FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 augustus 2003

Lindenbergh breekt neus

Olaf Lindenbergh heeft zijn neus gebroken in de wedstrijd tegen Fc Twente.

Al na een half uur in de wedstrijd tegen FC Twente moest AZ speler Olaf Lindenbergh het veld ruimen door een gebroken neus. Hoe lang hij precies geblesseerd zal zijn is niet bekend.

Lindenbergh (29) speelt al sinds het seizoen 1999-2000 voor AZ daarvoor speelde hij bij De Graafschap waar hij in het seizoen 1994-1995 zijn debuut maakte.

Grote brand bij Vredestein in Enschede

Frogstomp, Deeps, deepfreeze, Frank Wiegerinck, topformatie, jurn, bravo, psv, Whizzkith, IETE, Bartie, Ivo / Pinkelmans, Vaagie, Tim, PCF, roy en Dr.Adder hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bandenfabriek Vredestein in Enschede is getroffen door een grote uitslaande brand. Om 20.45 uur brak er brand uit in een magazijn met grondstoffen. De brandweer van de luchthaven Twente trok een schuimgordijn op om te voorkomen dat het vuur naar andere panden over zou slaan.

Er liggen weliswaar chemicaliën, maar er zou geen gevaar voor de volksgezondheid zijn. Bewoners van de wijk Twekkelerveld moesten hun ramen en deuren sluiten. De brand kan irritaties van ogen en luchtwegen veroorzaken.

Of er gewonden zijn gevallen is nog niet bekend, evenmin is bekend hoe de brand is ontstaan. De gemeente Enschede formeert een crisisteam. Burgemeester Mans van Enschede is ter plaatse om de situatie te bekijken.

Blessures kosten clubs veel geld

Blessures kosten Nederlandse clubs in het betaal voetbal 20 miljoen euro per jaar en met 17 procent ligt het ziekteverzuim in de voetballerij een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde wat zes procent is, of je dit mag vergelijken is natuurlijk iets anders omdat het om andere omstandigheden gaat. Dit blijkt uit een onderzoek dat door TNO in opdracht van de KNVB is uitgevoerd.

Volgens het onderzoek blijkt dat 68 procent van de Nederlands profs lang of kort niet beschikbaar is in een seizoen, gemiddeld lopen de spelers 2,4 keer een blessure op waarvan één op de vijf een oude kwetsuur blijkt te zijn.

Frank Backx die als sportarts werkzaam is voor het Utrechts Medisch Centrum en de KNVB denkt dat dit grotendeels te wijten is aan een te snelle rentree van de spelers. Vaak zijn trainers niet bereid te wachten tot spelers 100% genezen en inzetbaar zijn door de grote belangen die natuurlijk bij de clubs gelden. Hierdoor krijgen de spieren niet genoeg kans te herstellen en komen blessures vaak terug.

Niet alleen de trainers zijn hieraan schuldig ook de spelers zelf doen hier aan mee. TNO denkt dat door op een andere manier te trainen het aantal blessures teruggebracht kan worden.

Oorzaak nummer één van blessures is contact met de tegenstander ( 39 procent ), tien procent is te wijten aan vermoeidheid, nog eens tien procent bij schieten met de bal en veertien procent komt door kleine ongelukjes als verstappen of verdraaien.

AGOVV boekt eerste zege

Tijdens de generale ging het verleden week nog mis in eigen huis tegen Top Oss. In haar tweede duel wist AGOVV uit bij Heracles Almelo echter wel te winnen (2-4). De Apeldoorners zijn daarmee definitief terug.

Spits Klaas-Jan Huntelaar, huurling van PSV, was vandaag de gevierde man bij AGOVV. Hij scoorde driemaal, alle drie de keren vanuit een strafschop.

Al na drie minuten keek AGOVV tegen een 1-0 achterstand aan, Douglas scoorde de openingstreffer voor Heracles. Nadat Huntelaar in de de achtste minuut de stand uit een penalty gelijk trok, gebeurde er lang weinig. Sluijter zorgde zes minuten voor rust toch voor een voordelige ruststand voor de gastheren (2-1).

Direct na rust ontving Leurink (Heracles A.) rood wegens het neerhalen van de tegenstander. Huntelaar maakte daarna voor de tweede keer gelijk uit een penalty. Een kwartier voor tijd tekende Huntelaar voor de voorsprong (2-3) ook weer vanuit een penalty. Juliana maakte er tenslotte nog 2-4 van.

Uitslag Vrijdagkwalificatie Hungaroring

Napjaap wist ons vandaag het volgende te melden:

Vanmiddag is de eerste kwalificatie op de Hungaroring verreden. Jarno Trulli was de snelste. Cristiano da Matta werd door een spin laatste en zal dus morgen als eerste vertrekken voor de definitieve kwalificatie.

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Jarno TrulliRenault F1  1.22.358
2 Ralf SchumacherBMW Williams F1  1.22.413
3 Mark WebberJaguar Racing  1.22.625
4 David CoulthardMcLaren Mercedes  1.22.786
5 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  1.22.892
6 Fernando AlonsoRenault F1  1.22.953
7 Olivier PanisToyota Racing  1.22.986
8 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1.23.305
9 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1.23.430
10 Nick HeidfeldSauber Petronas  1.23.482
11 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1.23.660
12 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1.23.695
13 Jenson ButtonBAR Honda  1.24.313
14 Jacques VilleneuveBAR Honda  1.24.333
15 Justin WilsonJaguar Racing  1.24.343
16 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1.24.725
17 Ralph FirmanJordan Ford  1.25.223
18 Jos VerstappenMinardi F1  1.26.052
19 Nicolas KiesaMinardi F1  1.27.023
20 Cristiano da MattaToyota Racing  1.55.138

Dode man ontwaakt weer

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 73-jarige Vietnamees die door de dokters dood verklaard was, is in het lijkenhuis weer 'tot leven' gekomen. Dit heeft de krant 'Vietnam News' vandaag bekend gemaakt.

Nadat verschillende reanimatiepogingen na een hartstilstand mislukten, hadden artsen van een kliniek in de stad Ho-Chi-Minh een overlijdensverklaring opgesteld voor Nguyen Van Quan. Toen de dochter van de overledene haar vader kwam opzoeken, bewoog het lijkdoek plotseling.

"Medewerkers haalden het doek weg en de ogen van mijn vader dwaalden rond, waarna er een grote vreugde ontstond", vertelt de dochter. Ondertussen heeft men een onderzoek gestart naar de oorzaak van de overhaaste doodsverklaring.

Kinderen vermoord door babysitter

bob_de_sloper, Wildehaar, tolgashakur, Michel van Bergen, xwin, ThaRuler en APP hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de rechtbank in Hongkong heeft een 24-jarige babysitter bekend twee kinderen te hebben vermoord. De man pleegde de moord terwijl hij aan het oppassen was. Naar eigen zeggen kwam hij tot zijn daad door de geestelijke crisis waarin hij toen verkeerde.

Chan Yuen-lam keek televisie met zijn twee oppaskinderen van vier en negen jaar oud. Hij vertelde dat hij ineens opstond en naar de keuken liep. Daar pakte hij een groot mes en begon vervolgens als een gek op de kinderen in te steken.

Na zijn daad wikkelde Chan de dode lichaampjes in plastic zakken en legde ze op bed. Onder de douche spoelde hij het bloed van zich af. Daarna nam hij weer plaats achter de televisie.

Chan werd al gauw na zijn oppasavond gearresteerd.

Man verkracht Franse bejaarden

aashaas herschreef voor ons het volgende bericht:

In Frankrijk heeft de politie een 54-jarige man aangehouden, die in ieder geval twee mannen van negentig jaar of ouder heeft verkracht.

De man maakte zijn slachtoffers wijs dat hij arts was en vroeg hen zich uit te kleden voor onderzoek. Een 93-jarige man die slachtoffer werd van de verkrachter en inmiddels is overleden, deed aangifte. Doordat de vrouw van de bejaarde man het kenteken van de 'arts' had genoteerd, heeft de politie de dader kunnen opsporen.

Acteur op de set gedood door geweer

Een acteur uit een low-budget aktiefilm is gedood door een collega-acteur, Flavio Peniche. De acteur had blijkbaar een pistool met echte kogels gekregen, in plaats van één met losse flodders. Peniche werd gearresteerd op verdenking van doodslag. Hij werd later weer vrijgelaten nadat hij een borg van bijna $40.000 had betaald.

De schietpartij vond afgelopen zaterdag plaats tijdens de opnamen van de film "The Scorpion's Vengeance". Volgens de politie zouden er in de scène in totaal zes mensen door Peninch neergeschoten moeten worden. Nadat hij twee schoten had gelost, zag hij dat acteur Antonio Velasco daadwerkelijk gewond was geraakt. De filmcrew schoot de gewonde meteen te hulp. Velasco overleed enige tijd later aan zijn verwondingen.

De politie is nu op zoek naar de producent van de film en de persoon die verantwoordelijk is voor de rekwisieten. Deze zijn na het incident verdwenen.

Met dank aan Mr_Sushhh voor de vertaling en Juusjuh, DonnyDee en GoodspeeD voor de tip.

Pluisjes in de navel komen vaak voor

JvS, Rolandtt, nothandy, It's Me Again en Innisdemon hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schokkend nieuws uit de wereld van het wetenschappelijk onderzoek: zo'n 66% van de volwassenen heeft pluisjes in de navel. Dat blijkt na onderzoek van de universiteit van Sydney. Het onderzoek staat in de septembereditie van het Duitse wetenschapsmagazine 'Nationale Geographic Deutschland'.

De pluisjes vormen zich doordat stofdeeltjes van kleding via de lichaamsbeharing een weg vinden naar de navel. Mannen en ouderen hebben vaker opgehoopte pluisjes in de navel dan vrouwen en jongeren

De prestigieuze universiteit van Harvard heeft het navelonderzoek van onderzoeker Karl Kruszelnicki genomineerd voor de 'Nobelprijs voor het meest onwaardige onderzoek'; hetgeen zoveel wil zeggen als: vooral niet mee doorgaan.


navel
Pluisjes bij zeker 66% van de mensheid

AH-medewerkers gaan vrijuit

qltel en CreaBea hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee medewerkers van Albert Heijn, die onlangs werden aangehouden, omdat ze met geweld een winkeldief in de kraag grepen na het stelen van een blikje bier, worden niet vervolgd.

De zaak tegen medewerker Lucas Porsius wordt geseponeerd, omdat er volgens het OM bij zijn arrestatie veel te veel machtsvertoon is gebruikt. ''Dat ging op een hele vervelende manier, midden in de nacht met veel agenten en honden en had ook heel anders gekund. Dit beschadigt iemand'', aldus een OM-woordvoerster.

De andere medewerker, Simon Lindeman, gaat vrijuit omdat er bij hem van enig strafbaar feit niets is gebleken.

Het tweetal was poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging ten laste gelegd ten tijde van hun arrestatie. Eerder waren de twee wel veroordeeld voor het te hardhandig aanpakken van een andere winkeldief. Die boete werd toen betaald door Prins Bernhard. In de nieuwe zaak wilde LPF-Kamerlid Joost Eerdmans de boete betalen, maar dat hoeft dus niet.

Datum inhaalconcert Stones bekend

Het concert van de Rolling Stones dat afgelopen woensdag is afgelast wegens keelproblemen van Mick Jagger, is verplaatst naar maandag 22 september op dezelfde locatie. Dat heeft Mojo Concerts vanmiddag bekend gemaakt.

Reeds gekochte kaarten blijven gewoon geldig voor de nieuwe datum. Personen die op die dag verhinderd zijn, kunnen vanaf aanstaande zaterdag hun kaarten inleveren bij de bekende voorverkoopadressen. En dat is goed nieuws voor de fans die de afgelopen keer geen kaartje konden bemachtigen: de ingeleverde kaarten gaan namelijk weer direct de verkoop in.

Voetbal: opzienbarende taferelen in Italië

De chaos in het Italiaanse voetbal is na gisteren compleet. Waar vorig jaar de competitiestart nog enkele weken moest worden uitgesteld door een staking, staat nu de voetbalcompetitie zelf op het spel.

Het Italiaanse voetbal kampt met grote financiële problemen. Niet alleen in de Serie A, maar ook een niveau lager balanceren vele clubs op de rand van de afgrond. Lager spelende financieel gezonde clubs menen op grond daarvan rechten te kunnen ontlenen, met alle gevolgen vandien.

In de tweede divisie (Serie B) dreigt momenteel een boycot van 19 clubs omdat de voetbalbond deze divisie wil gaan uitbreiden naar 24 clubs. De voetbalbond neemt deze maatregel omdat het de degradanten van afgelopen seizoen zich wil laten handhaven. De club Catania had van de rechter namelijk te verstaan gekregen dat het de plaats van Napoli (Serie B) rechtmatig mocht innemen. De andere degradanten Genoa en Salernitana mochten daarop van de voetbalbond ook blijven.

'Fiorentina promoveert wegens kijkcijfers'
Fiorentina, de kampioen van de vierde klasse (Serie C2), mag ook in de Serie B gaan spelen. De club uit Florence werd een jaar geleden failliet verklaard en teruggezet naar de serie C2. Nu het kampioen werd, mag het de Serie C1 overslaan. Een woordvoerder van de voetbalbond zei dat Fiorentina is gepromoveerd omdat de club een grote supportersschare heeft. Vooral voor de kijkcijfers zou de promotie goed zijn.

Berlusconi stelt competitiestart veilig
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijkt de competitiestart voor de Serie A echter te hebben veilig gesteld. De premier onderbrak zijn vakantie in Sardinië voor een noodvergadering met het kabinet. Hij zorgde er per nooddecreet voor dat administratieve en civiele rechters niet meer bevoegd zijn om uitspraak te doen in sportkwesties. De maatregel is omstreden en verdeelt ook zijn eigen coalitie.

Atalanta Bergamo, dat het afgelopen seizoen uit de hoogste divisie degradeerde, had middels een gerechtelijke procedure de degradatie willen aanvechten. Tenminste tien clubs uit de Serie A gaven namelijk een valse bankgarantie af en fraudeerden daarmee openlijk. Ook AS Roma, dat de transfer van Ajacied Cristian Chivu dreigt niet te kunnen betalen, behoort tot die clubs. Atalanta Bergamo zal het komend seizoen nu waarschijnlijk in de Serie B tegen Catania gaan voetballen, de club die wel tijdig om rechtspraak vroeg.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

Van Geel wil boordcomputer verplicht in auto

idontlikepizza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een notitie die deze week naar de tweede kamer is gestuurd geeft staatsecretaris van Geel aan dat zij wil dat alle auto's in de EU worden uitgerust met een boordcomputer en cruise-control, om er ondermeer voor te zorgen dat de broeikasgassen-uitstoot met 10% vermindert.

De auto-importeurs zijn echter tegen. Zij vinden dat het in nadeel is van de consument aangezien, als dit verplicht wordt, de belastingvrijstelling niet meer geldt voor de twee accessoires. Dit komt neer op een prijsverhoging verschillend tussen enkele tientallen tot honderden euro's.

Ook M. Kuijper van het Millieu- en Natuurplanbureau is tegen. Volgens haar gaat de automobilist meer kilometers rijden als hij weet dat hij zuiniger rijdt, zodat het effect verdwijnt.

Freek stopt met oudejaarsshow

ThaRuler en Wildehaar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oudejaarsconference van Freek De Jonge van twee jaar geleden, is de laatste geweest die hij gemaakt heeft. De Jonge heeft aangegeven dat hij stopt met zijn oudejaars-/nieuwjaarsconferences op televisie. Volgens De Jonge is de glans van dat soort conferences af.

Een oudejaarsconference is een typisch Hollands verschijnsel. Het werd in 1954 geïntroduceerd door cabaretgrootheid Wim Kan, die er eerst mee op de radio kwam en later op tv mee verscheen.

Het duo Lebbis & Jansen is nu op 31 december bij de VARA op tv te zien met hun oudejaarsconference, zoals ze die de laatste jaren ook al brachten.

Gat ozonlaag nog nooit zo groot geweest

ThaRuler en brillie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Australische wetenschappers zijn uit metingen in het Zuidpoolgebied nagegaan dat het gat in de ozonlaag dit jaar groter wordt dan ooit. Nu al heeft het gat bijna de grootte bereikt als in het recordjaar 2000.

De ozonlaag beschermt mens en dier tegen schadelijke stralen die huidkanker kunnen veroorzaken en het klimaat kunnen verstoren. In 2000 bleek uit metingen van de NASA dat de oppervlakte van het gat 28 miljoen vierkante kilometer bedroeg. Dat is drie keer de omvang van Australië.

Dit jaar heeft het gat nu al bijna die grootte bereikt, en zal de komende maanden nog verder groeien. Pas in oktober, als het weer warmer wordt op de Zuidpool zal het gat weer krimpen. Volgens de wetenschappers kan de groei te wijten zijn aan de vroege intrede van de kou dit jaar in het zuidpoolgebied. Hierdoor zijn CFK's schadelijker.

Chaos in Italië compleet

De chaos in het Italiaanse voetbal is na gister compleet. Waar vorig jaar de competitiestart enkele weken moest worden uitgesteld, staat de competitie nu zelf op het spel.

Het Italiaanse voetbal kampt met grote financiële problemen. Niet alleen in de Serie A, maar ook een niveau lager balanceren vele clubs op de rand van de afgrond. Lager spelende financieel gezonde clubs menen op grond daarvan rechten te kunnen ontlenen, met alle gevolgen vandien.

In de Serie B dreigt momenteel een boycot van 19 clubs omdat de voetbalbond deze divisie wil uitbreiden naar 24 clubs. De voetbalbond neemt deze maatregel omdat het de degradanten van afgelopen seizoen wil laten handhaven. De club Catania had van de rechter verstaan gekregen dat ze de plaats van Napoli (Serie B) in mocht nemen. De andere degradanten Genoa en Salernitana mochten daarop ook blijven.

'Fiorentina promoveert wegens kijkcijfers'
Fiorentina, de kampioen van de Serie C2, mag ook in de Serie B gaan spelen. De club uit Florence werd een jaar terug failliet verklaard en teruggezet naar C2. Nu het kampioen werd, mag het de Serie C1 overslaan. Een woordvoerder van de voetbalbond zei dat Fiorentina is gepromoveerd omdat de club een grote supportersschare heeft. Vooral voor de kijkcijfers zou de promotie goed zijn. Eigenlijk zou Cosenza hebben moeten promoveren, maar die club voldeed niet aan alle eisen die de bond aan Serie B deelname stelt.

Berlusconi stelt competitiestart veilig
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijkt de competitiestart voor de Serie A te hebben veilig gesteld. De premier onderbrak zijn vakantie in Sardinië voor een noodvergadering met het kabinet. Hij zorgde er per nooddecreet voor dat administratieve en civiele rechters niet meer bevoegd zijn om uitspraak te doen in sportkwesties. De maatregel is omstreden en verdeelt ook zijn eigen coalitie.

Atalanta Bergamo, dat het afgelopen seizoen uit de hoogste divisie degradeerde, had middels een gerechtelijke procedure de degradatie willen aanvechten. Tenminste tien clubs uit de Serie A gaven namelijk een valse bankgarantie af en fraudeerden daarmee openlijk. Ook AS Roma, dat de transfer van Ajacied Cristian Chivu dreigt niet te kunnen betalen, behoort tot die clubs.

Oproep tot steun aan Volkert v/d Graaf

Op internet zijn oproepen verschenen om de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, te steunen middels brieven en kaarten. De oproep is afkomstig van Nederlandse anarchisten en vrienden van Van der Graaf. Onder hen zitten ook links-extremisten uit Wageningen, waar Van der Graaf tot zijn arrestatie op 13 mei vorig jaar werkzaam was bij de Vereniging Milieu Offensief (VMO). Om hoeveel personen het precies gaat, is niet duidelijk.

De oproep is opmerkelijk, omdat tot nu toe extreem links Nederland zich in stilzwijgen hulde over eventuele solidariteit met de moordenaar van Fortuyn. De steungroep voor de moordenaar van Fortuyn komt voort uit de organisatie Anarchist Black Cross (ABC), een netwerk van anarchisten die vinden dat linksradicale gevangenen niet vergeten mogen worden. Het ABC komt oorspronkelijk uit Rusland, maar kent ook een Nederlandse afdeling. De oproep verscheen ook op de radicale actiesite Indymedia.nl.

Op de website van ABC stellen de steunbetuigers een beweging op te zetten ''die de huidige samenleving aanvalt''. Gevangenissen zouden volgens ABC overbodig kunnen zijn: ''Het ABC gelooft dat in een samenleving met andere politieke, sociale en economische omstandigheden gevangenissen overbodig worden''. Opvallend is verder dat het voor ABC niet uitmaakt of de gevangene aan wie steun wordt betuigt, geweld heeft gebruikt: ''Niet-gewelddadigheid is geen leidraad, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een organisatie als Amnesty International''.

Voor de aanhangers die een kaartje willen sturen naar Van der Graaf zette ABC zijn huidige adres on-line, tussen de adressen van ''anarchistische, links-radicale en andere gevangenen die niet vergeten mogen worden''.

Pieter Collen weer fit

Na een herstel van negen maanden is rechtsback Pieter Collen eindelijk weer fit. De verdediger kampte met een enkelblessure.

Dokter Martens gaf gister in Antwerpen het groene licht en daarmee is Collen officieel weer fit. Hij zal nu eerst met het tweede elftal gaan meetrainen om weer op niveau te komen.

De Belg kent geen gelukkig verleden bij Feyenoord. In zijn eerste seizoen kampte hij er met een buikspierblessure. Toen hij daarvan hersteld was en vervolgens verhuurd werd aan NAC Breda, liep hij in zijn eerste duel voor de Bredanaren een enkelblessure op. Langdurige herstel volgde.

"Ik heb mijn portie voorlopig wel gehad. Ik kan me eindelijk weer richten op voetbal en dat werd hoog tijd. De vlag kan nu uit", aldus Collen.

RBC haalt nieuwe spits

Ode Thompson (22) lijkt rond te zijn met RBC Roosendaal. De spits van het tweede van RSC Anderlecht kan een nieuw contract tekenen in Roosendaal.

De Nigeriaan was op zoek naar een nieuwe club nadat zijn lopende contract door Anderlecht was opgezegd. Als hij vandaag door de medische keuring komt, is de transfer een feit.

Thompson speelde eerder voor AA Gent en Harelbeke. Bij Anderlecht speelde hij zich echter niet in de basis, waarna hij uitzag naar een andere club.

Mustapha vertrekt naar Sparta

Rahamat Mustapha vertrekt naar Sparta, de aanvaller kreeg bij Vitesse geen speeltijd meer en mocht transfervrij vertrekken.

Mustapha (21) had aanvankelijk akkoord bereikt met Excelsior, maar daar kwam hij niet opdagen tot afgrijzen van die club. Mustapha had, na stages in Engeland bij West Ham United en Middlesbrough, de keuze uit AZ, Sparta en Excelsior. Excelsior leek te slagen, maar de aanvaller zei vanwege privéomstandigheden toch af te zien van de transfer.

Bij Sparta wordt Mustapha herenigt met zijn oud-trainer Mike Snoei. Mustapha speelde tot op heden 39 eredivisiewedstrijden, waarvan acht in het shirt van RBC Roosendaal. Slechts bij Vitesse was hij eenmaal trefzeker.

Spelers Vitesse moeten inleveren

De spelers van Vitesse zullen flink salaris in moeten leveren.

Dit heeft interim-directeur Theo Mommers van Vitesse na een studie van de situatie bij Roda JC en NAC Breda bekendgemaakt. In totaal zal er 4,5 miljoen euro bezuinigd moeten worden.

In totaal moet er op de salarissen van de spelers 1,5 miljoen bezuinigd worden. Ook het vertrek van 30 andere personeelsleden zal hetzelfde bedrag op moeten leveren. De rest van de 4,5 miljoen moet ergens anders behaald worden.

Met deze bezuinigingen kan vitesse haar begroting sluitend maken zodat de gemeente Arnhem hopelijk positief besluit over een lening van 6,5 miljoen euro.

Wooter naar Sporting Braga


Nordin Wooter zal hoogstwaarschijnlijk komend seizoen bij Sporting Braga gaan spelen. Als hij de testen van de clubarts van Braga goed doorkomt zal hij tekenen voor twee jaar bij de club.

Na Ajax speelde Wooter voor Real Zaragoza, Watford en afgelopen seizoen bij RBC Roosendaal. Andere contacten met SC Heerenveen, Akratitos uit Griekenland en Cardiff City uit Engeland liepen op niets uit.

'Desertie' spelers Sierra Leone

Twaalf spelers en twee officials van het Jeugdteam onder 17 jaar van Sierra Leone zijn niet op komen dagen toen het team zou vertrekken van het vliegveld in Helsinki.

Het team had gespeeld op de voorrondes voor het wereldkampioenschap onder de 17 in Finland. Helaas wist het team niet meer dan één punt te halen tegen teams als Spanje, De Verenigde staten en Zuid-Korea.

De Finse politie stelt een onderzoek in maar verwacht dat de spelers politiek asiel aan zullen vragen.

Fons Spooren erkent schuld

SpoorenOud PSV-directeur Fons Spooren erkent dat hij moreel onjuist heeft gehandeld door seks te hebben met minderjarige schandknapen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Dat zegt hij in een interview met dagblad De Telegraaf. Toch meent Spooren dat er maar één iemand is die hem daarvoor mag veroordelen: zijn vrouw.

De 39-jarige Spooren ontkent dat hij onveilige seks heeft gehad met de schandknapen toen hij wist dat hij HIV besmet was. Volgens Spooren ging hij tijdens de eerste dagen na zijn arrestatie op 13 mei jongstleden door een hel. ''Ik heb heel diep gezeten. Maar nu is er het gevoel dat ik langzaam maar zeker overeind krabbel. Ik ben sterk en strijdvaardig. En het allerbelangrijkste is dat mijn vrouw me niet heeft laten vallen''.

Het exclusieve interview met Spooren, die momenteel vastzit in het huis van bewaring in Roermond, verschijnt morgen in de Telegraaf. Daarin trekt hij het boetekleed aan. Spooren gaat uitvoerig in op zijn seksueel gedrag, geeft een reactie op de verdenkingen van justitie en haalt uit naar burgemeester Welschen van Eindhoven, die volgens Spooren een ''merkwaardige rol'' heeft gespeeld in de hele affaire.

Grote wietkwekerij in Edam geruimd

In Edam is vanmorgen een professionele hennepplantage met 3.270 planten ontmanteld. De kwekerij was gevestigd in een bedrijfspand. Naar alle waarschijnlijkheid waren de telers bezig met hun eerste kweek.

In opdracht van de officier van justitie zijn alle planten en apparatuur vernietigd. Naar de huurder van het pand stelt de politie een nader onderzoek in.

Haarlem

In Haarlem en Nieuw-Vennep is de politie afgelopen woensdag tien panden binnengevallen op grond van de opiumwet. In zeven van de panden trof men een hennepplantage aan, met in totaal zo'n 600 wietplanten. In één van de panden werden ook andere drugs in beslag genomen.

A'dam: strengere eisen demonstratie

De Amsterdamse Burgemeester Job Cohen is van plan om in de toekomst strenger toe te zien op de aanvragen voor demonstraties in de hoofdstad. Zo zal de mogelijke afloop van een betoging betrokken worden bij het besluit om al dan niet een vergunning af te geven.

Cohen wil bekijken hoe onderdelen van de politie dichter bij de demonstratie betrokken kunnen worden. Ook wil hij onderzoek laten doen naar een compensatiefonds voor burgers en bedrijven als er vernielingen worden aangericht. Ondernemers in Amsterdam hadden daar om gevraagd, omdat de schade die uit de rellen ontstaat niet vergoed wordt door verzekeringen.

Aanleiding voor Cohen zijn de relletjes afgelopen zaterdag na afloop van een demonstratie op het Mercatorplein. De ondernemers klaagden omdat dit al de ''zoveelste keer'' was dat een protest uitliep op vernielingen. Overigens waren volgens Cohen de relletjes van afgelopen zaterdag nauwelijks te voorkomen, omdat de ME en politie nog toezicht hielden op het Mercatorplein, en de relschoppers een paar straten verder op aan het ''werk'' waren.

Enrique Iglesias laat moedervlek weghalen

Nog net voor het einde van de komkommertijd bereikt ons het bericht dat zanger Enrique Iglesias de moedervlek in zijn gezicht heeft laten weghalen. Dat heeft hij zelf gezegd op televisie. Volgens Iglesias heeft hij de moedervlek op advies van een arts operatief laten verwijderen.

Volgens de arts zou de vlek huidkanker kunnen veroorzaken. Iglesias wil dan ook duidelijk maken dat het enkel daarom ging. "Ik heb de vlek zeker niet uit esthetische overwegingen laten weghalen", aldus de zoon van zanger Julio Iglesias.

Man met hoorproblemen gesteriliseerd

Tweater had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Montes Claros, Brazilië, is een man met oorpijn per ongeluk gesteriliseerd. Valdemar Lopes de Moraes (39) dacht dat hij werd omgeroepen terwijl de artsen ene Aldemar Aparecido Rodrigues opriepen.

De man kreeg geen argwaan toen de artsen in plaats van zijn oor in een heel ander gebied begonnen te opereren, omdat hij vermoedde dat zijn oorinfectie inmiddels zijn testikels had bereikt. Pas na de operatie had De Moraes, vader van twee kinderen, de fout door.

Een week later werd zijn oor alsnog behandeld in dezelfde kliniek. Hij wil de vasectomie niet ongedaan laten maken. Wel beweert een lokaal nieuwsblad dat De Moraes de kliniek gaat aanklagen.

Zware aardbeving in Nieuw Zeeland

Op het Zuider Eiland van Nieuw Zeeland heeft vannacht een zware aardbeving (7.1 op de schaal van Richter) plaatsgevonden. Het epicentrum lag 70 kilometer ten westen van Te Anau op een diepte van 20 kilometer. Het gebied rond Te Anau is daarna getroffen door verscheidene naschokken, sommige met een kracht tot 6.2. Meldingen van mensen die de aardbeving gevoeld hebben komen zelfs uit Australië.

Doordat het gebied zeer dunbevolkt is, zijn er (nog) geen meldingen van verwondingen. De schade valt erg mee, enkele dorpjes hebben een tijd zonder stroom gezeten en in één supermarkt zijn een hoop potten en flessen uit de schappen gevallen. In een hotel vielen televisies van tafeltjes. Inwoners en toeristen zijn wel flink geschrokken.

Ken Gledhill, seismologist van het National Institute of Geological and Nuclear Sciences vertelde: "De beving duurde erg lang...". "We hebben veel, heel veel geluk gehad. Een aardbeving van deze omvang in een dichtbevolkt gebied kan enorme schade aanrichten."

"Het was angstaanjagend en we zijn nog een beetje in shock," zegt Vivienne Duncan, manager van een backpackers hotel. "Je ligt in bed, wordt een beetje door elkaar geschud en je wacht tot het weer minder wordt, maar het werd alleen maar erger en er kwam geen eind aan. Het hele huis bewoog als een grassprietje in de wind."

Ter vergelijking: de aardbeving die in 1999 in Turkije 15.000 levens eiste had een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. De aardbevingen in Algerije in mei van dit jaar waarbij 20.000 mensen dakloos raakten en zeker tweeduizend doden vielen, hadden een kracht van respectievelijk 6.7 en 5.8.

Zembla: telefoontaps ondeugdelijk

idontlikepizza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de veiligheid van de telefoontaps in Nederland valt zwaar te twijfelen. Dat blijkt uit het televisieprogramma Zembla. Nederland is 'recordhouder telefoontaps'. Nederland zou zelfs meer telefoontaps per maand hebben dan de Verenigde Staten.

Twee deskundigen stellen dat de Nederlandse overheid geen enkel vat heeft op het tapsysteem. Ook werkt het systeem van het bedrijf 'Comverse' op zo'n wijze dat het alle gesprekken tapt, inclusief geheime gesprekken tussen bijvoordeeld een verdachte en zijn advocaat. Dit is in Nederland bij wet verboden.

Het 'verboden' tappen heeft inmiddels al gevolgen gehad. Een voor moord veroordeelde man is op vrije voeten, aangezien de rechtbank het bewijs 'ondeugdelijk' vond. Een nieuw proces is gestart.

Alligator wandelt door Praag

Rolandtt, dmace99 en Bigl-mo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Tsjechische hoofdstad Praag keken mensen, die op de bus stonden te wachten, raar op toen ze ineens een anderhalve meter lange alligator voorbij zagen lopen.

Het reptiel was ontsnapt uit een nabijgelegen appartement, de politie onderzoekt of het een illegale fokkerij betreft. Enkele professionele dierenvangers werden ingeroepen om het dier te vangen en naar een dierentuin te brengen.

Duitse URL's binnenkort ook met umlaut

Nog dit jaar zal het mogelijk zijn om in Duitsland internetadressen met een umlaut te laten registreren. Dit heeft de registratie-instantie DENIC laten weten.

Momenteel is het nog niet mogelijk een internetadres te voorzien van een umlaut. Duitse internetadressen met de umlauten ä, ö en ü worden nu nog weergegeven met ae, oe en ue. De planning is om na Duitsland de service uit te breiden naar Oostenrijk en Zwitserland.

Campina-afperser gearresteerd

De politie in Utrecht heeft een man aangehouden die heeft geprobeerd het zuivelbedrijf Campina af te persen. De 45-jarige man, die al op 3 juli werd gearresteerd, heeft bekend. De aanhouding is naar buiten gebracht toen duidelijk werd dat een journalist over de zaak wilde publiceren. De politie wilde de zaak nog binnenskamers houden, omdat het onderzoek nog gaande was.

Vorig jaar stuurde de man een brief naar Campina waarin hij geld eiste en dreigde dat hij producten zou vergiftigen. Later volgden nog meer dreigbrieven. Nadat afgelopen juni een vrouw ziek was geworden na het nuttigen van een door de dader besmet product, is het politieonderzoek in een versnelling gekomen.

De man heeft toegegeven dat hij nog drie andere bedrijven heeft geprobeerd af te persen: Ahold, Sara Lee en de Nederlandse Spoorwegen. De zaak zal naar verwachting in oktober voor de rechter komen. De afperser wordt onder andere afpersing en poging tot moord ten laste gelegd.

Met dank aan Corporaal en lrietveld voor de tip!

Radio weer populair op de advertentiemarkt

Mark Hessels had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal adverteerders op radio en tv is flink gegroeid in 2002. Het budget voor de reclames steeg 15 procent naar 3,7 miljard euro. De dagbladen profiteerden daar niet van. Dat blijkt uit cijfers van het adverteerdersblad Adformatie. De 500 grootste adverteerders gaven vorig jaar gemiddeld 6 miljoen euro uit aan reclame. De kleintjes komen niet verder dan 390.000 euro.

53 Procent van de reclamebestedingen is op televisie te zien. Radio maakte ook een grote klapper. 20 procent meer van de uitgaven ging naar de radio. In 2001 liep de radio nog een gevoelige deuk op. Minder florissant verlopen de zaken voor de kranten. Tegenover de anderhalf miljoen euro die richting tv-reclame gleed, wisten de dagbladen 436.000 euro aan advertentie-inkomsten bij elkaar te schrapen. Dat is gelijk aan het bedrag in 2001. Opvallend is dat de grote adverteerders de krant nog wel waarderen: zij gaven 7 procent meer uit aan advertenties in dit medium.

"Geen echte keelproblemen bij Mick Jagger"

De ware reden voor het afzeggen van het Stones concert dat deze week stond gepland is niet het probleem met de stem van Mick Jagger. Dat zei Corné Klijn gisteravond in het programma Zomerjocks op 3FM. Sterker nog, volgens Klijn waren er helemaal geen stemproblemen bij Mick Jagger.

De ware reden voor afzeggen van het concert zou zijn dat het concert in 28 landen op tv zou worden uitgezonden. De Stones zouden hier niet blij mee zijn geweest, in hun contract stond dat de enige geldige reden om er onderuit te komen ziekte was. Daarom, zegt Klijn, zijn de Stones met Jaggers vermeende keelproblemen naar het ziekenhuis gegaan. Eerder kon geen financieel akkoord worden bereikt over de radiorechten. Daarom werd een eerder concert niet op de radio uitgezonden.

Verder gingen er geruchten dat Ron Wood te lam zou zijn om te spelen en dat Keith Richards veel drugs zou hebben gebruikt. Beide geruchten zijn waar, aldus Klijn, maar volgens hem niet de reden dat het concert werd afgezegd.

Column: Downloaden is slecht, kopen is goed

De NVPI heeft onlangs de halfjaarcijfers van de muziekmarkt gepubliceerd, die laten zien dat de eerste helft van 2003 wederom een daling betekende voor de omzet van de Nederlandse muziekindustrie. NVPI-woordvoerder Boesjes wijt dit verlies niet zozeer aan de economische teruggang, welnee, het gemakkelijk kunnen downloaden en branden van illegaal aangeboden muziek, dat is de oorzaak.

Maar, geachte heren van de muziekindustrie, wat is de oorzaak dat mensen downloaden en branden?

Tennis: Pete Sampras stopt ermee

Tennisser Pete Sampras stopt ermee. De inmiddels 32-jarige Amerikaan, winnaar van veertien grandslamtitels, zal dat maandag op de eerste dag van de US Open bekend maken. Hij geeft dan, voorafgaand aan een speciale ceremonie ter ere van hem, een persconferentie.

Afgelopen juli had Sampras al gezegd dat hij niet zou spelen op de US Open. Die mededeling werd algemeen al gezien als het einde van zijn imposante carrière. Sampras speelde al sinds de laatste editie van de US Open, die hij in vier sets won van Andre Agassi, geen wedstrijd meer.

In zijn imposante loopbaan won Pete Sampras 64 toernooien, waarvan veertien grand slams. Zijn bijeen gespeelde prijzengeld bedraagt ruim 43 miljoen dollar. Hij sloot zes opeenvolgende jaren, van 1993 tot en met 1998, af als nummer één van de wereld. In totaal was hij 286 weken de beste tennisser van de wereld. De Masters won hij vijf keer.

Op de erelijst van Sampras ontbreekt één toernooi, Roland Garros. Sampras wist daar nooit te winnen en eindigde slechts één keer bij de beste vier.
Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.