Te koop: oude spaceshuttles NASA

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft drie spaceshuttles te koop aangeboden. De drie ruimtevaartuigen zijn 24 jaar oud en hebben gezamenlijk 86 missies op de teller. Per 2010 zijn ze alle drie te koop voor de schappelijke vraagprijs van 42 miljoen dollar.

Wie de spaceshuttles koopt voor dit vriendelijke prijsje, zal zich niet druk hoeven te maken om de verwijdering van giftige en andere schadelijke onderdelen en ook niet over het vervoer naar een vliegveld naar wens. Dit zit allemaal bij de vraagprijs inbegrepen.

De spaceshuttles worden niet zomaar aan iedereen verkocht. Voorlopig zijn er door NASA alleen educatieve instellingen, wetenschapsmusea en andere 'passende' instituten aangeschreven. Op deze manier wil NASA bekijken of er belangstelling is voor de aankoop van een spaceshuttle en of er voldoende financiële middelen zijn om de reusachtige toestellen te kopen. Bovendien komen alleen Amerikaanse organisaties en personen in aanmerkingen voor de aankoop. Ook mogen de spaceshuttles niet in de buitenlucht geëxposeerd worden.

Het bedrag, 42 miljoen dollar, is een koopje wanneer gekeken wordt naar de prijs die NASA per stuk heeft moeten betalen. Wanneer alle kosten worden meegerekend hebben de Discovery, de Atlantis en de Endeavour per stuk namelijk 34 miljard dollar gekost.

Eén van de shuttles zal vrijwel zeker in handen van de overheid blijven. Zo adviseert NASA om één shuttle onder te brengen in de collectie van het lucht- en ruimtevaartmuseum van Smithsonian Institution. Dit is een van de grootste wetenschappelijke instellingen van de Verenigde Staten.

De koper van de ruimtevaartuigen zal ze naar alle waarschijnlijkheid in 2010 in ontvangst kunnen nemen, maar de levering zou ook enige vertraging op kunnen lopen. Barack Obama, de komende president van Amerika, heeft inmiddels een team deskundigen geformeerd. Zij moeten nagaan of de ruimteveren nog langer in dienst moeten blijven. Het risico bestaat namelijk dat er een gat ontstaat tot 2014 of 2015 sinds de laatste shuttlemissie en de eerste reguliere vlucht van de opvolger.

Met dank aan Glacier voor de submit.