Polen wil onderzoek CIA-gevangenissen

De Poolse premier Donald Tusk wil een onderzoek naar beweringen dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA geheime gevangenissen in het land heeft gebruikt om terreurverdachten uit Afghanistan vast te houden en te verhoren. Dat heeft de Poolse regering vandaag gezegd.

Twee eerdere Poolse regeringen hebben zulke beweringen hardnekkig ontkend, terwijl een speciale commissie van de Europese Unie vergelijkbare geruchten heeft onderzocht. Maar de Poolse Helsinki-stichting en de Poolse ombudsman hebben Tusk aangespoord de kwestie uitvoeriger te onderzoeken.

De premier heeft nu de procureur-generaal, die tevens minister van justitie is, opdracht gegeven een gedetailleerd onderzoek in te stellen. Wanneer hij dat heeft gedaan en of er nieuwe informatie uit naar voren is gekomen, is niet bekend. Tusks beslissing tot een nieuw onderzoek kwam voort uit de behoefte aan een 'officiële reactie' op de beweringen, zei een medewerker.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beweerde in 2005 op grond van een analyse van logboeken van vliegtuigen van de CIA dat de dienst geheime vluchten naar Polen en Roemenië organiseerde. Verklaringen van luchthaven- en bewakingspersoneel van een voormalig militair vliegveld in het noorden van Polen leken die beweringen te bevestigen. In februari zei de Europese Commissie dat Polen en Roemenië ontwijkende antwoorden hadden gegeven op verzoeken om opheldering te verschaffen.