Kaartverkoop voor beëdiging Obama wordt strafbaar

De Verenigde Staten gaan de verkoop van kaartjes voor de beëdiging van presidenten verbieden. Althans, als het aan de Democratische senator Dianne Feinstein van Californië ligt. Zij diende gisteren een wetsvoorstel in.

De politica hoopt dat het parlement nog deze week met het verbod instemt, voor de geplande installatie van de Democraat Barack Obama op 20 januari. Overtreders moeten rekening houden met een boete tot 100.000 dollar of een jaar gevangenis.

Het is Feinstein een doorn in het oog dat mensen een slaatje proberen te slaan uit de installatieceremonie. De inauguratie is een van de belangrijkste rituelen van onze democratie, benadrukte de Democrate. De gratis kaartjes behoren niet te worden verkocht zoals tickets voor een sportwedstrijd.

Op aandringen van parlementariërs maakten twee online veilingsites vorige week al een einde aan de verkoop van entreekaartjes voor de inauguratieplechtigheid van Obama. Belangstellenden op onder meer eBay boden duizenden dollars voor de tickets.

De kaartjes voor de installatie van de eerste zwarte president van de VS zijn in de week voor de beëdiging verkrijgbaar. Ze moeten persoonlijk worden afgehaald in een van de kantoren van het parlement.

Barack Obama  (foto: ANP)