'Parkeergarages zijn duur en vies'

Het Platform Detailhandel Nederland is naar aanleiding van een parkeergararetest niet te spreken over het grootste deel van de parkeergarages. De tarieven zijn te hoog en de kwaliteit kan stukken beter. De garages werden beoordeeld op bereikbaarheid, prijs, betaalmogelijkheden, veiligheid en service.

Er werden tachtig parkeergarages in meer dan vijftig steden bezocht en beoordeeld. "Mensen moeten hun auto bij de winkels snel, gemakkelijk en voor een goede prijs kunnen parkeren. Dit blijft zeer problematisch. Parkeerplaatsen worden alsmaar schaarser en de tarieven alsmaar hoger, terwijl de kwaliteit en service achterblijven."

In veel parkeergarages moet per uur worden betaald, ook als er maar een deel van een uur is geparkeerd. Volgens de exploitanten zijn de kosten van een parkeergebouw hier de oorzaak van. Een parkeerplek op straat is qua onderhoud goedkoper dan die in een garage.

Veiligheid en service zijn ook twee belangrijke aspecten van parkeergarages. Aan de veiligheid kan vaak nog wel een en ander verbeteren. Zo zijn de vluchtwegen niet altijd goed aangegeven, is het te donker, of is er te weinig toezicht in de vorm van camera's en/of bewaking. Het Platform is verder van mening dat de geleverde diensten niet in verhouding staan tot de hoge parkeertariven. Over het algemeen zijn de parkeergelegenheden wel redelijk schoon te noemen.

Parkeergarage De Baronie in Breda kwam als beste uit de test. Het volledige rapport kan hier (pdf) worden bekeken.