PVV neemt afstand van achterban

Naar aanleiding van enkele uitspraken van PVV-kiezers uit Den Bosch in dagblad De Pers gisteren, heeft de partij van Geert Wilders vandaag in datzelfde dagblad afstand genomen van deze uitspraken.

Kamerlid Sietse Fritsma is het eens met een van de potentiële kiezers dat Marokkanen voor problemen zorgen in Nederland, maar dat "mensen die niet werken terug moeten op een lekke boot", gaat zelfs hem te ver. Het PVV-kamerlid benadrukt overigens dat de partij wel degelijk van mening is dat migranten die niet werken hun verblijfsvergunning kwijt moeten raken. Ook zouden migranten de eerste tien jaar geen beroep op een uitkering moeten kunnen doen.

Ook de suggestie van een andere PVV-aanhanger kan niet op sympathie van de partij rekenen. Een dader van een roofoverval "tegen een muur zetten en er met een mitrailleur overheen gaan" is een uitspraak die oud-politieman en PVV-kamerlid Hero Brinkman resoluut van tafel veegt. "Natuurlijk doen wij afstand van zulke opvattingen, dat is strafbaar." Fritsma is het hier mee eens. "Onze fractie is niet voor de doodstraf, maar aannemende dat de dader een verblijfsvergunning of dubbele nationaliteit heeft, willen wij zijn Nederlanderschap intrekken en hem uitzetten."

Het beeld van de laag opgeleide en arme PVV-kiezer werd niet bevestigd in De Pers. Hier herkennen de PVV-kamerleden zich in. Volgens Fritsma is de PVV hard op weg een brede volkspartij te worden. "Van fabrieksarbeider tot ondernemer met een miljoenenbedrijf", volgens Fritsma zijn ze allemaal te vinden op de partijbijeenkomsten. Ondanks deze bredere achterban zal de PVV bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2010 slechts in vier gemeenten meedoen. Dit zijn de gemeenten Venlo, Den Helder, Rotterdam en Den Haag. Maar als er in andere plaatsen voldoende mensen zelf het initiatief nemen, sluit de partij niet uit dat te ondersteunen.

Discussieer ook mee over dit onderwerp op ons forum.