Blessures kosten clubs veel geld

Blessures kosten Nederlandse clubs in het betaal voetbal 20 miljoen euro per jaar en met 17 procent ligt het ziekteverzuim in de voetballerij een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde wat zes procent is, of je dit mag vergelijken is natuurlijk iets anders omdat het om andere omstandigheden gaat. Dit blijkt uit een onderzoek dat door TNO in opdracht van de KNVB is uitgevoerd.

Volgens het onderzoek blijkt dat 68 procent van de Nederlands profs lang of kort niet beschikbaar is in een seizoen, gemiddeld lopen de spelers 2,4 keer een blessure op waarvan één op de vijf een oude kwetsuur blijkt te zijn.

Frank Backx die als sportarts werkzaam is voor het Utrechts Medisch Centrum en de KNVB denkt dat dit grotendeels te wijten is aan een te snelle rentree van de spelers. Vaak zijn trainers niet bereid te wachten tot spelers 100% genezen en inzetbaar zijn door de grote belangen die natuurlijk bij de clubs gelden. Hierdoor krijgen de spieren niet genoeg kans te herstellen en komen blessures vaak terug.

Niet alleen de trainers zijn hieraan schuldig ook de spelers zelf doen hier aan mee. TNO denkt dat door op een andere manier te trainen het aantal blessures teruggebracht kan worden.

Oorzaak nummer één van blessures is contact met de tegenstander ( 39 procent ), tien procent is te wijten aan vermoeidheid, nog eens tien procent bij schieten met de bal en veertien procent komt door kleine ongelukjes als verstappen of verdraaien.