Hardere maatregelen tegen roken in horeca

Roken in de horeca wordt harder aangepakt. Tegen hardnekkige overtreders van het rookverbod zal het Openbaar Ministerie (OM) een lik-op-stuk-beleid gaan voeren.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid stuurt daarover vandaag een brief naar de Tweede Kamer. Roken wordt voortaan gezien als economisch delict; als een café het toestaat, is er sprake van van concurrentievervalsing. "Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is", schrijft Klink. "In dit land dienen wetten nageleefd te worden en dat geldt voor iedereen."

Als de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zien dat er gerookt wordt in in een café, kan een rechter een boete opleggen, maar de zaak ook tijdelijk sluiten.

De hardere aanpak komt naast de boetes die de VWA sinds 1 juli oplegt. Daarvan zijn er nu vijfhonderd uitgedeeld. De boetes lopen op van 300 tot 2400 euro. Aanvankelijk hield de VWA het bij een eerste overtreding bij een waarschuwing. Klink gelastte een paar weken geleden echter direct tot boetes over te gaan nadat veel kroegen lieten weten de asbak weer terug te plaatsen. Uitbaters vinden dat ze door het rookverbod inkomsten mislopen. Op verzoek van de VWA kan de politie de controleurs ondersteuning bieden.

Hardere maatregelen tegen roken in horeca  (foto: ANP)