Nederlands Film Festival barst los in Utrecht

Rode lopers, Gouden Kalveren en tal van andere filmprijzen liggen klaar in Utrecht, waar vandaag de 29e editie van het Nederlands Filmfestival (NFF) begint. Tien dagen lang is de Domstad weer het domein van de Nederlandse filmwereld en filmliefhebbers. Tramontana, een film van Ramón Gieling, is vandaag de openingsfilm.

Tijdens het festival beleeft een groot aantal Nederlandse producties in genres als speelfilm, korte film, documentaire en tv-drama zijn première. Daaronder Carmen van het Noorden van Jelle Nesna, Alles Stroomt van Danyael Sugawara, Meisjes van Geoffrey Enthoven en De Viagraman van Michael Schaap.

Jack Wouterse is dit keer Gast van het Jaar. Hij is iedere avond aanwezig, als gast in talkshows of bij vertoningen van zijn films als De Noorderlingen (1992), Temmink: the Ultimate Fight (1998), Met grote blijdschap (2001) en Vet hard (2005). Wouterse zal tijdens de tien festivaldagen ook een korte film gaan maken met collega-acteurs en -actrices.

De belangrijkste prijzen zijn de Gouden Kalveren. Aanstaande dinsdag wordt bekend welke producties, acteurs en actrices zijn genomineerd. De Gouden Kalveren worden vrijdag 2 oktober uitgereikt, op de slotdag van het festival.


Nederlands Film Festival barst los in Utrecht  (foto: DAG)