Turkse dienstplicht belemmert integratie wel

Minister Eberhard van der Laan heeft gisteren laten weten dat de Turkse dienstplicht de integratie in Nederland belemmert. De minister wil de dienstplicht, die ook geldt voor Nederlanders met Turkse ouders, binnen het kabinet ter sprake stellen met als doel de Turkse regering te vragen om de militaire dienst niet langer verplicht te stellen voor mensen met een Nederlands en Turks paspoort.

Turken en Nederlanders met Turkse ouders moeten achttien maanden dienstplicht vervullen. Zij kunnen er ook voor kiezen drie weken in dienst te gaan en een afkoopsom van 5500 euro betalen in plaats van de overige ruim zeventien maanden in dienst te gaan. 

Minister Ella Vogelaar, de vorige minister van Integratie, stelde op basis van onderzoek onder mensen van Turkse komaf dat de integratie niet wordt belemmerd door de dienstplicht. De Tweede Kamer vindt de Turkse militaire dienstplicht echter ongewenst. De Tweede Kamer stelt ook dat het een onterechte inbreuk is op de levens van Nederlands-Turkse mannen.

Met dank aan Reigndear voor de submit.