Straf voor ontsteken magnetronbom

Twee inwoners van Drenthe zijn vandaag veroordeeld  tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden wegens het laten ontploffen van een magnetronbom.  De 29-jarige G.M. uit Nieuweroord en zijn 23-jarige maat  A.Z. uit Hoogeveen wilden in navolging van het tv-programma 'Brainiac: Science Abuse' ook  wel eens een magnetron opblazen. Dat lukte, met als resultaat zeker 10.000 euro schade.

Op 10 mei gingen ze met hun magnetronbom naar een industrieterrein in Hoogeveen. Ze probeerden het eerst met zeep en een mobieltje, maar dat mislukte. Vervolgens fabriceerden ze een bom van een met tape dichtgemaakte bal, gevuld met kruit en voorzien van een lont. De bom stopten ze in een magnetron. Die plaatsten ze vervolgens tussen twee muren van een bedrijfspand en ontstaken het lont.

Op dertig meter afstand bekeken ze de ontploffing. Dat was maar goed ook want een enorme explosie volgde, waarbij de brokstukken van de magnetron twintig meter door de lucht vlogen. Ook raakten de muren van het bedrijfspand ontzet.

De rechtbank sprak van zeer onverantwoord handelen: ''Dit soort puberaal gedrag past niet bij jongvolwassenen. De gevolgen hadden veel ernstiger kunnen zijn als er personen in of bij het pand waren geweest. Maar over die gevolgen hebben ze niet nagedacht.'' Een deel van de schade - 2.500 euro - moeten ze in het kader van het vonnis vergoeden.  Voor de rest kan een civiele procedure tegen de twee worden opgestart.


Don't try this at home