werkdiertje bij werk enzo. Toch kwam ik vandaag achter een eigenschap die totaal niet bij ezels passen, zich twee keer aan de zelfde steen stoten.

Toen ik, ik denk 15 was, deed ik wat radio werk bij de lokale omroep. Allemaal leuk cool en gaaf. Maar opeens moest ik daar mijn biezen pakken, het bestuur had volgens de statuten bepaald dat aspirant medewerkers moesten verdwijnen als ze nog geen 18 waren. Je kon ook pas medewerker worden als je 18 was na zes maanden proeftijd werd je situatie geevalueerd.
Nou ik had het niet meer, mede omdat ik toen ik daarkwam als 12 of 13 jarige en dat al aan had gegeven bij het invullen van mijn aanmeldings formulier. Sommige mensen vragen zich nu af wat ik daar dan deed... nou we hadden een Kinder programma en ik vond locatie uitzendingen best wel leuk, dus vandaar. Het station ging 'Middle-of-the-Road' en de best beluisterde programma's waaronder een ouderen programma en het jongeren programma moesten wijken. Een format wijziging dus. Eigenlijk kwam er gewoon een PC radio, dat was achteraf gezien natuurlijk de weg die ze inwilden. En als je daar wat kritisch tegen over bent mag je moeven

Nu 4 jaar later, een enkele duizende werkuren later blijkt vandaag dat ik bij de volgende stichting m'n biezen mag pakken en zogezegd mijn werk mag overdragen. Ik kan je vertellen dat je daar best pissig om kan worden als je de nacht ervoor nog de wereld hebt proberen te verschuiven om een goed product af te leveren. Natuurlijk was het product er wel alleen was ik van een externe organisatie afhankelijk om mijn werk te laten zien.

Maarja ik kwam vanmorgen bedrogen m'n bed uit, als je een laptop naast je bed hebt staan en je kan je meel ook gelijk zien wil je eigenlijk dat je nog moet wakker worden en dat dit alles een boze droom is.


De conclusie: omdat een stichting bestaat uit een alles overheersend bestuur die technisch alleen aan door zich zelf te wijzigen statuten hangt is er geen enkele vorm van democratie, die er bijvoorbeeld bij een vereniging wel is.
Dat een stichting van oorsprong ideele doelsteling heeft, waarbij winst wordt omgezet naar investerigen of salaris verhoging, zit je op twee plekken goed: Het bestuur of de persoon die de investering mag doen.

[update] Spijkerman stopt toch niet met Kopspijkers

haste had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jack Spijkerman wil stoppen met zijn populaire programma Kopspijkers. Dat zegt hij deze maand in het blad Opzij, zo meldt RTL Boulevard. Volgens de presentator wil hij nog slechts een half jaar door. Daarna zou hij een ander programma willen maken en de Duitse markt willen verkennen.

Over het nieuwe programma wil Spijkerman nog niet veel kwijt. "Bij de VARA ligt al een half jaar een nieuw programma van me, daar zijn ze nogal enthousiast over. Iets heel anders dan Kopspijkers, hoewel er ook weer cabaret in zit. Ik zeg er verder niets over, want in Hilversum wordt alles onder je vingers vandaan gejat", zo zegt hij in het interview.

Kopspijkers is al jaren populair. Elke week kijken meer dan twee miljoen mensen naar het kopspijkerspel, de vreemde fragmenten en het cabaret. Het programma viel meerdere malen in de prijzen. Zo werd dit jaar de Zilveren Nipkowschijf in de wacht gesleept en won het programma vorig jaar de Gouden televizierring en de Academy Award.

In Duitsland is men geÔnteresseerd in het Kopspijkers-format. De oosterburen hebben al een pilot opgenomen. Spijkerman zal als adviseur optreden. De Nederlandse versie zal volgens hem nog een half jaar doorgaan en er dan mee stoppen.

Update 09:48

Verschillende mensen maakten er ons via de newssubmit op attent dat Jack Spijkerman vanochtend in de radioshows van Edwin Evers en Rob Stenders liet weten niet te stoppen met Kopspijkers. Volgens hem zijn zijn woorden verkeerd geÔnterpreteerd door de journalist van het blad 'Opzij'. Hij laat weten dat het programma doorgaat zolang de makers nog plezier hebben in het maken van het programma en de kijkers het nog waarderen.

Pamela Anderson voelt einde naderen

TheTies herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Pamela Anderson sprak deze week openhartig over haar ziekte Hepatitis C in het Amerikaanse radioprogramma van DJ Howard Stern. Volgens de bladen heeft ze deze ziekte opgelopen na een gebruikte naald van haar voormalige echtgenoot Tommy Lee gebruikt te hebben voor een tattoo.

Pamela zegt zelf dat ze nog vijf tot tien jaar te leven heeft. Om haar aftakeling zo langzaam mogelijk te laten verlopen, probeert ze nu zeer gezond te leven. "Nu mijn kinderen nog zeven en tien zijn, wil ik ze tot hun eenentwintigste minimaal kunnen zien opgroeien. Elke keer als ik bij de artsen ben langsgeweest, is de staat van mijn lever weer verbeterd", aldus Pamela.

Na een aantal geflopte films is de actrice binnenkort weer in de bioscopen te zien in de film 'Scary Movie 3'.

Kalkoensector in paniek door ziekte

Irakees en ThE_ED hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is paniek uitgebroken in de kalkoenensector, nu vorige week de besmettelijke zwartekoppenziekte is uitgebroken. Een medicijn is voorhanden, maar dit mag niet worden gebruikt omdat het kankerverwekkend is voor mensen. Pluimveehouders vrezen dan ook het einde van de sector.

De ziekte is vorige week aangetroffen op een bedrijf in het Midden-Limburgse Leveroy en bij een naburig bedrijf. Het organisame dat de ziekte veroorzaakt blijkt te zijn binnengekomen via de zogenaamde verklikkippen, de dieren die na de besmettelijke vogelpest werden uitgezet om die ziekte op te sporen. Ook andere bedrijven waar de dieren zijn gebruikt zijn mogelijk slachtoffer.

De fabrikant van het verboden medicijn is tegen het verbod van de Europese Commissie in beroep gegaan, maar dat proces kan nog jaren duren. En die tijd heeft de kalkoensector niet. "Dit kan de nekslag zijn voor de sector", aldus D. van de Riet van het Productschap Vee, Vlees en Eieren. "Het komt de bedrijven zeer rauw op hun dak, met de eerste bevolking van de stallen na de vogelpest."

In Nederland zijn er momenteel 112 bedrijven die de dieren houden houden. Jaarlijks produceren zij 3,8 miljoen kalkoenen.

Destiny's Child beschuldigd van plagiaat

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Destiny's ChildDe meidengroep Destiny's Child en hun manager Mathew Knowles zijn aangeklaagd door een 32-jarige producer uit Miami, die 200 miljoen dollar van hen eist. De producer, Terence 'T-Robb' Robinson, is namelijk van mening dat Destiny's Child hun succesvolle single Survivor van hem hebben gestolen.

T-Robb heeft naar eigen zeggen in 2000 een nummer geproduceerd met de naam Glorious. Dat nummer zou hij aan Mathew Knowles hebben aangeboden.

Knowles beweert echter dat hij nog nooit van T-Robb had gehoord tot drie weken geleden. De single Survivor kwam in 2002 op de tweede plaats in de Amerikaanse charts binnen en leverde de groep een Grammy op.

D66 wil het goedmaken met Beatrix

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De inauguratie van koningin Beatrix zit de Amsterdamse afdeling van D66 nog vers in het geheugen. De partij voelt zich schuldig over de rellen die er die dag, 30 april 1980, in het centrum van de hoofdstad uitbrakenen en wil het met de vorstin goedmaken.

De afdeling Amsterdam-Centrum van de partij heeft voorgesteld om bij het 25-jarig jubileum van Beatrix als koningin, in 2005, een groot kroningsfeest te geven. Dat zou een goede manier zijn om excuses aan te bieden, aldus de democraten. Het stadsdeel, de gemeente en mogelijk de Oranjevereniging zouden het feest moeten organiseren.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.