'Bonus bankier VS sowieso hoog'

Andrew Cuomo, officier van Justitie in de Amerikaanse staat New York, heeft een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de kredietcrisis. Daarbij heeft hij onder meer gekeken naar de bonussen die werden uitgekeerd bij banken die staatssteun ontvingen. Zijn conclusie luidt dat bankiers, ongeacht het financiële resultaat, sowieso een hoge bonus krijgen.

"Als de banken goed presteerden, kregen werknemers een goede beloning. Als de banken slecht presteerden, kregen de werknemers een goede beloning. En als de banken het heel erg slecht deden, werden ze gered door de belastingbetaler en kregen de werknemers een goede beloning", zo schrijft Cuomo in een kritisch rapport (pdf).

Een voorbeeld: Citigroup leed 28 miljard dollar verlies, ontving vervolgens 45 miljard dollar aan staatssteun om overeind te blijven, maar keerde wel 5,3 miljard dollar aan bonussen uit. De bank beloonde meer dan duizend bankiers met meer dan één miljoen dollar.

Ook Goldman Sachs keerde onlangs nog enorme bonussen uit. Bijna duizend werknemers kregen vorig jaar een bonus van meer dan één miljoen dollar en dit jaar zijn de bonussen naar verwachting nog veel hoger.

Inmiddels boeken veel banken weer winst, maar ze lijken niet te leren van fouten uit het verleden. Cuomo heeft geen idee op basis waarvan banken hun werknemers belonen. Hij is dan ook voorstander van een snelle aanpassing van de bonussystemen.