Uitslagen HCE (Week 12)

Dit weekend wordt er een volledige competitieronde van 9 wedstrijden gespeeld. Één wedstrijd op vrijdag, 5 op zaterdag en 3 op zondag zorgen ervoor dat er dit weekend een compleet programma wordt gespeeld, inclusief 1 topper: PSV-Ajax

Op vrijdag trad Excelsior thuis aan tegen FC Zwolle. De twee kandidaat-degradanten hadden het zichtbaar moeilijk tegen elkaar, aangezien geen van de twee partijen de wedstrijd wilde verliezen. Het werd dan ook meer een schaakspel dan een voetbalwedstrijd, met één opvallend puntje in de eerste helft: Nygaard wist een penalty te versieren voor Excelsior, maar Bastos schoot deze vervolgens hoog over. Ook in de tweede helft viel er weinig te beleven, en de wedstrijd leek af te stevenen op een (terecht) gelijkspel, maar in de allerlaatste minuut wist Lim-Duan de Zwollenaren op voorsprong te zetten, waardoor zij de 3 punten mee naar huis konden nemen.

De eerste wedstrijd die op zaterdag werd gespeeld was Feyenoord - SC Heerenveen, in een bijna uitverkochte Kuip. Feyenoord wist in de eerste helft, zonder veel te imponeren, toch al vroeg op voorsprong te komen door Buffel (10). Hierna bleef Heerenveen tegenstand bieden en kreeg enkele goede kansen (onder andere via Denneboom) maar wist niet op gelijke hoogte te komen. Na rust werd de verdediging van de Friezen al snel gebroken door een vroege goal van Van Persie (50), waarna Van Hooijdonk de Friezen de nek om deed. Hij maakte van deze wedstrijd zijn eigen show en scoorde een loepzuivere hattrick door doelpunten in de 58e (prachtig ingeschoten vrije trap), 62e (een simpel intikkertje) en de 68e minuut (penalty, schwalbe van Buffel). Hierdoor werd het 5-0 in Rotterdam en moet Feyenoord nu afwachten wat Ajax morgen tegen PSV gaat doen om nog in de race te blijven voor de tweede plaats in de competitie.

Zaterdags' tweede wedstrijd werd gespeeld in Roosendaal en ging tussen RBC en Vitesse. Vitesse wist, zoals al vaker de afgelopen weken, geen kans af te maken en het zelfvertrouwen ontbrak totaal bij de Arnhemmers. Vandaar, dat Henk Vos RBC in de 13e minuut via een penalty op voorsprong bracht. Nog vóór rust maakte De Graaf er 2-0 van (30) en toen was het verzet van Vitesse helemaal gebroken. Toen Den Ouden er na rust nog 3-0 van maakte (61) leek het alsof er écht niets meer lukte bij Vitesse. Toch werd het nog 3-1 door een doelpunt van Mbamba, maar alles lijkt erop dat Vitesse in een erg diep dal zit waar moeilijk uit te komen valt voor een club in geldnood.

Roda JC kwam in eigen huis op het veld voor de wedstrijd met NEC. Voor rust kreeg NEC een handvol kansen en in het eerste halfuur werd Roda nog van de mat gespeeld (wat resulteerde in een doelpunt in de 1e minuut door Demouge), hierna kwam er verandering in. Na het tegendoelpunt van Filipovic liet NEC niets meer zien van het voetbal aan het begin van de wedstrijd. Na rust kregen ze geen kans meer en ging Roda er vandoor met de winst, door een treffer van Anastaciou (57).

RKC leek in de eerste helft van hun uitwedstrijd tegen FC Twente op weg te gaan naar een zege, en het kwam dan ook voorsprong in de 15e minuut door Janssen. Maar de vechtlust van de Tukkers brak RKC op. Nog voor rust kwam FC Twente op gelijke hoogte (Houwing, 43) en na het wegsturen van Nikiforov wegens hands, na rust (56), kwam RKC er helemaal niet meer aan te pas. De scheidsrechter liet het duel in de slotfase nog ontsporen door een paar foute beslissingen op rij, waardoor Polak scoorde voor Twente in de 90e minuut en RKC met Fuchs zijn tweede speler het veld uit gestuurd zag worden.

In de wedstrijd tussen AZ en De Graafschap in Alkmaar werd eigenlijk maar 20 minuten écht gevoetbald. De rest van de wedstrijd viel er weinig te beleven, maar doelpunten van Van Galen (AZ, 41), Nelisse (AZ, 45), Duits (Graafschap, 52) en Buskermolen (AZ, 59) zorgden er voor dat het publiek toch nog waar voor zijn geld kreeg. AZ lijkt zo op weg naar Europees voetbal maar bleek slordig in het afwerken van de kansen, zelfs in een wedstrijd met De Graafschap.