Maatregelen tegen militairen in Uruzgan

Twee leden van het Nederlands peloton dat in september in Uruzgan op non-actief werd gesteld omdat zij opdrachten niet uitvoerden, worden uit hun functie ontheven en teruggestuurd naar Nederland. Zij worden niet meer in staat geacht om hun leidinggevende taken uit te voeren, blijkt uit een onderzoek van de commandant van het Task Force Uruzgan.

Tegen een onbekend aantal andere leden van de pelotonsleiding en een aantal onderofficieren worden disciplinaire maatregelen genomen. Zij blijven wel in Afghanistan. Volgens het onderzoek is in enkele gevallen 'niet adequaat en ongepast gehandeld.'

Het ministerie van Defensie laat weten dat de overige kaderleden en de militairen niets te verwijten valt. Toch worden zij overgeplaatst naar een andere battlegroup, 'omdat de vertrouwensrelatie met de compagnieleiding schade heeft opgelopen'.

Vorige week oordeelde het Openbaar Ministerie dat militairen uit het verkenningspeloton geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar dat er alleen sprake was van communicatiestoornissen en misverstanden. Het peloton werd door de commandant van de Task Force Uruzgan op non-actief gesteld omdat het tijdens een voorbereiding op een patrouille unaniem opdrachten zou hebben afgewezen. Zo weigerden de verkenners een minder ervaren eenheid te beschermen bij taken die ze zelf hadden willen uitvoeren.