Rusland wil OPEC-lid worden

De Organisatie voor Petroleum-Exporterende Landen, ofwel OPEC, zinspeelde al langer op een toetreding van Rusland tot de club. Rusland, dat in totaal meer gas en olie dan Saoedi-Arabië exporteert, heeft na lange weigering aangegeven erover na te gaan denken.

De Russen willen gefaseerd toetreden, en zouden daarmee de OPEC een veel grotere economische en politieke macht geven. Zij stellen hierbij wel enkele voorwaarden. Zo wil Rusland dat de OPEC de productie drastisch omlaag schroeft zodat de prijs weer omhoog gaat. In Rusland zelf is de productie al flink gezakt, volgens de Russen door een gebrek aan nieuwe investeringen.

Een harde eis van Rusland is, dat de OPEC begint af te stappen van het handelen in dollars. Rusland stelt voor de oliehandel een mandje van verschillende valuta als de euro en de yen voor, zodat een eventuele ontwaarding van de dollar de OPEC minder hard zal raken. Het is nog niet bekend of dit plan goed valt in de VS.

De ex-Sovjetstaat is inmiddels 'permanent toeschouwer' in de OPEC. Zodra aan Ruslands eisen gehoor wordt gegeven, zal het land zo spoedig mogelijk toetreden.