Verband games en schietpartij?

De 17-jarige Duitse scholier die afgelopen woensdag een bloedbad aanrichtte op zijn middelbare school zou mogelijk tot zijn daad gekomen zijn doordat hij gewelddadige computerspellen speelde. Op de computer van de jongen is onder meer het spel Counterstrike aangetroffen. Dat meldt de Duitse politie vandaag.

Het is niet voor het eerst dat er in de media gesproken wordt over verbanden tussen geweldsincidenten en computerspellen. Regelmatig komen er politici in het nieuws omdat ze gewelddadige games willen verbieden. Dit terwijl er wetenschappelijk gezien geen enkel duidelijk verband is tussen gewelddadig gedrag en het spelen van gewelddadige spellen.

Of de schietpartij van woensdag aanleiding zal zijn voor Nederlandse politici om nogmaals te pleiten voor een verbod op gewelddadige games zal moeten blijken, maar al eerder is gebleken dat de huidige regering niet bang is om verboden uit te vaardigen op basis van incidenten. Mochten er politici zijn die zover willen gaan als een verbod, dan is enige haast gepast: er lopen op dit moment nog zeker 2,3 miljoen potentieel levensgevaarlijke Counterstrike-spelers vrij rond.