F1: Briatore en Symonds weg bij Renault

Het Formule 1-team van Renault heeft gisteren bekend gemaakt dat teambaas Flavio Briatore en hoofdingenieur Pat Symonds het team per direct verlaten hebben. Voorts zal het team de beschuldigingen van racevervalsing niet betwisten wanneer het volgende week voor de WMSC verschijnt.

De World Motor Sport Council heeft Renault gedagvaard, omdat er verhalen naar buiten kwamen dat Nelson Piquet jr. in de Grand Prix van Singapore in 2008 opzettelijk is gecrasht. Hierdoor kon zijn teamgenoot Fernando Alonso winnen, omdat hij vlak voor de crash de pits opgezocht had, terwijl de rest van het veld dat achter de safety car deed.

"Het ING Renault Team zal de recente beschuldigingen van de FIA over de Grand Prix van Singapore in 2008 niet betwisten," zo luidde een officiële verklaring. "Het wil ook melden dat teambaas Flavio Briatore en hoofdingenieur Pat Symonds het team verlaten hebben. Voor de hearing van de World Motor Sport Council in Parijs op 21 september 2009 zal het team geen commentaar geven."

Vlak voordat Piquet jr. dit jaar zijn stoeltje bij Renault verloor, stapte hij naar de FIA met de mededeling dat hij opzettelijk gecrasht was om de safety car de baan op te krijgen. Alonso moest de race als vijftiende starten door een probleem met de brandstofpomp en was net voor de crash gestopt om banden en brandstof te halen. Dit was enkele ronden eerder dan zijn concurrenten en dit riep vraagtekens op, omdat een agressieve strategie niet op een stratencircuit werkt. Maar door de safety car kon de Spanjaard alsnog de race winnen.

Afgelopen weekend lekten er verklaringen van Piquet jr, data van de telemetrie en gesprekken van de boordradio naar de media, waarop Renault een zaak tegen Piquet jr. en zijn vader aanhangig maakte wegens lekken.

Eergisteren werd bekend dat de FIA Symonds immuniteit aan wil bieden in ruil voor diens verklaring omtrent de gebeurtenissen vorig jaar.

Omdat niet Briatore en Symonds maar het team Renault is aangeklaagd, wordt verwacht dat de gebeurtenissen van gisteren niet van invloed zullen zijn op de uitkomsten van de hearing van volgende week.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.