Nederlanders massaal bekeurd in Italië

Nederlandse vakantiegangers die naar Italië gaan, worden steeds vaker op de bon geslingerd. Hierdoor is een klachtenregen ontstaan bij de Nederlandse ambassade in Rome, de ANWB en de rechtsbijstandverzekeraar DAS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eist nu opheldering van de Italiaanse autoriteiten.

Vrijwel alle boetes zijn gegeven vanwege het binnenrijden van een 'Zona Traffica Limitato'. Deze verkeersluwe zones mogen slechts binnen worden gereden door auto's die daarvoor een ontheffing hebben ontvangen. Met name in de Italiaanse steden Rome, Florence en Verona zijn deze zones te vinden. Ze bestaan ook al jaren, maar de controles zijn sinds vorig jaar sterk aangescherpt.

Gekort op de Rijksbijdrage
Deze aanscherping is het resultaat van het beleid van de regering van Berlusconi: deze kortte de gemeenten vorig jaar flink op de Rijksbijdrage. Om dit te compenseren proberen de gemeenten nu meer geld binnen te halen met strengere controles en het uitschrijven en het innen van meer boetes.

Onwetende vakantiegangers komen nu massaal een bekeuring tegen. "Om hier wat aan te doen, gaat onze ambassade in Rome de autoriteiten komende week om opheldering vragen", aldus Cristoph Prommensberger van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook lijkt het erop dat de Nederlandse toeristen een hoger boetebedrag moeten betalen dan de Italianen. "Vakantiegangers krijgen een boete van 101 euro, Italianen hoeven slechts 80 euro te betalen. Dat is vreemd."

Let op: ZTL
Naar verwachting reizen deze zomer ongeveer 750.000 vakantiegangers naar Italië. Hen wordt het dringende advies gegeven om geen straat in te rijden waar een bord staat met daarop de letters ZTL. Wie dat wel doet, loopt verhoogde kans één of meerdere boetes te krijgen. "Wie een parkeerplaats zoekt, rijdt al snel langer rond in de zone en kan gemakkelijk meerdere keren worden geflitst", laat Yda Matthijssen van ANWB Rechtshulp weten.

De boetes komen vaak pas maanden later bij de 'foutrijder' in de brievenbus. De DAS kreeg de afgelopen maanden honderden meldingen en vragen over deze boetes en de ANWB laat weten alleen deze week al veertig meldingen te hebben gehad en de afgelopen maanden honderden.