Zelfmoord-docu uitgezonden in Groot-BrittanniŽ

In Groot-Brittannië is gisteravond een documentaire uitgezonden waarin een man met een dodelijke spierziekte voortijdig een einde aan zijn leven maakt.

Op Sky Real Lives was te zien hoe de 59-jarige Craig Ewert een dodelijke hoeveelheid pillen inneemt en zelf de apparaten stopzet die hem kunstmatig in leven houden. Drie kwartier later sterft de man voor de camera's.

Anti-euthanasiegroepen hadden vooraf zware kritiek geuit op de uitzending en spraken van een "cynische poging om hoge kijkcijfers te krijgen". Sky verdedigde gisteren de zelfmoord-docu 'Right To Die - The Suicide Tourist'. Die geeft "een weloverwogen inzicht in de keuzes die sommige mensen moeten maken", aldus Sky in een verklaring.

De zelfdoding van Ewert vond ruim twee jaar geleden plaats in de Dignitas-kliniek in Zwitserland, waar zelfmoord onder begeleiding is toegelaten. Het was de bedoeling van documentairemaker John Zaritsky de politieke discussie over het legaliseren van euthanasie in Groot-Brittannië aan te zwengelen.