Bernhard wilde einde defilé Wageningen

Jarenlang was er twijfel rondom het al dan niet bestaan van een brief die prins Bernhard kort voor zijn dood aan premier Balkenende schreef. Omdat het ministerie van Algemene Zaken geen kopie van de brief wilde verstrekken, geloofden veel veteranen niet dat er daadwerkelijk een brief was. Dagblad de Gelderlander deed succesvol een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur en kreeg een kopie in handen.

Prins Bernhard schreef het volgende:

"Hooggeachte, lieve P.M.
Geruchten bereiken mij dat Defensie het voornemen heeft toch in afgeslankte vorm op 5 mei 2006 en gedurende de daarop volgende jaren een klein defilé te Wageningen te doen plaatsvinden.
Het is mijn grote wens dat dit niet zal gebeuren en dat er uitsluitend een veteranendag wordt gevierd op 29 juni.
Met mijn beste wensen.
Bernhard"

Veteranen en veteranenorganisaties geloofden niet dat het de bedoeling van de prins was om een einde te maken aan het defilé in Wageningen op 5 mei. Na het openbaar maken van bovenstaande brief reageren velen vol ongeloof. "Ik ben zwaar teleurgesteld in prins Bernhard en vind het gek dat de brief nu ineens boven water komt", zo zegt Olaf de Jongh, oud-commando en oud-raadslid voor de VVD in Wageningen.

Bestuurder Harry Otten van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen zegt dat het defilé gewoon blijft bestaan. De wens van prins Bernhard verandert daar niets aan. "Dit is een enorme verrassing en ik ben verbaasd, maar ik vind toch dat we hiermee door moeten gaan. Wageningen blijft en daar kan niemand wat aan veranderen."