The Sims 2 hacks kunnen een probleem worden.

Er is iets vreemds aan de hand in het Sims 2-universum. Diverse spelers zien hun zorgvuldig ingerichte huizen, dankzij een bugje in het design van het spel, in nachtmerries veranderen.

Hele wijken met Sims hebben opeens het eeuwige leven, sommigen hebben aan één espresso per dag genoeg voedsel en anderen hoeven nooit meer naar de wc. Er zijn zelfs Sims die door aliens ontvoerd worden als ze door hun telescoop staren. Elke keer.

Het is het werk van een community van hackers die met diverse programmaatjes en tools een geheel eigen wereld maakten van The Sims 2-wereld. Er zijn diverse hacks die kleine obstakels in het spel weghalen. Voorbeelden zijn de "No Social Worker hack" (Je kan je kinderen te allen tijde verwaarlozen zonder dat je de regering op bezoek krijgt), de "No Jealousy" patch (Meerdere liefdes zonder dat je elke keer een klap in je gezicht krijgt) en dan is er nog een hack die het Sim-tieners mogelijk maakt zwanger te worden.

"We worden continu verrast waar de comunities nu mee aankomen. De creativiteit lijkt eindeloos!", aldus Electronic Arts.

De eerste sypmtomen, dat hacks zich begonnen te verspreiden zonder dat de gebruikers het merken kwamen al in oktober. Een afwasmachine die niets bijzonders deed, maar de naam Candace heeft. Vreemd genoeg begon Candace zich te infiltreren in andere Sim-huizen, ook bij diegene die nog nooit de hack geïnstalleerd hadden. De meeste spelers waardeerden dit niet en spraken er schande over in de officiële fora van het spel.

De makers van Candace zijn echter op onderzoek uitgegaan en hebben uitgevogeld waar het aan lag. Het is mogelijk je huis te exporteren, maar gehackte objecten hebben een hogere prioriteit dan de normale objecten. Download je dus eenmaal een gehackt huis, dan heb je voor altijd de gewraakte afwasmachine. Hetzelfde gebeurde met de eerdergenoemde hacks.

De proeftuin waarin dit alles plaatsvindt is EA's eigen "Lot Exchange", waar meer dan 27000 spelers eigendommen uitwisselen.

"Bij EA hebben ze echt niet nagedacht over dit probleem. Ik schat dat ongeveer 75% van de goederen nu hacks hebben", sprak Suzanne Walshire, een 57-jarige Sims 2-speelster uit Texas.

EA zweeg in alle talen, maar kwam een maand geleden toch met een waarschuwing over de hacks.

De hackers/modders, die niet zoveel in een waarschuwing alleen zagen, hebben hierop een oplossing geschreven die de Sims 2-directory scant en verdachte bestanden isoleert. "Iedereen kan nu meer details over de hack te weten te komen en het uit de downloads directory verwijderen met The Sims 2 Hack Scanner and Lister", sprak Jfade, één van de modders.

Waar houdt het op? Heeft de Simmer dadelijk naast zijn antivirus ook permanent een antihack tool nodig? Tot nu toe zijn de hacks onschuldige modificaties, maar wie houdt de echte virusschrijver dadelijk tegen? De community vreest dat dadelijk de echte kwaadwillenden The Sims gaan overnemen.