FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 augustus 2008

Perez verliest arbitragezaak

Kenneth Perez heeft de arbitragezaak, die hij tegen zijn werkgever Ajax had aangespannen, verloren. De Amsterdammers zijn daarom niet verplicht om de Deen weer in de selectie mee te laten spelen.

Perez spande de zaak tegen Ajax aan, omdat hij zich niet kon vinden in de beslissing van de Amsterdamse club. Zij verbanden de Deense aanvaller naar Jong Ajax.

Ajax toonde voor de commissie het contract van Perez, dat in december werd getekend. Hierin was te lezen dat de speler mogelijk naar een lager elftal kon worden teruggezet. De Deen kwam afgelopen winter over van PSV. De Eindhovenaren kochten de speler eerder al van Ajax.

'Geen problemen met staat van dienst Spanair'

De Spaanse luchtvaartdienst heeft vandaag benadrukt dat er geen problemen waren met de staat van dienst van de luchtvaartmaatschappij Spanair. In 2008 zouden toestellen van Spanair zonder problemen meer dan honderd veiligheidsinspecties hebben doorstaan.

"In geen enkel geval vonden we enig probleem dat de veiligheid in gevaar zou brengen", zei Manuel Bautista, hoofd van de burgerluchtvaartdienst in Spanje op een persconferentie.

Een toestel van Spanair stortte vorige week woensdag door nog onbekende oorzaak neer bij de luchthaven van Madrid. Meer dan 150 inzittenden kwamen daardoor om het leven. Enkele uren voor de crash dreigden piloten van de maatschappij met een staking. Zij waren van mening dat saneringsplannen de veiligheid bij Spanair in gevaar zouden brengen.

Man neergeschoten tijdens het pinnen

Een man die vanmiddag stond te pinnen bij een automaat in Tilburg, is in zijn arm geschoten bij een poging tot een overval. Hij werd bij de pinautomaat op de Westermarkt aangesproken door twee mannen die geld eisten en hem met een vuurwapen bedreigden. Daarop ontstond een woordenwisseling, gevolgd door een schot.

Het slachtoffer werd in zijn bovenarm geraakt. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De verdachten zijn voortvluchtig. Volgens de politie hebben zij 'voor zover bekend' niets buitgemaakt.

Meer samenwerking met Suriname tegen misdaad

Nederland gaat in de strijd tegen criminaliteit intensiever samenwerken met Suriname. Dat is een van de uitkomsten van het overleg tussen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en zijn Surinaamse collega Chandrikapersad Santokhi. Hirsch Ballin denkt onder meer te kunnen bijdragen aan de opleiding van rechters, het opstellen van wetten en aan veiligheid in het algemeen.

"We zullen de samenwerking vastberaden aanpakken om de goede banden tussen Nederland en Suriname niet te laten verpesten", zei Hirsch Ballin vandaag in Paramaribo voorafgaand aan de gesprekken, meldt de lokale Surinaamse omroep Sky Radio Suriname. "Met fermheid en beslistheid zullen we optreden tegen criminelen."

Santokhi zei de samenwerking tussen Suriname en Nederland 'zeer vruchtbaar' te vinden, zonder verdere details te noemen. "Er zijn veel concrete resultaten en er is wederzijds vertrouwen en respect." Ook volgens Santokhi wordt de verdere aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit 'vastberaden' worden aangepakt. Morgen komt het tweetal met een gezamenlijke verklaring , aan het eind van het werkbezoek van Hirsch Ballin.

De CDA'er woonde gisteren een mis bij ter gelegenheid van de viering van het vijftigjarig van het Bisdom Paramaribo. Er staat verder een ontmoeting met president Ronald Venetiaan op het programma. Ook bezoekt Hirsch Ballin een jeugdgevangenis en een gevangenis voor volwassenen.

Het proces tegen Desi Bouterse, de Surinaamse oud-dictator die terecht staat wegens de Decembermoorden, wordt niet besproken, lichtte Hirsch Ballins ministerie eerder toe. De zaak is ten slotte onder de rechter. De honderdprocentcontroles op Schiphol, waar Surinamers sinds 2004 uitgebreid worden gefouilleerd, zijn wel onderwerp van gesprek. Suriname ziet die controles als discriminerend.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei tijdens zijn bezoek aan Suriname in mei dat scans de controles mogelijk gaan vervangen, maar dat afschaffing van de honderdprocentcontroles geen optie is. Vorig jaar werden zeshonderd Surinamers op Schiphol gepakt met drugs bij zich, zei Balkenende toen.

Notoire autokraker aangehouden in Haarlem

De politie heeft vanmiddag na een grootschalige zoektocht een beruchte auto-inbreker in Haarlem aangehouden. De 37-jarige Amsterdammer heeft honderden inbraken door heel Nederland op zijn geweten, licht een politiewoordvoerder toe.

Rond 12.10 uur kreeg de politie een melding over een auto-inbraak op het Floridaplein, in het zuiden van de stad. Het signalement van de dader voldeed aan dat van de Amsterdammer. Agenten troffen de man niet aan op het plein, maar zijn auto stond er wel.

De agenten lieten zijn band leeglopen om de auto vervolgens onopvallend in de gaten houden. Toen de auto-inbreker kwam aanlopen, zag hij de agenten en vluchtte met zijn auto, ondanks de lekke band. Hij reed daarbij bijna een politieman aan.

Na hem kort uit het oog te hebben verloren, zagen agenten hem een sloot overzwemmen bij een volkstuincomplex aan de N205. Het complex werd met honden en een helikopter doorzocht, waarna de man kon worden aangehouden.

Aardbeving treft Tibet

In Tibet heeft zich vanavond een aardbeving voorgedaan. Meldingen van slachtoffers zijn vooralsnog uitgebleven, berichten Chinese staatsmedia.

De beving had een magnitude van 6.6, zei het staatspersbureau Xinhua. Het epicentrum lag in het district Zhongba, waar in enkele gebouwen scheuren ontstonden.

In mei kwamen bij een aardbeving met een magnitude van 7,9 in de provincie Sichuan zeventigduizend mensen om het leven. Vijf miljoen mensen raakten toen dakloos.

Polen wil onderzoek CIA-gevangenissen

De Poolse premier Donald Tusk wil een onderzoek naar beweringen dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA geheime gevangenissen in het land heeft gebruikt om terreurverdachten uit Afghanistan vast te houden en te verhoren. Dat heeft de Poolse regering vandaag gezegd.

Twee eerdere Poolse regeringen hebben zulke beweringen hardnekkig ontkend, terwijl een speciale commissie van de Europese Unie vergelijkbare geruchten heeft onderzocht. Maar de Poolse Helsinki-stichting en de Poolse ombudsman hebben Tusk aangespoord de kwestie uitvoeriger te onderzoeken.

De premier heeft nu de procureur-generaal, die tevens minister van justitie is, opdracht gegeven een gedetailleerd onderzoek in te stellen. Wanneer hij dat heeft gedaan en of er nieuwe informatie uit naar voren is gekomen, is niet bekend. Tusks beslissing tot een nieuw onderzoek kwam voort uit de behoefte aan een 'officiële reactie' op de beweringen, zei een medewerker.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beweerde in 2005 op grond van een analyse van logboeken van vliegtuigen van de CIA dat de dienst geheime vluchten naar Polen en Roemenië organiseerde. Verklaringen van luchthaven- en bewakingspersoneel van een voormalig militair vliegveld in het noorden van Polen leken die beweringen te bevestigen. In februari zei de Europese Commissie dat Polen en Roemenië ontwijkende antwoorden hadden gegeven op verzoeken om opheldering te verschaffen.

Aanhoudingen vanwege 180 insluipingen

Vier mannen en een vrouw uit de omgeving van Enschede en Oldenzaal zijn aangehouden in een onderzoek naar 180 insluipingen in Noord- en Oost-Nederland. Voornamelijk oudere bewoners werden om de tuin geleid doordat de verdachten zich uitgaven als medewerkers van de Thuiszorg.

Dat liet de Bovenregionale Recherche vandaag weten. Terwijl een van de verdachten de bewoner bij de deur bezighield, roofde een handlanger de woning leeg. Er wordt onderzocht hoeveel van de zaken aan het vijftal is toe te rekenen.

Een 38-jarige man werd aangehouden in Hoenderlo, twee mannen van 30 jaar in Coevorden en een 26-jarige man en 45-jarige vrouw in Enschede. Negen woningen en een garagebox in Enschede, Oldenzaal en Hoenderloo zijn doorzocht. Hierbij werden goederen, vermoedelijk afkomstig van insluipingen, en twee vuurwapens aangetroffen. De recherche sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.

'Maduro in belangstelling van Fenerbahçe'

Volgens enkele Turkse media is Fenerbahce geďnteresseerd in Hedwiges Maduro. Valencia wil hem komend seizoen verhuren, omdat trainer Unai Emery de voorkeur geeft aan Rubén Baraja, Edu, Manuel Fernandes en David Albelda.

Maduro zelf gaf aan het liefst in Spanje te blijven. Onder andere Real Mallorca, Racing Santander, Deportivo La Coruna en Real Betis zouden interesse hebben in de Nederlander.

De Turkse topclub staat sinds kort onder leiding van de 70-jarige Luis Aragonés, die Spanje afgelopen zomer naar de Europese titel leidde. Maduro werd in januari 2008 door toenmalig trainer Ronald Koeman naar Valencia gehaald.

[Upd] Punten ronde 12

Gisteren werd de eerste wedstrijd op het circuit van Valencia verreden. De race viel wat tegen, maar de punten zijn er wel.

Omdat er zo weinig uitvallers waren, zijn er ook weinig strafpunten uitgedeeld. Alleen de Ferrari-motor krijgt vijftien minpunten, voor het rookgordijn dat Kimi Räikkönen neerlegde.

Rondewinnaar was OpelVectraRijder, die 379 punten scoorde. De tweede plaats werd gedeeld door vijf spelers, die elk 354 punten haalden: avdbosch, bines2, Giem, Timotino en Zorro.

In het totaalklassement staat burnrubber op de eerste plaats, met 2673 punten. Tourjour2 staat tweede met 2625 punten, gevolgd door Dando, die nu 2528 punten heeft. De vierde en vijfde plaats zijn voor Giem (2522 punten) en ocbar (2503 punten).

Bij de subleagues deden De Echte Kenners hun naam eer aan, door de ronde te winnen met 331 punten. Optimized werd tweede met 307 punten, gevolgd door Derk en Danny, die 299 punten scoorden.

Dat betekent dat Leiden Posse's Racing het subleagueklassement aanvoert, met 1652 punten. Op een aardige achterstand volgen Zoem! met 1473 punten en vanarem met 1435 punten. De Echte Kenners, de rondewinnaars van Valencia, staan met 1402 punten vierde, gevolgd door !!!! High On Fire !!!! met 1393 punten.

De volgende race is de Grand Prix van België. Wisselen voor deze race kan tot zaterdag 6 september, 00.01u.

Update:
De punten voor de Ferrari-motor bleken niet te kloppen. Dit is inmiddels gecorrigeerd.

FOK!radio: Stress door volle inbox na vakantie

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Voor veel mensen begint vandaag het werkzame leven weer. De vakantie zit erop en de weg naar school of het werk moet weer afgelegd worden. En dan kom je op je werk, staan er tientallen mailtjes op je te wachten. Kun je eerst uren besteden aan het wegwerken van al die zooi. Per dag ontvangen mensen gemiddeld 20 tot 30 mailtjes, dus dat tikt lekker aan. Hoe werk je daar snel doorheen? En hoe zorg je ervoor dat je met een goed gevoel aan je werk begint? Daar is een boek over geschreven. De schrijver, Taco Oosterkamp, hoor je vanavond in FOK!radio. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Hoeveel mailtjes verwacht jij in je werk-mail na de vakantie? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

Daarnaast horen we weer al het nieuws over FOK! en geeft DirkH in zijn maandelijkse column ongeremd zijn mening over dingen die op FOK! gebeuren. FA Shmoopy weet wat er zich voor de rest op het forum heeft afgespeeld en Blinky heeft weer naar een pornofilm gekeken en geeft een recensie. Nieuw is onze eigen Hyve! Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Geilen op een koe

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Het mannelijke vlees is zwak, laat daar geen twijfels over bestaan. Wij mannen bekijken iedere vrouw met de ogen van de keurslager en maken vrijwel direct de afweging of ze wel of niet te doen is. Neukbaar, is dan een frequent gebezigde term. Er zijn mannen die deze theorie ontkennen, maar dat zijn gefrustreerde huichelaars die een wit voetje bij hun vriendin moeten halen. Nu kom ik natuurlijk niet zomaar met deze openbaring. Alhoewel, openbaring? Iedere man wist dit natuurlijk al.

Kojima klaagt over controls Killzone 2

De meeste gamers kijken vol verwachting uit naar de komst van Killzone 2. Tussen de overwegend positieve geluiden zijn er toch mensen die met wat kritiek komen. Onder die mensen is niemand minder dan Hideo Kojima. Voor de mensen die hem niet kennen: Hideo Kojima is de maker van Metal Gear Solid serie.

Kojima heeft de game inmiddels gespeeld en is niet al te gelukkig met de controls van het spel. Een van de features is dat je de Sixaxis moet gebruiken om bijvoorbeeld deuren te openen. Nu blijkt dit simpele karweitje nogal lastig te zijn; volgens Kojima is dit een misschien een teken dat ontwikkelaar Guerilla iets meer tijd had kunnen steken in het ontwikkelen van de controls.Hideo Kojima, vrolijk als altijd

Nederland onderzoekt zelf dood Storimans

Nederland stelt een missie in die onderzoek zal doen naar de omstandigheden waaronder de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië om het leven is gekomen. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag bekendgemaakt.

De Georgische autoriteiten hebben toegezegd dat ze de onderzoeksmissie zullen faciliteren. "Omdat onze verzoeken aan de Georgische en de Russische autoriteiten tot dusver onvoldoende informatie hebben opgeleverd, zullen we zelf een team afvaardigen dat op korte termijn ter plaatse feitenonderzoek kan uitvoeren", aldus een verklaring van Verhagen.

De onderzoeksmissie vertrekt mogelijk nog deze week en wordt geleid door de Nederlandse oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged. Hij was eerder de speciale OVSE- en EU-gezant in Moldavië. Zijn plaatsvervanger is voormalig commandant van de Koninklijke Marechaussee, Minze Beuving. Daarnaast worden voor zover nodig andere deskundigen in de missie opgenomen.

De bewindsman had onlangs al technische expertise aangeboden aan Georgië. Zonodig wordt die nog toegevoegd, aldus een woordvoerder van Verhagen.

Storimans werd dodelijk getroffen door een explosief toen hij op 12 augustus voor RTL Nieuws in de stad Gori verslag deed van de vijandelijkheden tussen Rusland en Georgië.

Bos compenseert gedupeerden woekerpolis niet

De overheid gaat mensen die een woekerpolis hebben afgesloten niet compenseren. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vindt dat het niet aan de overheid is om mee te betalen aan een vergoeding voor consumenten die zijn gedupeerd door een woekerpolis.

De bewindsman vindt het heel vervelend voor mensen die het schip in zijn gegaan, maar de overheid is geen contractpartij en kan en gaat getroffenen dan ook niet compenseren voor de opgelopen financiële schade.

Bos reageerde op een oproep van de Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke, die de overheid eerder vandaag een onbetrouwbare partner noemde. Honderdduizenden werknemers zouden in 2002 en 2003 schade hebben opgelopen omdat de premies voor bedrijfsspaarregelingen niet langer fiscaal aftrekbaar waren. Werknemers die een langdurige verplichting waren aangegaan, besloten daarop minder in te leggen. Door die lagere inleg zouden opbrengsten zijn verdampt.

De overheid is volgens Wabeke vanwege het afschaffen van de fiscale voordelen medeverantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten. Een woordvoerder van Bos wijst erop dat de maatregel in 2001 uitvoerig is besproken in de Tweede Kamer.

Handige afstandsbediening...

We hebben voor jullie de ultieme gadget gevonden voor iemand die alles al heeft. Heb jij het ook wel eens dat je lekker op de bank ligt te zappen en dat je dan er achter komt dat de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn? En natuurlijk heb je dan geen reservesetje in huis. Dat wordt dus een avondje heen en weer lopen om de zenders te wisselen. Daar is nu de perfecte oplossing voor gevonden. De opwindbare afstandsbediening... en ik wil er eentje hebben!

Prijskaartje van 45 miljoen voor David Villa

In Amsterdam zullen ze er blij mee zijn, Klaas-Jan Huntelaar wellicht wat minder. Niet hij, maar David Villa is de spits die moet gaan voetballen bij Real Madrid. De Madrilenen hebben 45 miljoen euro geboden voor de spits van Valencia.

Villa moet bij de Koninklijke Robinho opvolgen. De Braziliaan wil weg uit Madrid, om te voetballen voor Chelsea. Villa maakte tijdens het afgelopen EK nog de meeste doelpunten op het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland.

Real Madrid zelf wil nog niet reageren over hun belangstelling in Villa. Real blijft bezig met het zoeken van een aanvaller. Eerder werd Huntelaar al getipt als eventuele nieuwe spits bij Real Madrid, al willen ze in de Spaanse hoofdstad ook daar nog niks van weten.

Real Madrid heeft nog een week de tijd om de juiste spits te vinden. De transfermarkt sluit namelijk volgende week maandag om 24.00 uur.

Man zwaargewond door ontploffing zelfgemaakte bom

Een 33-jarige man uit Hindeloopen is vanmorgen in Harich (Friesland) zwaargewond geraakt toen een zelfgemaakte bom in zijn handen ontplofte. Hij verloor een hand en een aantal vingers aan zijn andere hand, zo meldde de politie maandag.

De Hindelooper reed als passagier mee in een auto van een collega uit Elahuizen. Omdat de bestuurder geen bom in de auto wilde, stapte de Hindelooper met de bom uit. Even later volgde er een explosie. De bom was gemaakt op basis van kunststof.

De Hindelooper is overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. De collega bleef ongedeerd en kwam met de schrik vrij. Wat de man met de bom van plan was is de politie nog niet duidelijk.

Vuelta start met zes Hollanders

De Vuelta, dat zaterdag zal beginnen met een tijdrit, zal bestaan uit zes Nederlandse renners. De grote winnaar van de gouden leiderstrui van vorig jaar, Denis Menchov, is er dit jaar niet bij in Spanje.

De Nederlanders die zaterdag op de fiets stappen in Granada zijn Robert Gesink, Marc de Maar, Pieter Weening, Karsten Kroon, Stef Clement en Maarten Tjalingii. Gesink wordt de kopman van de Rabobank ploeg. De 22-jarige renner maakt hierdoor zijn debuut als leider van de ploeg.

Denis Menchov, die onder contract staat bij Rabobank, is er dit jaar niet bij. De Rus was vorig jaar de beste en won de gouden leiderstrui. De Rabo-renners kunnen de leiderstrui ook dit jaar winnen, al is er sterke concurrentie van onder meer de Astana-ploeg. Er zal in die ploeg gereden worden voor Alberto Contador, voormalig winnaar van de Giro en de Tour. Contador heeft dit jaar niet deel mogen nemen aan de Ronde van Frankrijk, waardoor hij nu fitter is dan bijvoorbeeld Carlos Sastre, die ook deelneemt aan de Vuelta.

Verdere favorieten voor de eindzege zijn Alejandro Valverde en Damiano Cunego. Beide renners reden dit jaar de Tour de France, waarin ze zich niet van hun beste kant konden laten zien. Nu zaterdag de Vuelta begint, kunnen de renners van Caisse d’Epargne zich revancheren.

De Vuelta neemt drie week in beslag, en zal worden afgesloten op zondag 21 september in Madrid. Dan weten we wie op de eerste plaats is geëindigd in het algemeen klassement, en vooral hoeveel Nederlanders de ronde hebben uitgereden.

'Mamma mia' stoot 'The Dark Knight' van troon

'Mamma mia' heeft kaskraker 'The Dark Knight' van zijn troon gestoten. De Batman-film heeft het vier weken volgehouden op de hoogste positie in de Nederlandse box office, maar moet nu plaatsmaken voor de musicalfilm, die zes weken geleden binnenkwam op de tweede plaats in de lijst films met de hoogste bioscoopomzet.

'Mamma mia', met Meryl Streep in de hoofdrol, heeft in zes weken ruim vier miljoen euro binnengehaald. 'The Dark Knight', met wijlen Heath Ledger in de rol van The Joker, behaalde in vijf weken tijd bijna hetzelfde bedrag. De Batman-film staat met een totale opbrengst in de Verenigde Staten van ruim 330 miljoen euro op de tweede plaats van films met de hoogste opbrengst in de geschiedenis. 'Titanic' (1997) bracht 400 miljoen euro op.

Nieuwkomer 'Meet Dave' kwam deze week binnen op de vierde plaats in de box office. De film werd op de voet gevolgd door de tweede nieuwkomer in de lijst, 'Hellboy II: The Golden Army', die vijfde staat. Animatiefilm Wall-E staat net als vorige week op de derde plaats.


Foto bij: 'Mamma mia' stoot 'The Dark Knight' van troon  (foto: DAG)

[MLB] Standen per 25-08-2008

Met nog een slordige 32 wedstrijden te gaan voor de meeste teams in de MLB, is de strijd om de plaatsen in de play-offs losgebarsten. Een kleine kijk op wie nog kans maken.

In de American League ligt de strijd om de play-offs berths nog redelijk open. Alleen de AL West is nagenoeg beslist door de Angels die een voorsprong van zeventien wedstrijden hebben op de Rangers. De strijd in de AL Central gaat waarschijnlijk tussen de White Sox en de Twins die beiden 74 keer gewonnen hebben. De meest interessante divisie in de American League is echter de AL East. De Tamp Bay Rays staan verrassend bovenaan hier, vlak voor regerend kampioen de Boston Red Sox en de New York Yankees. De twee laatstgenoemde teams maken ook nog kans op plaatsing via de wildcard. Deze is voor het team wat achter de drie divisiewinnaars de meeste wedstrijden heeft gewonnen. Ze zullen daarbij echter ook rekening moeten houden met ofwel de White Sox of de Twins. De komende dagen zullen de Red Sox en de Yankees het tegen elkaar opnemen. De drie cruciale duels zullen uitmaken of de Red Sox zich in veilige haven wanen of dat de Yankees een stap dichterbij de play-offs komen.

In de National League ligt "the Hunt for October" nog wagenwijd open. In alle drie de divisies zijn nog geen beslissingen gevallen. In de NL East leiden de New York Mets, maar zij worden op de huid gezeten door de Philadelphia Phillies, en daarachter komen ook de Florida Marlins. De NL Central is momenteel de sterkste divisie van de MLB. Met de Chicago Cubs, Milwaukee Brewers en St. Louis Cardinals huisvest deze divisie drie van de sterkste teams in de league. De Cubs liggen nog voorop, maar de Brewers zijn aan een prima comeback bezig, mede dankzij het aantrekken van voormalig Cy Young winnaar C.C. Sabathia. In de NL West lijkt de strijd te gaan tussen de Arizona Diamondbacks en de Los Angeles Dodgers. Hoewel de Diamondbacks goed begonnen aan het seizoen, zijn ze de laatste tijd teruggevallen en voelen ze de hete adem van de Dodgers in hun nek. Het team van Joe Torre werd na de All-Star break versterkt met Red Sox-ster Manny Ramirez en dat heeft de Dodgers geen windeieren gelegd.

Hieronder vind je de standen.

American League

EastWLPCTSTRKHOMEROADL10
Tampa Bay Rays7950.612L147-1832-327-3
Boston Red Sox7555.577W143-1832-376-4
New York Yankees7060.538W338-2732-336-4
Toronto Blue Jays6763.515L130-3430-346-4
Baltimore Orioles6168.473L332-2929-394-6

CentralWLPCTSTRKHOMEROADL10
Chicago White Sox7455.574W146-2128-347-3
Minnesota Twins7456.569L246-2328-337-3
Detroit Tigers6466.492L133-2831-386-4
Cleveland Indians6267.481W736-2926-388-2
Kansas City Royals5674.431W129-3627-382-8

WestWLPCTSTRKHOMEROADL10
Anaheim Angels7950.612W239-2540-254-6
Texas Rangers6368.481L330-3533-332-8
Oakland Athletics5971.454L134-3325-384-6
Seattle Mariners4882.369W126-4022-422-8

National League

EastWLPCTSTRKHOMEROADL10
New York Mets7259.550L2402532-347-3
Philadelphia Phillies7159.546W337-2834-317-3
Florida Marlins6764.511W135-3132-334-6
Atlanta5774.435L134-3123-432-8
Washington Nationals4685.351L223-4623-462-8

CentralWLPCTSTRKHOMEROADL10
Chicago Cubs8050.615W249-1931-317-37-3
Milwaukee Brewers7655.580W441-2435-316-4
St. Louis Cardinals7359.553W136-3037-297-3
Houston Astros6664.508W234-2832-365-5
Pittsburgh Pirates5773.438L434-3123-422-8
Cincinnati Reds5774.435L232-3325-414-6

WestWLPCTSTRKHOMEROADL10
Arizona Diamondbacks6862.523L137-2831-347-3
Los Angeles Dodgers6565.500L339-3026-354-6
Colorado Rockies6171.462W236-3025-417-3
San Francisco Giants5872.446W529-3729-358-2
San Diego Padres4882.369L727-3821-442-8

Fors minder bloeddonoren na ophef topsalarissen

De commotie rond de salarissen van de bestuurders van bloedbank Sanquin lijkt niet zonder consequenties gebleven. Sinds de ophef in juni vorig jaar is een sterke stijging zichtbaar van het aantal uitgeschreven donoren. Ook kwamen er vorig jaar spectaculair meer klachten binnen in vergelijking met 2006: 1450 tegen 21.

In de tweede helft van vorig jaar werden bijna veertigduizend donoren uitgeschreven. In de eerste zes maanden waren dat er nog een kleine 26 duizend. Van de klachten die binnenkwamen, had het leeuwendeel, 1443, betrekking op de hoogte van de salarissen en het gebrek aan reisvergoeding, blijkt uit het jaarverslag van de Landelijke Donorklachtencommissie.

In juni vorig jaar ontstond commotie rond Sanquin, de organisatie achter de bloedbanken, vanwege de hoogte van de beloning van de leden van de raad van bestuur. De salarissen van de drie bestuurders bedroegen in 2006 gezamenlijk achthonderdduizend euro bruto. Sanquin meldde in die bewuste maand dat enkele tientallen donoren hun donorschap hadden opgegeven. De salarissen werden vorig jaar overigens niet verlaagd. In totaal kwam er nog achtduizend euro bij, als gevolg van de cao van academische ziekenhuizen.

Sanquin moest vorig jaar in totaal 65.358 donoren uitschrijven, zo'n vijftien procent van het totaal. Gemiddeld genomen heeft Sanquin te maken met een afname van tien procent per jaar. Er kwamen 27.706 donoren bij. Het totaal aantal donoren daalde zodoende met 37.652 tot 401.470, een daling van bijna negen procent.

De Landelijke Vereniging van Bloed- en plasmadonoren (LVB) laat vandaag weten verbaasd te zijn over de stijging in de tweede helft van het jaar. "Opvallend", zegt LVB-secretaris Charles Disch, "dat is bijna vijftienduizend meer." Gevraagd naar een oorzaak zegt Disch niet 'uit te kunnen sluiten' dat het komt door de commotie rond de 'buitensporige honorering' van de raad van bestuur. Ook noemt Disch als mogelijke factoren 'het onttrekken van de reisvergoeding en het ontbreken van een democratische medezeggenschap en transparantie'. De daling van het aantal donoren kan 'geen toeval' zijn, aldus de LVB.

Sanquin meldt vanmiddag dat de helft van het aantal donoren die een klacht indienden het donorschap heeft opgezegd. Meer dan de helft van de 1443 klachten ging over de salarissen van de raad van bestuur. Exacte cijfers had de organisatie niet paraat.Een verklaring voor de stijging van het aantal uitgeschreven donoren na de ophef over de salarissen kon Sanquin niet geven. "Ik kan niet meer doen dan gissen", aldus een woordvoerder. Hij benadrukt dat er over het algemeen voldoende aanbod is van bloed om aan de vraag te voldoen.

Disch vindt dat Sanquin 'hard moet kunnen maken waardoor al die mensen zich uitgeschreven hebben'. "Dat kan niet alleen door natuurlijk verloop zijn." De LVB pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de daling. De vereniging, die niet zegt te twijfelen aan de veiligheid en kwaliteit van Sanquins bloedproducten, roept donoren op hun mening te geven, maar vraagt hen uitdrukkelijk hun donorschap niet op te geven.

Diverse bloedbanken beklaagden zich de afgelopen weken in de media over een tekort aan donoren. Sanquin weersprak dit en zei begin deze maand dat bloedbanken in Nederland niet met een tekort aan donorbloed of donoren te kampen hebben. Het aantal donoren neemt weliswaar af, maar er zou slechts sprake zijn van natuurlijk verloop.

Het aantal donoren daalt al jaren. Waren er in 2000 nog ruim zeshonderdduizend donoren, eind vorig jaar waren dat er nog iets meer dan vierhonderdduizend. Het aantal daadwerkelijke donaties liep met veertienduizend terug tot 837 duizend. Volgens Sanquin wordt de daling van de afgelopen jaren opgevangen doordat ziekenhuizen met minder bloed afkunnen. Door andere operatietechnieken is bijvoorbeeld minder bloed nodig.

De salarissen van de raad van bestuur bij Sanquin zijn gebaseerd op die van bestuursleden bij academische ziekenhuizen, vanwege de complexiteit van Sanquin. De salarissen zouden in die zin marktconform zijn. Bij Sanquin werken een kleine drieduizend mensen, de omzet is rond de driehonderd miljoen euro.

Ex-militair hoort cel eisen voor bezit kinderporno

Een 31-jarige oud-militair van de landmacht heeft maandag zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen zich horen eisen wegens het bezit van kinderporno. De militair uit Geleen had de laptop waarop 35 foto's werden gevonden onder meer bij zich tijdens zijn uitzending in Afghanistan. Bij de strafeis hield het Openbaar Ministerie onder meer rekening met het feit dat de militair inmiddels is ontslagen door Defensie.

Ook op de computer die de man thuis had staan werd kinderporno aangetroffen. De pornografische afbeeldingen bij de man thuis werden ontdekt door zijn vrouw, die hem daarna aanspoorde zichzelf bij de politie aan te geven.

De verdachte, Roy L., was maandag niet aanwezig tijdens de behandeling van zijn zaak in de rechtbank in Arnhem. Ook zijn advocaat was er niet. De raadsman had de rechtbank eerder gevraagd de zaak op een ander moment te behandelen omdat hij onvoldoende tijd zou hebben gehad het dossier te bestuderen. De rechters waren het daar echter niet mee eens. Zij zagen geen reden de zaak op een andere dag inhoudelijk te behandelen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Vijfde etappe Eneco Tour prooi Westphal

De vijfde etappe in de Eneco Tour is gewonnen door de Duitser Carlo Westphal. Hij was de snelste in de sprint.

De etappe ging van Ardooie naar Oostende en was 172 kilometer lang. Tijdens de rit konden Lars Bak en Maciej Bodnar ontsnappen vanuit het peloton. Toen er eenmaal een strakke wind opstak, werden de twee koplopers weer ingerekend.

60 kilometer voor de streep werden er door de Quick-Step renners een aantal tandjes bijgezet, waardoor het tempo in het peloton werd opgevoerd. Het resulteerde in het afvallen van veel renners. Uiteindelijk bleef er een groep van 40 renners over, dat ging strijden voor een etappezege.

De sprint voor de zege werd aangezet door de Cycle-Collstrop-ploeg, in opdracht van Borut Bozic. Maar niet hij won de etappe, het was Westphal die Bozic voorbij sprintte en de etappe won. “Ik had niet eens door dat ik won. Ik had nog geen trap teveel gedaan, lag in de sprint ineens voorop en won tot mijn stomme verbazing.”

Tweede tijdens de vijfde rit in de Eneco Tour werd Yauheni Hoetarovitsj, net voor Borut Bozic. De leider in de Eneco Tour blijft André Greipel, die de tweede etappe van deze Tour won.

Doden en arresties in onrustig deel Kashmir

De Indiase politie heeft de drie prominentste leiders gearresteerd van separatistische moslims in het Indiase deel van Kashmir. Verder schoot de Indiase politie vandaag zeker drie mensen dood die tegen het Indiase bestuur in het gebied protesteerden.

Syed Ali Shah Geelani en Mirwaiz Omar Farooq werden afgelopen nacht opgepakt, luttele uren voor een geplande grote demonstratie in Srinagar tegen het Indiase bewind. Het derde kopstuk van de separatisten, Yasin Malik, is vanmorgen opgepakt, aldus de BBC op gezag van de politie. Ondanks een door de Indiase autoriteiten afgekondigd uitgaansverbod, wilde Malik met andere separatisten mensen betogen.

Op verschillende plaatsen op het platteland van Kashmir gingen betogers vandaag de straat op. Ze bekritiseerden het uitgaansverbod en riepen dat ze vrijheid willen. De politie schoot op de actievoerders en gebruikte traangas tegen de groepen. Drie betogers werden gedood. Ongeveer vijftig anderen raakten gewond.

Onrust in kashmir  (foto: ANP)

Rechter verbiedt staking Transavia-piloten

De piloten van Transavia mogen morgen niet staken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Haarlem vandaag besloten in het kort geding dat Transavia had aangespannen tegen de Vereniging van Nederlandse Verkeervliegers (VNV).

De VNV moet van de rechter de actie afblazen en mag voorlopig geen nieuwe staking organiseren. De rechter wil dat de partijen eerst met een bemiddelaar om de tafel gaan zitten om tot een nieuwe cao te komen.

Bionic Commando: Rearmed verkoopt zeer goed

Downloadable arcade-games verkopen lang niet altijd goed, denk maar terug aan de huilerige berichten van Jeff Minter over het succes van Space Giraffe.

De mannen en vrouwen van Capcom hoeven echter geen traan te laten, hun laatste troetelkindje, Bionic Commando: Rearmed, heeft een zeer goede eerste week achter de rug. Er werd gehoopt op 100.000 verkopen, maar dit aantal is ruim overschreden met 130.000 gekochte exemplaren. We laten producer Ben Judd uitleggen hoe dat voelt.

7 days -- over 130,000 units.

Holy fiddlesticks!

That may not seem impressive compared to package titles that sell in the millions but compared to other digital titles that is a friggin JUGGERNAUT!

...Consumers voted with their dollars. They basically have sent the message loud and clear:

We are tired of meta-emulated crap.
We want the titles of yesteryear to be paid the proper respect.
We want them done right.
And if the price is right, we'll buy.

Basically, we have set a standard in digital gaming. The bar has been raised and you have let developers around the world know that if they invest the time, money, and heart into making (and remaking) some great games, you will support that initiative.

That's the way it should be. I can't wait to see what the future has in store...

It's good to be a gamer.

En dat zijn we helemaal eens met Ben!

Namco maakt liever geen shooters

De senior designer van Namco Bandai Games America, Hirokazy Yasuhara, heeft in een interview verklaard dat hij liever geen first person shooters meer maakt omdat er daar al veel te veel van zijn. Hij zou liever weer een echte character game maken.

Voor de mensen die hem niet kennen; Yasuhara was chief level designer van de originele Sonic The Hedgehog game. Dus hij weet op zich wel waar hij het over heeft:


"Wat voor game zou je graag willen maken in de toekomst?"
Antwoord: "Een character game. Er zijn genoeg shooters tegenwoordig en ik denk niet dat ik er nog een moet maken. Laat dat iemand anders maar doen."

"Denk je dat het nog wel mogelijk is een goede character game te maken? Er zijn de laatste tijd niet echt veel goede geweest, op Ratchet & Clank en Jak & Daxter na dan."
Antwoord: "Ja dat is zeker nog wel mogelijk ja."

"Maar buiten die titels valt het een beetje tegen allemaal, toch?"
Antwoord: "Klopt ja, daarom is het een perfecte kans voor mij. Geen competitie, dus als ik iets zou gaan doen in de toekomst heb ik wel een goede kans van slagen. Denk ik."

"Ik hoop dat dat het geval gaat zijn, want ik denk dat veel games vergeten hoe ze 'leuk' moeten zijn tegenwoordig. Ze zijn uitdagend en competitief, maar dat gevoel van echte lol en gelukzaligheid hebben ze niet meer."
Antwoord: "Klopt ja, zoals Viva Pińata, die heeft dat nog wel. Toffe game is dat. Het spel is goed, maar ik vind vooral de character concepten erg leuk. We zouden meer van dat soort titels moeten hebben. Ik denk dat dat erg goed voor de industrie zou zijn."Geen shooters meer voor Bandai?

[GC 2008] Duitsers doodmaken in Velvet Assassin-filmpje

Duitsers en WOII, waar veteranen en oude besjes zuchten als ze deze woorden horen vallen zullen gamers vaak eerder kotsgeluiden maken. "Niet nog meer WOII-titels! Verzin eens iets nieuws!" Toch zal Velvet Assassin zich af gaan spelen in de Tweede Wereldoorlog, al zal het niet de bedoeling worden om als een gek honderden Duitse soldaten naar Petrus te schieten. Velvet Assassin wordt namelijk een stealth-game waarin je de controle hebt over een vrouw met ballen; Violet Summer. De Britse Violet is geen lieverdje getuige dit filmpje:

In Velvet Assassin zal je als Britse geheim agente Violet Summer achter de vijandelijke linies proberen zo veel mogelijk schade aan te richten aan alles wat in Nazi-handen is. Het verhaal van de game is losjes gebaseerd op een echt bestaande persoon, genaamd Violette Szabo. Zij was echt een geheime agente tijdens WOII.

Uitslag FOK! film top 100 2008

De uitslag van de FOK!verkiezing van beste films aller tijden is bekend. Een maand lang kon iedereen een lijstje met zijn of haar beste films aller tijden insturen om zo de beste film te kiezen.

Ruim 148 users stuurden een lijstje in en nomineerden 1865 verschillende films. Dit jaar kwamen er dertien nieuwe films bij op het lijstje. Vorig jaar stond Pulp Fiction van Quentin Tarantino nog op de eerste plaats.

Hij heeft het goud echter niet vast kunnen houden. Met een kleine voorsprong verkozen de stemmers The Shawshank Redemption van Frank Darabont als beste film aller tijden. De winnaar van vorig jaar eindigde op de tweede plaats. Derde werd The Matrix  van de Wachowski Brothers.

Kijk voor de hele top 100 en lijstjes met beste regiseurs en de gehele puntentelling in het topic in Films Rado en Televisie subforum .

De top tien ziet er zo uit: 

01 The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994)
02 Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994)
03 The Matrix (Wachowski Brothers, 1999)
04 The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972)
05 Fight Club (David Fincher, 1999)
06 Reservoir Dogs (QuentinTarantino, 1992)
07 One Flew over the Cuckoo's Nest (Milos Forman, 1975)
08 The Green Mile (Frank Darabont, 1999)
09 Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001)
10 Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003)

Transfermarkt dag langer open

De Nederlandse transfermarkt blijft een dag langer open. Hierdoor hebben de clubs nu niet tot zondagnacht, maar tot maandagnacht de kans om spelers aan te trekken.

De KNVB reageert hiermee op het besluit van diverse buitenlandse bonden. Die stelden de sluitingstermijn al eerder uit, om te voorkomen dat de laatste transferdag tegelijk zou zijn met een speeldag in de competitie.

Om te voorkomen dat buitenlandse clubs op 1 september nog spelers uit Nederland halen, terwijl onze clubs dan machteloos zouden zijn, gaat de KNVB mee met deze landen. Binnenlandse transfers dienen nu voor 1 september om 24.00 afgerond te zijn, buitenlandse transfers kunnen tot 20.00. Dit omdat er dan een internationaal transfercertificaat nodig is.

Koch doof na bommetje

Doelman Georg Koch van Rapid Wien heeft gisteren in de Weense voetbalderby tegen Austria Wien een gehoorbeschadiging opgelopen. Vanuit het vak met supporters van Austria Wien werd een bommetje gegooid, dat vlak naast de voormalig PSV-doelman ontplofte.

De Duitser moest zich dan ook al vroeg laten vervangen en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. "Hij heeft veel pijn aan zijn rechteroor, en momenteel hoort hij niets. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze doofheid enkele dagen of weken zal duren", aldus clubarts Benno Zifko van Rapid Wien.

In het seizoen 1997/98 speelde de 36-jarige Koch drie keer voor PSV in de eredivisie, maar daarna hoorde hij van trainer Advocaat dat Ronald Waterreus de voorkeur kreeg. De Oostenrijkse voetbalbond neemt het incident hoog op en heeft een onderzoek ingesteld.

OM: Geen euthanasie Niels Kooistra

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er geen sprake van euthanasie bij Niels Kooistra. "Ik heb net met de familie gebeld. Die wil ook niet dat er van euthanasie wordt gesproken", aldus officier van justitie Henk Mous. Diverse media, waaronder FOK!, meldden vanochtend dat Kooistra zelf zou hebben besloten tot euthanasie.

Kooistra was tot aan zijn nek verlamd en kon niet meer zelfstandig ademen. De keuze om de beademing stop te zetten heeft hij zelf gemaakt, maar volgens Mous is er van actieve euthanasie geen sprake. "Niels had geen keuze. Als de hulpdiensten vijf minuten later waren gekomen, was hij ter plekke overleden", aldus Mous.

Met het oog op de vervolging van de verdachte is het ook belangrijk dat er geen sprake is van euthanasie. Moord of doodslag kan anders moeilijk bewezen worden. Volgens Mous is de dader verantwoordelijk voor de dood van Kooistra. "Je kunt hem dat op een bepaalde manier toerekenen. Het gaat ons erom dat aan te tonen."

Real Madrid volgt Argentijns talent

Real Madrid is geďnteresseerd in de diensten van Mateo Musacchio. De Argentijnse jeugdinternational wil graag naar Europa, nadat hij zich bij zijn club River Plate in de kijker heeft gespeeld.

Musacchio, die morgen achttien jaar oud wordt, wordt gezien als één van de grootste verdedigende talenten van Zuid-Amerika. Hij speelde vooralsnog slechts zes duels in de hoofdmacht van River Plate, maar was wel een vaste waarde in het Argentijns elftal voor spelers onder zeventien jaar. Inmiddels speelt hij wedstrijden met het Argentijns elftal voor spelers onder twintig jaar.

De twee clubs gaan vandaag om de tafel zitten, en naar verluidt zijn de Madrilenen bereid ¤4 miljoen te betalen. River's technisch directeur Héctor Grinberg bevestigt de interesse van de Spaanse landskampioen. "De knul wil graag in Europa spelen, en Real Madrid heeft het beste aanbod. We willen echter niet te veel details naar buiten brengen alvorens de deal beklonken is."

Bij Real Madrid spelen al landgenoten Gabriel Heinze, Javier Saviola, Fernando Gago en Gonzalo Higuaín. Met laatstegenoemde heeft Musacchio nog samen gespeeld bij River Plate.

Yolanthe terug naar de basisschool

Yolanthe gaat terug naar de basisschool. Dat verklapte vriendje Jan Smit vanochtend in het radioprogramma van Edwin Evers. De Volendammer had haar net afgezet bij een basisschool in de Bijlmer.

Niet dat Yolanthe 'boom, roos, vis' moet leren schrijven, nee ze gaat er een televisieprogramma maken. Jan, die zich realiseerde dat hij zijn mond voorbij had gepraat weigerde vervolgens te zeggen voor welke omroep, maar de TROS lijkt voor de hand te liggen. Hier heeft ze immers een contract. Waar het programma precies over gaat wilde hij ook niet zeggen, alleen dat ze het samen met een soapacteur gaat presenteren.

Overigens had Jan moeite om de school te vinden. Hij vroeg drie keer de weg in de Bijlmer en kreeg drie keer te horen: "I don't speak Dutch."

Informatie over de FOK!abonnementen

Vanaf 1 september 2008 is het voor FOK!users in Nederland mogelijk een abonnement te nemen op extra mogelijkheden binnen FOK!.  Met een abonnement heb je diverse voordelen ten opzicht van gebruikers zonder abonnement.  Voor mensen die geen abonnement nemen verandert er feitelijk niets.  De hele site is en blijft bereikbaar en precies zo te gebruiken als je altijd al gewend was.  De abonnementen zijn er puur om extra diensten te leveren.  Indien je een abonnement neemt steun je FOK! ook nog eens in haar activiteiten en help je ons FOK! verder uit te breiden en verbeteren.

Een abonnement heb je al voor minder dan de prijs van een biertje per maand.  Met dat abonnement is het al mogelijk om de reclamebanners te verwijderen (zonder hiermee de gebruiksvoorwaarden te overtreden).  Uitgebreidere accounts maken het mogelijk meer foto's in je profiel en fotoboek te plaatsen, firefox extensies te gebruiken (zoals greasemonkey en stylish), doordat actieve middelen om die te blokkeren uitgeschakeld worden etc.

Er zijn vier verschillende abonnementen.  Op elk gewenst moment is het mogelijk je huidige abonnement te upgraden naar een uitgebreidere danwel te verlengen.

De abonnementen zijn een optie waar veel gebruikers die FOK! een warm hart toedragen al heel lang om vragen.  Het maakt het voor gebruikers mogelijk FOK! te steunen, terwijl FOK! de users iets extra's kan aanbieden.  Hieronder worden de opties stuk voor stuk uitgelegd.
 

Banners verwijderen
Deze functie stelt je in staat de banners te verwijderen.  Op het FOK!forum, FOK!games en FOK!nieuws moet je ze nadat je abonnement is ingegaan nog even uitschakelen via de instellingen/optiespagina's van de betreffende sites.  Op andere subsites kan het zijn dat de banners automatisch verdwijnen.  Zonder banners ziet je scherm er wat minder druk uit.  Ook zorgt het voor een iets snellere laadtijd omdat de reclamebanners niet hoeven te worden ingeladen.


Forumheaders selecteerbaar
Deze optie geldt alleen voor het fokforum en is daar alleen beschikbaar in de standaardlayout (ook bekend als 'new' of 'baggerlayout').  Met deze optie kun je zelf een header instellen welke de door ons aangeleverde headers vervangt.  Je kunt hierbij kiezen uit de door ons gemaakte headers of een zelfgemaakte header instellen.  Een template hiervoor in .psd formaat kun je hier downloaden.


Headerrotatie maken
Het aantal headers dat je kunt invullen om te roteren.  Indien nul kun je slechts één header instellen (mits je abonnement de optie 'forumheaders selecteerbaar' bevat).  Deze verschijnt boven elke pagina.  Met de headerrotatie kun je meerdere headers invoeren (door ons aangeleverde of zelfgemaakte) welke vervolgens roteren.  Hiermee omzeil je onze eigen headerrotatie.   Het is ook mogelijk onze eigen headerrotatie te gebruiken, maar één of meer van je eigen headers mee te laten draaien.

 

Aantal usericons in profiel
In je profiel kun je middels de iconmanager een aantal usericons (of avatars) uploaden.  Standaard zijn dat er tien.  Naarmate je een hoger abonnement hebt kunnen dat er 15, 25 of 50 worden.

 

Maximale bestandsgrootte usericons
In je profiel kun je middels de iconmanager een aantal usericons (of avatars) uploaden.  Standaard mogen deze niet groter zijn dan 50kb.  Naarmate je een hoger abonnement hebt kan dit 75, 100, 125 of 150kb worden per icon

 

Maximale edittijd berichten
Deze optie is alleen voor het forum.  Berichten die je hebt geplaatst op het forum kun je maar een beperkte tijd zelf wijzigen (standaard 48 uur).  Naarmate je een hoger abonnement hebt wordt deze periode langer.

 

Aantal foto's in fotoboek

Standaard kun je in je fotoboek maximaal 50 foto's uploaden.  Naarmate je een hoger abonnement hebt worden dit er fors meer.

 

Bestandsgrootte fotoboekfoto's
Standaard kunnen foto's in je fotoboek maximaal 200kb groot zijn.  Naarmate je een hoger abonnement hebt kunnen foto's groter zijn.

Aanzoek tijdens de sluitingsceremonie

De sluitingsceromie van gisteren was voor de Nederlandse ploeg extra bijzonder. Temidden van alle Nederlandse sporters vroeg honkballer Tjerk Smeets hockeyster Minke Smabers ten huwelijk.

Nadat Smabers 'ja' had gezegd, applaudiseerden de Nederlandse olympiërs de handen stuk. Het nieuws was al uitgelekt, want tijdens de sluitingsceremonie meldde NOS-commentator Evert Ten Napel al het aanstaande aanzoek. Mart Smeets, NOS-coryfee en vader van Tjerk, had in zijn enthousiasme zijn mond voorbij gepraat.

Dit bevestigde hij vanochtend bij Q-Music in het programma van Ruud de Wild. "Ik heb het gedeeld met twee collega's omdat ik een trotse vader was." Vlak voor het aanzoek liet de 28-jarige Tjerk zijn vader van zijn plannen weten. "Ik kreeg een sms'je en daarin stond: 'Als ze ja zegt, wordt ze jouw schoondochter' Dat is ongeveer de taal waarin wij spreken. Heel kort. Dat vond ik wel een leuk idee eigenlijk."

Almeerder doodgestoken na ruzie

Een 26-jarige man uit Almere is gisteravond doodgestoken bij een ruzie met de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin.

Deze nieuwe vriend, een 39-jarige man, is opgepakt. Hij is de hoofdverdachte in de zaak. Ook zijn 30-jarige vriendin en een man van 31 zitten vast.

Volgens de politie, die de betrokkenen kende, hadden het slachtoffer en de nieuwe partner van de vrouw al langer ruzie en mondde dat gisteren uit in de steekpartij in de Aprilstraat in Almere. De politie en ambulancemedewerkers hebben nog geprobeerd de 26-jarige man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Over de rol van de 31-jarige man wil de politie niets zeggen. Ook wordt niet bekendgemaakt waarover de ruzie tussen slachtoffer en verdachte ging.

A. Ferdinand naar Sunderland

Sunderland heeft zich opnieuw kunnen versterken. Trainer Roy Keane kan vanaf deze week Anton Ferdinand op de training verwelkomen. De verdediger komt over van West Ham United. Beide clubs zijn het eens over de transfersom. Alleen Ferdinand zelf moet nog onderhandelen met de club.

Engelse media melden dat het over een transfersom van negen miljoen euro gaat. Op de BBC-radio reageert West Ham Coach Alan Curbishley. "Het bestuur heeft het bod aanvaard. Ik weet niet hoe ver Anton is gevorderd in zijn onderhandelingen met Sunderland, maar nu het bestuur akkoord is, kijkt de club al verder."

Zondag viel Ferdinand in de wedstrijd bij Manchester City uit met hoofdletsel. De blessure lijkt echter mee te vallen.

Sunderland versterke zich deze zomer al met David Healy, Djibril Cissé, El-Hadji Diouf, Pascal Chimbonda, Nick Colgan en Teemu Tainio.

FC Groningen wil nieuw stadion

FC Groningen overweegt serieus om op zoek te gaan naar een nieuw stadion. Die verrassende mededeling stuurde algemeen directeur Hans Nijland maandag de wereld in, tijdens de jaarlijkse persdag van de Trots van het Noorden.

FC Groningen verhuisde in januari 2006 naar het gloednieuwe Euroborg, dat op dat moment ruim 19.000 zitplaatsen had. Inmiddels biedt het stadion plaats aan ruim 22.500 fans, maar Groningen wil meer. "We willen als club structureel in de subtop blijven en daarvoor is een grotere accommodatie noodzakelijk", aldus directeur Nijland.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het technisch mogelijk is om een extra ring op Euroborg te bouwen, waardoor het stadion plaats zou bieden aan 35.000 fans. De komende periode gaat de club bekijken of een dergelijke uitbreiding financieel rendabel is. Is dat niet het geval, dan vertrekt FC Groningen mogelijk uit Euroborg. "Een nieuw stadion is in dat geval een serieuze mogelijkheid", stelt Nijland. De nieuwe thuishaven zou daarmee het vierde stadion van Nederland worden na de ArenA, De Kuip en het Philips Stadion.

Hbo'ers hoeven niet lang naar baan te zoeken

Afgestudeerden van een hbo-opleiding hoeven niet lang naar een baan te zoeken. Van alle hbo-studenten die in het studiejaar 2005-2006 afstudeerden, had 96,9 procent eind 2007 een baan gevonden. Dat blijkt uit de HBO-Monitor, die vandaag is verschenen.

Van de hbo'ers die in 2004-2005 afstudeerden, had bijna 96 procent eind 2006 een baan. De verbetering van de kansen op de arbeidsmarkt gold voor alle sectoren. Voor jonge leraren zijn de perspectieven sterk verbeterd. Vorig jaar was 5,7 procent van hen werkloos. Dit jaar is dat percentage gedaald naar 3,7. Van alle studenten die een lerarenopleiding hebben gevolgd, zou 86 procent opnieuw voor zo'n studie kiezen.

'Jongen slaapt graag in vuilcontainer'

Een 16-jarige jongen uit de Oostenrijkse stad Klagenfurt viel vanochtend uit een vuilniswagen, toen deze het opgehaalde afval loste. De jongen had de nacht doorgebracht in een vuilcontainer en verdween bij het legen daarvan met vuil en al in de vuilniswagen.

Volgens de moeder van de jongen slaapt haar zoon graag in vuilcontainers en wordt hij daarvoor behandeld. De vrouw heeft afgelopen nacht in diverse vuilcontainers gezocht naar haar zoon, nadat hij niet was thuisgekomen. De jongen heeft alleen lichte verwondingen aan zijn avontuur overgehouden.

Eind vorige week gebeurde al een zelfde soort voorval in Oostenrijk. Een Poolse zwerver werd bijna verpletterd, toen het vuil in de wagen werd samengeperst. De vuilnismannen hoorde hulpgeroep en konden een pijnlijke dood voor de man voorkomen.

Dronken schipper ramt brug

Een dronken schipper heeft met zijn schip, geladen met stenen, in de nacht van zondag op maandag de Schellingwouderbrug in Amsterdam geramd. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag gemeld.

Het schip raakte lek, maar kon door pompen boven water worden gehouden. De 40-jarige schipper is aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol aan het roer stond. Hij bleek 1,9 promille in zijn bloed te hebben. Wettelijk is op het water 0,8 toegestaan. De schipper bleek zich ook niet aan de vaar- en rusttijden te hebben gehouden.

Het binnenschip liep bij de botsing een scheur van 1 meter onder de waterlijn op. Na provisorische reparatie kon het schip doorvaren.

Radza, de keizer van Emmen, 'praat' niet

Radza, de mannetjesolifant in Dierenpark Emmen, 'praat' niet. Dat is één van de opmerkelijkste uitkomsten van een onderzoek naar de manier waarop deze dieren communiceren. Dat liet een woordvoerder van het dierenpark vandaag weten.

De zeven vrouwtjes en zes kinderen 'praten' juist opmerkelijk veel. De Duitse biologiestudente Meike Artelt doet het onderzoek en trekt voor haar promotieonderzoek langs dierentuinen in Emmen, Berlijn, Hamburg en Keulen. Artelt is met name geïnteresseerd in het 'olifants', en de verschillen tussen de communicatie van Afrikaanse en Aziatische, jonge en oude olifanten, mannetjes en vrouwtjes. Artelt neemt met behulp van een microfoon de geluiden op die de dieren produceren, laat die weer horen aan andere olifanten en analyseert de geluiden en de reacties erop.

Volgens de woordvoerder heeft Radza, wat keizer betekent, het kennelijk niet nodig om te 'praten'. "Met zijn 7,2 ton gewicht en als enige man in de kudde, wordt er niet aan zijn gezag getwijfeld", aldus de woordvoerder.

Radza, de mannetjesolifant in Dierenpark Emmen (foto: ANP)

Senderos naar AC Milan

AC Milan heeft verdediger Philippe Senderos overgenomen van Arsenal, zo meldt La Gazzetta dello Sport. De Zwitser wordt door Milan een seizoen gehuurd van de club uit Londen, waarna de 'Rossoneri' het recht hebben om Senderos definitief over te nemen van 'The Gunners'.

De belangstelling van Milan voor Senderos lekte een aantal dagen geleden uit. Trainer Carlo Ancelotti wilde nog graag een verdediger aan zijn selectie toevoegen en krijgt met de komst van de 23-jarige verdediger zijn zin.

Met het aantrekken van Senderos is de selectie van AC Milan voor dit seizoen rond. De Rossoneri baarden tijdens de transferperiode opzien met het binnenhalen van Ronaldinho en de terugkeer van Andrei Shevchenko.

[upd] Aanvoerder jong-Ajax weg na diefstal

De aanvoerder van Jong Ajax verlaat per direct de club. De  wegen van de 19-jarige Vito Wormgoor en Ajax  scheiden omdat de voetballer geld heeft gestolen van ploeggenoot Edgar Manucharyan.  Wormgoor zou in de kleedkamer een bedrag van 150 euro uit de jas van Armeniër Manucharyan hebben 'geconfisqueerd'.

De diefstal werd gepleegd omdat de Armeniër een geleend bedrag niet zou hebben terugbetaald.

Wormgoor voetbalde sinds januari 2006 bij Ajax. Hij kwam van zaterdag-hoofdklasser DOVO uit Veenendaal. De nieuwe trainer van Ajax Marco van Basten had hem onlangs nog opgeroepen voor het trainingskamp in De Lutte. Hij speelde ook mee in de oefenwedstrijd tegen Excelsior '31.

De zaakwaarnmer van Wormgoor komt later nog met een reactie.

Update: 13.58 uur
Wormgoors zaakwaarnemer Louis Laros zegt vanmiddag op Voetbalzone.nl dat het een oude kaartschuld betrof van 150 euro. Manucharyan weigerde dat echter te betalen, waarop de aanvoerder van jong-Ajax het recht in eigen handen nam.

"Laat ik voorop stellen dat de actie van Vito niet goed te praten is. Hij heeft er ook enorm spijt van en vindt het zelf ontzettend stom dat hij zo gehandeld heeft. Het is een wet dat je je schulden moet inlossen, maar er is natuurlijk ook een wet dat je van elkaars spullen afblijft. Wormgoor is met dit conflict niet goed omgegaan'', aldus Laros die beaamt dat contractontbinding de enige optie was.  Hij zal proberen zijn pupil bij een andere club onder te brengen.

 

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

David Perry: "Sony zal geen geld verdienen met de PS3"

David Perry, baas van Acclaim, heeft tijdens de Games Convention Developer Conference een opmerkelijke uitspraak gedaan. Volgens hem zal Sony geen geld verdienen met de PlayStation 3, en waarschuwt Sony voor het uitbrengen van de PlayStation 4.

Volgens Perry heeft Sony met de PlayStation 3 al meer geld verloren dan dat ze verdiend hebben tijdens de vijf piekjaren van de PlayStation 2. Volgens Perry komt dit voornamelijk omdat de kosten van de PlayStation 3 zo hoog liggen en Sony deze dus met verlies heeft moeten verkopen. Hij suggereert dan ook dat het tien-jarenplan voor Sony's derde console een must is om de R&D-kosten in de lange termijn terug te krijgen.


David Perry, game-designer extraordinaire

Filipijnse leger rolt bolwerken moslimrebellen op

Na vijf dagen van felle strijd tussen het Filipijnse leger en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) op het zuidelijke eiland Mindanao heeft het leger vijftien bolwerken van de moslimrebellen veroverd. Dat hebben de autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Bij het offensief tegen de rebellen worden vliegtuigen en artillerie ingezet. Een kleine driehonderdduizend bewoners van dorpen in het strijdgebied zijn op de vlucht geslagen.

Het offensief tegen het MILF werd ingezet nadat een groep rebellen een week geleden een aantal dorpen hadden overvallen, huizen in brand hadden gestoken en 37 dorpelingen hadden gedood. Minister van defensie Gilberto Teodoro zei dat het grond- en luchtoffensief tegen de rebellen zal doorgaan tot de drie MILF-commandanten die het leger verantwoordelijk houdt voor de overvallen, zijn gedood of gevangengenomen.

Rebellenleider Al Haj Murad heeft gewaarschuwd dat het regeringsoffensief het einde kan betekenen van een met hulp van Maleisië tot stand gekomen vredesovereenkomst en het geweld op Mindanao weer kan doen oplaaien. Maar zijn oproep om het offensief te beëindigen werd door de regering afgewezen.

Murad weigerde op zijn beurt te voldoen aan een oproep van de regering om de drie gezochte commandanten -Ameril Umbra Kato, Abdullah Macapaar en Aleem Sulaiman Pangalian- aan het leger uit te leveren. De drie ontkennen overigens schuld aan de moordpartijen. Murad zei dat hij wel zou instemmen met een onderzoek door de Maleisische waarnemers die toezien op een staakt-het-vuren dat in het kader van de vredesovereenkomst werd gesloten.

President Gloria Macapagal Arroyo zei dat haar strijdkrachten niet in oorlog zijn met het MILF, maar dat het hun te doen is om de drie commandanten en hun manschappen, die ook na het tekenen van een vredesakkoord voor problemen kunnen zorgen. De regering zal het vredesoverleg met het MILF voortzetten, zei zij zondag. "De campagne tegen hen is bedoeld om obstakels voor het vredesproces uit de weg te ruimen."

Legerstafchef Alexander Yano zei dat de vijftien veroverde rebellenbolwerken verspreid zijn over drie provincies. Volgens een legerrapport zijn bij het offensief zeventien soldaten en vijf leden van regeringsgezinde milities omgekomen en 64 soldaten gewond geraakt. Het aantal gesneuvelde rebellen werd door legerwoordvoerders grofweg geschat op honderd, maar een rebellenwoordvoerder zei dat het er maar zeven zijn.

Enkele weken geleden leek het einde van de al tientallen jaren durende opstand op Mindanao binnen handbereik, toen de regering en het MILF het eens werden over uitbreiding van een autonome regio voor de moslims, die op het eiland oorspronkelijk de meerderheid uitmaakten. Politieke voormannen van de christenen die door import inmiddels de meerderheid zijn gaan vormen, vochten de deal echter met succes aan bij het hooggerechtshof. Frustratie daarover bracht een deel van de rebellen ertoe de -christelijke- dorpen te overvallen.

Ministerie sust schrik voor wasbeer

Niemand hoeft wakker te liggen van de aanwezigheid van de wasbeer in Nederland. De roofdiertjes vormen geen risico voor de biodiversiteit, landbouw en volksgezondheid. Dat concludeert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag.

Onderzoek van kennisinstuut Alterra heeft volgens het ministerie uitgewezen dat Nederland 'een tiental' wasberen herbergt. Aanwijzingen dat de populatie snel groeit zijn er niet. Het lijkt erop dat het gros van de gespotte wasberen afkomstig is uit gevangenschap, stelt het ministerie.

Alterra ziet geen gevestigde populatie wasberen zich de komende tien tot twintig jaar in Nederland nestelen. Dat vereist wel een aantal maatregelen. Het loslopende tiental zou gevangen moeten worden en ontsnappingen dienen te worden voorkomen.

Vorige maand trok de Stichting Aap aan de bel over de aanwezigheid van de uitheemse wasbeer in Nederland. Die zou simpelweg niet in het ecosysteem passen. Weidevogels in Drenthe en Groningen zouden steeds vaker worden bedreigd door de 'opportunistische veelvraten', die het op de eieren van jonge vogels hebben voorzien als hun maag knort.

De stichting pleite ervoor dat het ministerie een uitvoerig onderzoek moest instellen naar de wasbeer in Nederland. Ook zou uitgezocht moeten worden welke andere 'invasieve exoten' het ecosysteem kunnen bedreigen. Het ministerie meldt maandag dat het verlangde inzicht in de mogelijke impact van de wasbeer verkregen is en dat de ontwikkeling van de populatie in de gaten wordt gehouden.

Stichting Aap laat weten verrast te zijn dat de balans nu al is opgemaakt. Een woordvoerder zegt vooralsnog niet te kunnen reageren, omdat hij eerst de conclusies wil bestuderen.


Ministerie sust schrik voor wasbeer  (foto: DAG)

Gratis remake Quest for Glory II: Trial by Fire is uit

Quest for Glory is een oude adventureserie van Sierra. Naast klassiekers als King's Quest en Space Quest kwam Sierra in 1989 met Quest For Glory (Hero's quest): Een adventuregame gemixt met rpg elementen. Je kon kiezen uit drie klassen: fighter, wizard en thief. Elke klasse kon andere skills hebben, en de puzzels waren dan ook anders op te lossen. De serie kreeg vijf delen en het eerste deel werd later ook opnieuw in VGA (lees: mooier) gemaakt. Deel twee was het enige deel wat hierdoor nog EGA was en een text-based interface gebruikte. Maar niet langer!

Een stel fans heeft nu Quest for Glory II opnieuw gemaakt, met compleet nieuwe graphics. Heb je deze oude klassieker nog nooit gespeeld, is het zeker even de moeite waard om de game te spelen. Klik hier om de game te downloaden.
Oud en nieuw.

OS: Noord- en Zuid-Holland leverden meeste medaillewinnaars

De provincies Noord- en Zuid-Holland zijn hofleverancier wat betreft medaillewinnaars op de Olympische Spelen. De provincie Noord-Holland scoort het allerhoogst, zo meldt RTV Noord-Holland trots. Zestien van 64 medaille winnende sporters zijn in deze provincie ter wereld gekomen, tegen vijftien in Zuid-Holland.  Brabant staat derde met acht.

De provincies Limburg en Drenthe leveren met elk één een minimale afvaardiging. Maar het kan nog slechter: In de provincies Friesland en Flevoland werd geen enkele Nederlandse 'OS-2008 medaillewinnaar' geboren. Eén medaillewinnares, hockeyster Marilyn Agliotti, is buiten Nederland (Boksburg, Zuid-Afrika) geboren.

Zo zijn de 63 Nederlandse medaillewinnaars over de provincies waar ze geboren zijn, verdeeld:

Noord-Holland  16
Zuid-Holland    15
Noord-Brabant   8
Overijssel          6
Groningen         5
Utrecht              5
Zeeland             3
Gelderland         3
Limburg             1
Drenthe             1  

Wanneer de hockeymannen ook een medaille hadden gehaald, zou Brabant overigens veel hoger hebben gescoord (17).  Maar ook in dat geval zou Noord-Holland eerste zijn geworden, met 19.

Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!

Wormgoor stal 'eigen' 150 euro

Vito Wormgoor is weg bij Ajax omdat hij geld zou hebben gestolen van een medespeler. Het geld dat de 19-jarige speler in de kleedkamer van Jong Ajax van Edgar Manucharyan stal, was hetzelfde bedrag dat hij de Armeniër eerder had geleend.

Wormgoor verzocht een aantalmaal die 150 euro aan hem terug te betalen, maar Manucharyan weigerde zijn schuld af te lossen. Daarop besloot de verdediger zelf zijn geld terug te pakken.

Ajax besloot toen, in overleg met Wormgoor, zijn contract te ontbinden. In de voorbereiding op het komende seizoen speelde hij nog mee met Ajax 1 tegen Excelsior’31 en zat hij tijdelijk bij de A-selectie.

Operatierobot ingezet bij kleine keeltumoren

Chirurgen in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gebruiken een operatierobot om patiënten met kleine tumoren in de keel te behandelen. Het ziekenhuis doet dat naar eigen zeggen als eerste in Nederland.

De chirurgen hanteren die methode in plaats van een 'normale' operatie of bestraling. Met de nieuwe techniek kan de robotarm via de nauwe doorgang in de mond in de keel worden gebracht. De operatierobot snijdt de tumor zo weg dat de schade aan omliggend weefsel minimaal is.

'Identificatie deel slachtoffers Madrid onmogelijk'

Het zou kunnen dat een aantal lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Madrid nooit wordt geïdentificeerd. De DNA-monsters van sommige slachtoffers zijn zo beschadigd dat een match met het DNA van een familielid niet meer mogelijk is.

Dat maakte de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba vandaag bekend. "Sommige monsters zijn in zeer slechte staat. Als er dan alleen vergelijkingsmateriaal is van een ver familielid zou het kunnen dat identificatie uitblijft", aldus Rubalcaba voor radio Cadena SER.

Van 68 van de 154 slachtoffers is de identiteit inmiddels bekend. In Spanje ligt de zaak gevoelig omdat na een vliegramp in 2003 in Turkije de omgekomen Spaanse militairen verkeerd waren geïdentificeerd. Veel nabestaanden begroeven toen de verkeerde lichamen.

'Identificatie deel slachtoffers Madrid onmogelijk'  (foto: ANP)

Internazionale wint Italiaanse Supercup

Internazionale heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. De kampioen van Italië won gisteravond in de strijd om de Supercup na het nemen van strafschoppen bekerwinnaar AS Roma. De stand na de reguliere speeltijd was 2-2.

In de negentigste minuut dacht invaller Mario Balotelli de matchwinner te zijn nadat hij acht minuten daarvoor Internazionale op een 2-1 voorsprong bracht. In blessuretijd bracht Mirko Vucinic Roma echter weer langzij.

In de verlenging werd er niet gescoord en strafschoppen moesten dus de beslissing brengen. Voor Internazionale miste alleen Dejan Stankovic. Francesco Totti en Di Juan faalden voor Roma.

Van Wonderen in technische staf FC Twente

Kees van Wonderen is aan de technische staf van FC Twente toegevoegd als assistent-trainer van hoofdcoach Steve McClaren.

Eerder was de 39-jarige oud-verdediger van NEC, NAC Breda, Feyenoord en het Nederlands elftal in diezelfde functie actief bij hoofdklasser Bennekom.

"FC Twente benaderde mij om aan deze positie invulling te geven. Ik zie dit als een nieuwe stap in mijn carričre. Gezamenlijk werken met een groep spelers om die met de staf beter te maken is een functie die mij goed past," aldus Van Wonderen.

Advocaat: "Perez staat zwak"

Vanavond dient de zaak die Kenneth Perez heeft aangespannen tegen Ajax. De advocaat van de Deense middenvelder heeft weinig vertrouwen in een goede afloop.

Via de rechter wil Perez toestemming af dwingen om weer met het eerste elftal mee te trainen, in plaats van bij Jong Ajax. "Perez staat zwak," aldus advocaat Harro Knijff. "Op basis van de feiten die ik ken, wordt het voor hem een ongelooflijk moeilijke zaak. Naar ik heb begrepen, staat bij Ajax standaard in alle verbintenissen dat spelers ook kunnen worden teruggezet naar Jong Ajax. Als Perez het daar niet mee eens was, had hij die passage moeten laten verwijderen voordat hij tekende."

Manische depressie onnodig laat opgemerkt

Veel mensen lopen lang rond met een manisch depressieve stoornis voordat de aandoening wordt geconstateerd door de arts. Doordat deze stemmingsstoornis moeilijk is vast te stellen, ligt er gemiddeld twaalf jaar tussen de eerste symptomen en het stellen van de juiste diagnose.

Volgens een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kan een nieuw screeningsintrument bij het eerder signaleren van deze aandoening helpen. Psychiaters pleiten voor invoering van een vragenlijst waardoor in enkele minuten aanwijzingen kunnen worden gevonden of een patiënt lijdt aan een manische depressiviteit.

15-jarige Irakese met bomvest aangehouden

Een meisje van 15 dat in Irak werd aangehouden omdat zij een bomvest droeg, heeft tegen de politie gezegd dat een haar onbekende vrouw haar het vest had aangetrokken.

De politie toonde verslaggevers vandaag een video-opname van het verhoor van het meisje. Een politieagent zei dat zij gisteren werd aangehouden bij een controlepost, toen agenten een draad uit haar zwarte gewaad zagen hangen.

Het meisje, dat zei dat ze Rana heette, maakte tijdens het verhoor een verwarde indruk. Onder druk gezet om te bekennen dat ze een aanslag beraamde, ontkende zij het vest tot ontploffing te hebben willen brengen.

Het aantal vrouwen onder zelfmoordterroristen in Irak is het afgelopen jaar meer dan verdrievoudigd.

'Ontdekkers' Bigfoot onder vuur

Autoverkoper Rick Dyer en politieman Matt Whitton dachten dat het een leuke grap zou zijn om te doen alsof ze de legendarische Bigfoot gevonden hadden. Want... iedereen weet immers toch dat Bigfoot niet bestaat?

Maar de wereldmedia dachten daar anders over en volgden de 'ontdekking' van de twee Amerikanen op de voet. Toen uiteindelijk bleek dat de vondst toch een grap was, had Bigfoot een naar staartje voor Dyer en Whitton.

Matt Whitton is inmiddels zijn baan als agent kwijt. ''Hij loog op nationale televisie'', zegt zijn voormalige werkgever. ''Zijn verklaringen zijn niet meer geloofwaardig.''

''Het is gewoon een grote hoax, een grote grap'', werpt Dyer tegen. ''We zeiden dat we Bigfoot gevonden hadden en Bigfoot bestaat niet.''

Tijdens een persconferentie vorige week claimden Dyer en Whitton nog dat het monster wat ze gevonden hadden echt was en dat wetenschappelijk onderzoek dit zou bewijzen. Het bleek echter een Bigfoot-kostuum dat de twee op internet hadden gevonden, gevuld met restvlees uit een slachterij.

Behalve dat veel Amerikanen teleurgesteld zijn dat de ontdekking een grap bleek, krijgen Dyers en Whitton ook kritiek omdat ze geld aannamen voor exclusieve interviews. De twee grapjassen houden het erbij dat de hele grap veel te ver uit de hand gelopen is, aldus CNN.


'Ontdekkers' Bigfoot onder vuur  (foto: DAG)

Spoedberaad burgemeesters Zeeland

De burgemeesters van Zeeland zijn vanochtend in spoedberaad bijeengekomen om te praten over de ontstane vertrouwensbreuk tussen ondernemingsraad van de politie Zeeland en de korpsleiding. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Het spoedberaad vindt plaats nadat de ondernemingsraad van de Zeeuwse politie het vertrouwen in korpsbeheerder Koos Schouwenaar 'gedeeltelijk' opzegde. De raad heeft Schouwenaar, de burgemeester van Middelburg, gevraagd om tijdelijk terug te treden als korpsbeheerder. Wat wordt bedoeld met 'gedeeltelijk' is onduidelijk.

Er zijn al enige tijd problemen bij de Zeeuwse politie. Eerder verloor de ondernemingsraad het vertrouwen in korpschef Fup Goudswaard, die vorige maand de wacht werd aangezegd. Het korps kampt met personeelsproblemen en ook de financiële situatie zou te rooskleurig zijn voorgesteld aan de ondernemingsraad. Bovendien bleek Goudswaard geen 'verklaring van geen bezwaar' van de AIVD te hebben, noodzakelijk voor een korpschef.

De burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeenten laten zich op het politiebureau van Middelburg bijpraten over de ontstane situatie.

De Rotterdamse politiecommissaris Hans Vissers is onlangs voorgedragen als interim-koprschef in Zeeland om de verhoudingen binnen het korps te verbeteren. Verwacht wordt dat hij een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de problemen binnen het korps. Schouwenaar wil eerst de resultaten van dit onderzoek afwachten voordat hij een besluit neemt om al dan niet terug te treden.

Tien jaar voor Fin die opzettelijk hiv verspreidde

Een rechtbank in de Finse stad Rovaniem heeft vandaag een 25-jarige man tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij opzettelijk het hiv-virus heeft verspreid. De man besmette vijf vrouwen en had onbeschermde seks met zeker veertien anderen.

De Fin moet zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 330.000 euro. Volgens de rechter heeft hij geen geestelijke ziekte die zijn gedrag zou kunnen verklaren.

Twee andere vrouwen deden ook aangifte tegen de Fin, maar in hun zaak was volgens de rechter onvoldoende bewijs. De rechtbank achtte een verkrachting wel bewezen.

Hiv is het virus dat aids kan veroorzaaken. Aids is goed te behandelen met remmende medicijnen, maar is nog steeds een ongeneeslijke ziekte.

[GC 2008] Slaan, rennen en slingeren in Sonic Unleashed

In november van dit jaar verschijnt er dan weer een platformgame met onze favoriete blauwe egel in de hoofdrol. Je zult meer doen dan alleen op absurd hoge snelheden rennen, je zult moeten vechten, springen en slingeren in een race tegen de klok om de wereld en Sonic zelf te redden.

Sonic Unleashed verschijnt op de Xbox 360, PlayStation 3, Wii en PlayStation 2.

Wii


PlayStation 3


[GC 2008] Hearts of Iron III wordt 2.5D

Paradox Entertainment heeft van het recentelijk aangekondigde Hearts of Iron III een korte teaser-trailer vrijgeven, waarin ook wat nieuwe informatie over de game wordt losgelaten.

De game zal zich tussen 1936 en 1948 afspelen, met zoals altijd de mogelijkheid om welke natie dan ook te besturen. Uit de teaser blijkt ook dat op de grote campaign-map (die ditmaal 10.000 provincies zal bevatten) 3D eenheden zullen voortbewegen, dus de game zal een 2.5D spel zijn. Verdere informatie is helaas nog niet beschikbaar, de game wordt nog steeds in het derde kwartaal van 2009 verwacht.

Foto's PSP Slim vs. PSP 3000 beschikbaar

Al eerder berichtten we over de nieuwe versie van de Playstation Portable die Sony in Leipzig heeft aangekondigd. De voornaamste verbetering zou hem in het scherm zitten, dat een stuk helderder is geworden. Ook zouden gebruikers minder last van reflecties hebben.

Er zijn nu enkele vergelijkingsfoto's uitgekomen waarop de PSP Slim en de PSP 3000 met dezelfde beelden naast elkaar liggen. Let vooral niet op de vingerafdrukken, het gaat om de beeldschermen.

[GC 2008] Nare monsters in House of the Dead: Overkill

Vlak voor de Games Convention kondigde SEGA aan dat er een nieuwe House of the Dead in ontwikkeling is voor de Wii. Daarbij hebben ze tijdens de GC ook wat screenshots vrijgegeven van deze horror-shooter en die wilden we jullie natuurlijk niet onthouden.
Met Overkill slaat de House of the Dead-reeks een nieuwe richting in. Het wordt nu zombies afschieten in een pulp-setting. Het concept blijft verder hetzelfde, je zult hordes en hordes zombies met je lightgun moeten neermaaien om te overleven. Overkill neemt ons mee naar de tijd dat Agent G net klaar was met de academie en hij een team ging vormen met Agent Washington om onderzoek te doen naar mysterieuze verdwijningen in een klein stadje in Louisiana. Helaas voor beide agenten is Bayou City geďnfecteerd door verschrikkelijke monsters.

Slachtoffer zinloos geweld overleden

De 28-jarige Niels Kooistra uit Leeuwarden heeft verdere medische behandeling stopgezet. Hij raakte levensgevaarlijk gewond tijdens een zware mishandeling op twee augustus in de Leeuwarder wijk Camminghaburen. Dat hebben familie en het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten.

Kooistra werd meerdere malen gestoken met een mes door een 18-jarige stadsgenoot. De man zit inmiddels vast. Volgens de familie is er sprake van zinloos geweld omdat de 18-jarige een Friese groet opvatte als een belediging.

Bij de eerste schermutseling die daarop ontstond, kreeg Kooistra de jas van de 18-jarige in handen. Toen hij deze vervolgens terug wou geven is hij meerdere malen in lichaam en hoofd gestoken.

Als gevolg daarvan raakte Niels Peter Kooistra verlamd, lag permanent aan de beademing en kon alleen zijn hoofd nog bewegen. De man heeft toen zelf besloten om een einde aan zijn leven te laten maken door het beademingsapparaat uit te zetten. Het OM is er nog niet uit wat de verdachte precies ten laste zal worden gelegd en spreekt van een bijzondere situatie die het juridisch ingewikkeld maakt.

[GC 2008] Michael Jackson op Guitar Hero: World Tour

Hij mag dan misschien niet de king of rock, maar de king of pop zijn, Michael Jackson laat zijn neus (of gemis daarvan) zien in de nieuwe Guitar Hero game. Het nummer Beat It zal ervoor zorgen dat je je klassiekers in en uit kent, ook op je plastic muziekinstrumenten.De PS2, PS3, Wii en 360 zullen weer overuren draaien wanneer aspirant-rockers op 7 november Guitar Hero: World Tour in hun handen hebben.

Vitesse: Sansoni deze week nog kwijt

De Telegraaf meldt dat Vitesse dringend een koper zoekt voor verdediger Sebastien Sansoni.

De Fransman heeft een aflopend contract en weigert zijn verbintenis te verlengen. Omdat de Arnhemmers hem niet gratis de deur uit willen laten wandelen, wil men Sansoni zo snel mogelijk verkopen.

Vitesse heeft Ramon Zomer op het oog als opvolger voor Sansoni. De centrale verdediger komt bij FC Twente nauwelijks aan spelen toe en hoopt op een overstap naar Arnhem.

Graafschap hoopt op snelle komst Bargas

Bij De Graafschap wil men de transfer van de Argentijn Hugo Bargas zo snel mogelijk afronden.

De Argentijn maakte tijdens een proefperiode bij de Doetinchemmers een goede indruk, hetgeen trainer Henk van Stee duidelijk laat blijken. "Hij is een pareltje," spreekt de oefenmeester van De Graafschap zijn bewondering uit voor Bargas in De Gelderlander.

De Graafschap hoopt de spits van All Boys voor de wedstrijd tegen NEC binnen te hebben. Aangezien Bargas in het bezit is van een Frans paspoort, hoeven de Superboeren geen extreem hoog salaris neer te tellen voor hem.

'Ranégie komt, Van Dijk gaat'

De aanval van Go Ahead Eagles lijkt er met Mathias Ranégie weer een aanvaller bij te krijgen. Dominique van Dijk daarentegen lijkt de club uit Deventer te gaan verlaten.

"Het klopt dat hij mag vertrekken," zegt voorzitter Hans de Vroome in De Stentor. "Maar dat is op zijn initiatief en niet op dat van ons. Veel kan ik er niet over zeggen, maar we denken dat het er op dit moment met zijn capaciteiten nog niet helemaal uitkomt."

Ranégie sluit vandaag aan bij de selectie van GA Eagles en zal morgen medisch worden gekeurd. Mocht hij door de keuring komen, zal de spits van IFK Göteborg voor een half seizoen worden gehuurd. Eerder leverde de keuring van de boomlange Zweed problemen op, waardoor zijn overgang toen werd afgeblazen.

In het geval de komst van Ranégie weer niet doorgaat, lijkt Go Ahead haar pijlen te richten op Luuk de Jong. Het 18-jarige broertje van Siem de Jong speelt bij De Graafschap, maar wordt nog niet rijp geacht voor het grote werk.

Bankiers en economen in verwarring door crisis

De kredietcrisis stelt 's werelds belangrijkste monetaire beleidsmakers en economen voor een raadsel. Dit bleek afgelopen weekeinde bij de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers en topeconomen in het Amerikaanse Jackson Hole.

"We zullen allemaal moeten toegeven dat we in verwarring zijn. Niet zozeer vanwege dalende huizenprijzen of een financiële crisis, maar wel door de ernst en de lengte ervan", hield econoom en voormalig centrale bankier Peter Fisher zijn collega's voor.

Topman Mario Draghi van de Italiaanse centrale bank waarschuwde dat het nog jaren kan duren voordat het vertrouwen op de financiële markten is hersteld. Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, viel hem hierin bij en stelde dat er geen "snelle oplossing" voor de problemen voorhanden is.

Forlan moet 30 miljoen kosten

Tottenham Hotspur heeft interesse in spits Diego Forlan, maar de Londense club moet dan wel over de brug komen.

Volgens The Daily Mail kost de Uruguayaanse spits zo'n 30 miljoen euro. Atlético Madrid heeft inmiddels bevestigd dat Spurs bij hen heeft aangeklopt voor de oud-spits van onder meer Manchester United.

De ploeg van manager Juande Ramos wil de selectie nog versterken met een spits, temeer de kans aanwezig is dat Dimitar Berbatov nog vertrekt.

Overigens is Andrei Arshavin nog altijd de eerste optie en omdat de aanvaller gisteren (zondag) buiten de selectie van Zenit St. Petersburg werd gehouden, gaan de geruchten dat de international reeds in Londen is om te praten met Spurs.

'Ferguson bondscoach tijdens OS 2012'

Sir Alex Ferguson is gepolst om tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen als bondscoach te functioneren van het Engelse voetbalelftal. Dit bevestigde eerste minister Gordon Brown van Groot-Brittannië tegenover Sky Sports.

Brown vertelt: "‘Sebastien Coe (de voorzitter van het organisatiecomité, red.) heeft contact gehad met Ferguson. Van formele besprekingen is nog geen sprake. Het is belangrijk dat we Britse voetbalteams, zowel bij de mannen als vrouwen, aan het werk kunnen zien in Londen."

Ferguson vertelde dit voorjaar nog dat hij maximaal twee jaar nog aan het roer wil staan bij Manchester United. De Schot is tijdens de Spelen van Londen een paar maanden verwijderd van zijn zeventigste verjaardag.

Everse: "Botteghin blijft"

In het Algemeen Dagblad laat trainer Jan Everse van FC Zwolle weten erop te rekenen dat verdediger Eric Botteghin bij zijn club blijft.

"Weinig clubs kunnen de transfersom die we willen hebben betalen," zegt trainer Everse. Afgelopen vrijdag was Verbeek bij een duel van FC Zwolle, waarna Feyenoord direct met de verdediger in verband werd gebracht.

VfB Stuttgart volgt de verdediger de laatste tijd ook nauwlettend. De jonge Braziliaan speelt pas 1,5 jaar in Zwolle, maar heeft in die periode reeds een zeer goede indruk achtergelaten.

Didulica eerste doelman bij AZ

Joey Didulica zal komende zondag het doel verdedigen tijdens de eerste competitiewedstrijd van AZ tegen NAC Breda. Coach Louis van Gaal maakte dit bekend aan zijn Kroatische keeper. Hiermee passeert Didulica zijn concurrenten Sergio Romero en Boy Waterman.

De 31-jarige Didulica, volledig hersteld van de zware hersenschudding die hij anderhalf jaar geleden opliep in de wedstrijd tegen PSV, vertelt: "Ik keep de eerste competitiewedstrijd tegen NAC, dat heeft de trainer al gezegd." De ex-keeper van Ajax vervolgt: "Wat er daarna gebeurt? Nou, garanties heb ik natuurlijk niet. Ik moet gewoon zorgen dat ik goed presteer. Want wie goed presteert, speelt. Ik voel me in ieder geval prima, ook fysiek. Ik ben klaar voor het seizoen."

Myst komt naar de iPhone

De mensen die nog nooit van Myst hebben gehoord krijgen binnenkort weer een nieuwe kans om kennis te maken met deze klassieker. Ook zonder console of pc kun je de game binnenkort spelen, want hij komt naar de iPhone.

Dit nieuws was de vinden op een Myst forum. Cyan, de originele ontwikkelaars van de game, hebben de taak op zich genomen en gaan met maar liefst drie man aan de slag om de game te porten.

Er zijn nog geen verdere details bekend zoals een release datum, maar wel is al duidelijk dat de game geen iMyst gaat heten.Myst komt naar de iPhone

Gedupeerden explosie krijgen gelijkwaardige woning

De acht gedupeerden van de gasexplosie afgelopen zaterdag in een Doetinchems appartementencomplex krijgen gelijkwaardige vervangde woonruimte aangeboden. Dat beloofde de verhuurder Site Woondiensten uit Doetinchem.

De corporatie gaat vandaag in gesprek met de getroffen huurders die zaterdag hun onbewoonbaar verklaarde flats moesten verlaten.

De technische recherche onderzoekt nog steeds de oorzaak van de gasexplosie aan de Kapoenistraat. Zaterdagmorgen rond elf uur vond de explosie plaats. Daarbij liep een 43-jarige bewoner brandwonden op. Acht appartementen werden onbewoonbaar verklaard. Volgens Site duurt de renovatie zes tot negen maanden. De bewoners kunnen zelf kiezen of ze daarna terug willen.

Minder doden door letsels; fietsers kwetsbaar

Jaarlijks komen 900.000 mensen voor behandeling van letsel naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. En er overlijden 5.300 mensen elk jaar als gevolg van verwondingen.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport 'Let op letsels' van het RIVM, Consument en Veiligheid en het Erasmus MC. Het aantal doden als gevolg van ongevallen, suïcide en geweld is de afgelopen jaren gedaald. Maar die afname is niet zichtbaar voor kwetsbare groepen, zoals fietsers en slachtoffers van valpartijen en suïcide. Met preventie valt hier zeker winst te boeken, zeggen de onderzoekers.

Screens van nieuwste snowboard game Stoked

Studio Destineer heeft aangekondigd dat Bongfish GmbH een nieuwe snowboard game voor ze aan het ontwikkelen is. De game gaat Stoked heten en gaat op de Xbox360 uitkomen.

Enkele interessante features van de game: vijf 'open wereld' bergomgevingen (met meer dan 75 km terrein), veranderende weersomstandigheden, helikopter drops en alle bekenden merken en namen in de snowboard business.

Hier zijn de eerste screens van de game:LittleBigPlanet is Youtube, MySpace en een bazaar in één

Veel mensen met een Playstation 3 zullen 29 oktober in hun agenda hebben omcirkeld. Dat is namelijk de dag dat LittleBigPlanet uit zal komen. De game bestaat uit een speel-, creëer- en een deelgedeelte. Je kan levels spelen, zelf creëren en delen met mensen over de hele wereld. In een interview met Eurogamer heeft Alex Evans van Media Molecule een aantal zeer interessante uitspraken gedaan over de game, waaronder een aantal leuke nieuwe features.

Volgens Evans zijn de mogelijkheden van LittleBigPlanet oneindig. Hij denkt dat veel verschillende soorten gamers de game zullen oppakken en ervan zullen genieten. Zo zullen er mensen zijn die alleen de singleplayer spelen en zullen anderen zich verdiepen in het creëren van levels. Hij vergelijkt de game hierbij met Youtube. LittleBigPlanet is net als Youtube, een platform waar sommige mensen voor de lol kleine maar interessante dingen opzetten, en waar andere helemaal zich helemaal in verdiepen om een professioneel level te maken.

Ook ziet Evans het gebeuren dat mensen niet direct levels maken met echte gameplay. Hij denkt dat er genoeg mensen gewoon een ruimte willen maken waarin ze zichzelf kunnen uiten naar de rest van de wereld. Net zoals MySpace waarbij mensen foto's en onderwerpen op zetten waarin zij zich interesseren.

Daarnaast heeft Evans iets gezegd over het managen van rechten op voorwerpen die je maakt. Het is namelijk mogelijk om je eigen voorwerpen als collectors in je eigen levels te stoppen. Mensen kunnen dat specifieke voorwerp dan in hun eigen levels gebruiken. Om er voor te zorgen dat deze mensen dit voorwerp niet verder kunnen verspreiden, kan je er een copyright opzetten. Voorwerpen met een copyright zorgen ervoor dat het voorwerp zich alleen kan verspreiden via jouw level en dat mensen het voorwerp niet kunnen aanpassen. Evans voorspelt dat er levels zullen ontstaan die werken als een soort bazaar, waarin mensen alleen hun voorwerpen aanbieden.

Wil je het interview graag zelf doorlezen, dan kan je hier een kijkje nemen.

Filmpjes opnemen in Duke Nukem 3D

Op de X08 in Toronto maakte een medewerker van Microsoft bekend dat de arcadeversie van Duke Nukem 3D een aantal nieuwe features zal krijgen ten opzichte van het origineel. Zo zal het mogelijk worden om terug te spoelen om zo een episch vuurgevecht nogmaals mee te maken of om domme fouten ongedaan te maken en ja, dood gaan valt in de categorie domme fouten. Daarnaast komt er een saved film feature, deze geeft de mogelijkheid om filmpjes te maken van je spelervaring en deze via Xbox Live te delen met vrienden.


Zoon 'Dr Dood' wil erfenis doneren

De zoon van oorlogsmisdadiger Aribert Heim wil zijn vader officieel dood laten verklaren. Dat heeft hij in een interview gezegd. Rüdiger Heim zei in Bild am Sonntag dat hij wil laten uitzoeken hoe hij zijn vader als vermist kan opgeven om hem vervolgens dood te laten verklaren.

De reden is dat hij dan kan beschikken over het geld op zijn vaders bankrekening. Heim wil een gedeelte daarvan doneren aan het voormalige concentratiekamp Mauthausen. Daar was Aribert Heim kamparts en verwierf hij de bijnaam 'Dokter Dood'.

Rüdiger Heim benadrukte in het interview nog eens dat hij geen contact had met zijn vader en dat hij niet wist of die nog leefde. Aribert Heim ontvluchtte Duitsland in 1962. Zijn familie ontving na zijn vlucht twee korte briefjes, met daarop de tekst: "Ik maak het prima." Na 1967 vernam de familie niets meer van Heim.

Zijn kinderen kwamen er in 1997 achter dat er een bankrekening op naam van hun vader stond, met daarop 1,2 miljoen euro. Ze hebben daar nooit aanspraak op gemaakt. Om dat te kunnen doen moeten ze eerst aantonen dat hun vader is overleden. Heim zou, als hij nog leeft, nu 94 jaar oud zijn.

'Moskou houdt zich niet aan akkoord'

De Verenigde Staten en Duitsland hebben Rusland ervan beschuldigd zich niet te houden aan het vorige week gesloten akkoord over een wapenstilstand in Georgië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei gisteren dat 'volgens onze informatie ze niet volgens plan zijn teruggetrokken'. De geloofwaardigheid van Rusland staat op het spel, aldus Merkel.

De meeste Russische troepen hebben Georgië verlaten, maar gisteren hield Rusland nog altijd patrouilleposten bezet in de havenstad Poti en de westelijke stad Senaki, beide ver buiten het conflictgebied. De Franse president Sarkozy, die het akkoord namens de EU bereikte, drong er zaterdag in een telefoongesprek met zijn Russische collega Medvedev op aan Russische troepen uit deze twee steden terug te halen.

Maar kolonel-generaal Nogovitsin liet in Moskou weten dat de patrouilles in Poti legitiem zijn. 'De stad ligt dan wel buiten de conflictzone', zei Nogovitsin, 'maar dat betekent niet dat we achter een hek gaan zitten toekijken hoe de Georgiërs er rondrijden.'

Het Franse plan, dat Rusland toestaat 'additionele veiligheidsmaatregelen' te nemen 'in de onmiddellijke nabijheid van Zuid-Ossetië', was bedoeld als opzet voor een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken herinnerde er dit weekend aan dat Russische troepen volgens het akkoord 'terug moeten naar de situatie van voor de oorlog'.

Bovendien zou de 'tijdelijke' aanwezigheid van Russische troepen buiten Zuid-Ossetië alleen voor patrouilles gelden, niet voor vaste posten, en zou deze de vrijheid van beweging op wegen en treinverbindingen niet mogen verstoren.Maar zolang in de Veiligheidsraad een patstelling heerst, lijkt Rusland een expansieve interpretatie te geven aan zijn rol als vredeshandhaver. Zo heeft Rusland, dat geen Georgische vredestroepen meer accepteert, ook een bufferzone buiten Abchazië ingesteld, en in de door Abchazië heroverde Kodori-pas.

Niettemin heeft een groot deel van de Russische troepen zich teruggetrokken, bijvoorbeeld uit de stad Gori, waardoor dit weekend veel ontheemden terugkonden naar hun huizen.  Niet ver van Gori werd gisteren echter een trein opgeblazen die olie transporteerde. De trein vervoerde olie uit Kazachstan naar een van Georgiës havens aan de Zwarte Zee. Het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond, maar volgens de Georgische spoorwegen liep de trein op een door Russen geplaatste mijn. Ook elders op de spoorverbinding zouden mijnen zijn gevonden. Gisteren arriveerde in Batoemi, ten zuiden van de onder Russische controle staande Poti, het eerste Amerikaanse fregat met 55 ton hulpgoederen - onder meer water, melk, luiers en babymelk.

De Georgische minister van Defensie juichte de komst van de oorlogsbodem toe met de stelling dat 'Georgiërs zich nu veiliger zullen voelen tegen Russische agressie'. De commandant van het fregat benadrukte dat het om een puur humanitaire missie gaat.


'Moskou houdt zich niet aan akkoord'  (foto: DAG)

Acht doden bij aanslag Pakistan

Bij een aanslag op de woning van een Pakistaans parlementslid zijn vangochtend acht mensen omgekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het huis van Waqar Ahmed Khan in Swat werd beschoten met raketten en een bom. Khan zelf overleefde de aanslag, maar een broer, twee neven en vijf lijfwachten kwamen om het leven. Vermoed wordt dat de Taliban achter de aanval zitten.

Tehrik-e-Taliban, de overkoepelende organisatie van de Taliban in Pakistan, werd door de regering verboden verklaard. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken is het een 'terroristische groepering'.

De strijd tussen het leger en de rebellen uit de grensregio is de laatste weken aanzienlijk toegenomen. Donderdag kwamen bij een wapenfabriek nabij de hoofdstad Islamabad door twee zelfmoordaanslagen 67 mensen om het leven. Ruim honderd mensen raakten gewond. Sindsdien vonden bij gevechten in de Swatvallei en de stad Hangu minstens vijftig mensen de dood.

Het leger ondernam zaterdag ondersteund door helikopters een aanval op rebellen in de Swatvallei en doodde 37 tegenstanders, zei een legerwoordvoerder. Aan de zijde van de strijdkrachten zouden twee doden zijn gevallen.

De aanslag op het huis van het parlementslid wordt gezien als een wraakoefening voor de acties van het Pakistaanse leger. Gisteren wees de Pakistaanse regering een aanbod tot een staakt-het-vuren van de Taliban af.

Staat: meebetalen aan woekerpolisclaim

De Staat moet meebetalen aan de compensatieregeling voor mensen die een woekerpolis hebben afgesloten via een bedrijfsspaarregeling. Dat vindt de ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke.

In het NOS Journaal zei Wabeke  dat de overheid medeschuldig is aan de problemen met woekerpolissen omdat zij enkele jaren terug de aftrekbaarheid van premies heeft ingeperkt. Zij maakte zich hiermee volgens hem schuldig aan "een vorm van onbetrouwbare overheid". Het gevolg was dat deelnemers minder geld inlegden, waardoor de uitkering lager uitvalt dan beoogd werd.

Volgens de NOS ondersteunt de Stichting Woekerpolis het pleidooi van Wabeke. Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen waarover mogelijk te hoge kosten zijn berekend, waardoor de uitkering lager kan uitkomen dan verwacht.

OS: Sporters komen thuis

De Nederlandse olympische sporters komen vanmiddag thuis en worden direct gehuldigd met een feest in het olympisch stadion in Amsterdam. Volgens het schema arriveren de sporters uit Peking om vijf voor vier op Schiphol, waarna ze met bussen direct naar het stadion worden vervoerd.

Twee dagen voor de ontvangst bij de koningin en de huldiging in de Ridderzaal krijgt het publiek de kans de sporters toe te juichen. De belangstelling is er; alle gratis kaarten zijn vergeven. Het spektakel begint al rond 15.30 uur, maar de sporters worden rond 17.00 uur verwacht. De toeschouwers worden vermaakt met onder meer optredens van de zangers Jan Smit, Alain Clark en Jeroen van der Boom. De Nederlandse delegatie veroverde in Peking zestien medailles, waarvan zeven gouden.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!  

 

DVD: Impulse

Soms krijg je als recensent van die films op de deurmat waar je nog nooit van hebt gehoord. De namen die op de hoes vermeld staan doen evenmin een belletje rinkelen. De mooie blondine op de voorkant haalt je echter toch over het schijfje snel in de dvd-speler te stoppen. Gedurende de film lijkt het alsof regisseur en schrijver Charles Kanganis liever een porno-film had willen maken. Het erotisch getinte Impulse bevat in elk geval alle ingrediënten: een slecht verhaal, slecht acteerwerk, slecht camerawerk. En een bijzonder aantrekkelijke vrouw die niet vies is van een potje batsen.


Vlaams-radicalen roepen op tot onafhankelijkheid

Ruim vijfduizend Vlaams-nationalisten hebben gisteren aangedrongen op een onafhankelijk Vlaanderen. "We roepen de Vlaamse politici op om niet langer tijd te verliezen in een zoektocht naar het onvindbare compromis met de Franstaligen", zei voorzitter Johan Vanslambrouck van de radicaal-Vlaamse manifestatie IJzerwake in Steenstrate.

België verkeert al ruim een jaar in een politieke impasse door tegenstellingen tussen Vlaamse en Waalse politici.

Vanslambrouck wil dat het Vlaams parlement zijn verantwoordelijkheid neemt en eenzijdige stappen zet naar onafhankelijkheid. De Belgische deelstaat Vlaanderen heeft volgens hem de politieke en administratieve structuur voor een ordentelijke overgang van België naar Vlaanderen. "Het onafhankelijk Vlaanderen moet waar mogelijk met Nederland de krachten bundelen om samen in Europa en de wereld een rol van betekenis te spelen."

Steunbetuiging Iran aan Ahmadinejad

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft krachtig steun betuigd aan het beleid van president Mahmoud Ahmadinejad en er bij hem op aangedrongen zich voor te bereiden op een tweede ambtstermijn van vier jaar.

Ahmadinejad heeft veel kritiek te verduren vanwege zijn economisch beleid. Hij won de verkiezingen met de belofte elk gezin te laten delen in de olierijkdom van Iran, maar het enige wat de Iraniërs merken is dat de prijzen van voedsel en brandstof de hoogte in schieten, evenals de werkloosheid. Maar Khamenei prees zaterdag de president en diens kabinet, omdat zij tegenover de 'buitensporige eisen' van het Westen overeind zijn gebleven en de waarden van de Islamitische Revolutie van 1979 hebben doen herleven, meldden Iraanse staatsmedia zondag.

Khamenei prees Ahmadinejad ook, omdat hij 'een tendens naar verwestersing' in de regering is tegengegaan. Hij doelde daarmee op de vorige president Mohammad Khatami, die aanstuurde op democratische hervormingen en toenadering tot het Westen.

Ahmadinejad toonde zich zondag in zijn nopjes met de steunbetuiging van Khamenei, die in Iraanse staatszaken het laatste woord heeft. Diens stempel van goedkeuring 'is een schitterende medaille op onze harten', zei Ahmadinejad volgens het staatspersbureau Irna.

Miley Cyrus: verjaardag in Disneyworld

Popster Miley Cyrus, bekend uit de populaire Disneychannelserie 'Hannah Montana' wordt binnenkort 16 jaar. En dat wil niemand ongemerkt voorbij laten gaan, maar als je een Disneyster bent kun je dat nou weer net een stukje luxer doen. Speciaal voor Cyrus opent Disneyworld California namelijk de deuren op 5 oktober van 6 tot 11. Om een feestje te geven voor de dochter van Countrylegende Billy Ray Cyrus. Tijdens het feestje is er plaats voor 5000 fans.

Echter kom je er met een simpel cadeautje niet mee weg, want om bij het feest te zijn moet je wel even 250 dollar neerleggen. Maar technisch gezien is dat niet heel veel meer dan een gemiddeld dagje Disney zou hebben gekost, dus dat valt dan weer mee. Cyrus heeft er in ieder geval enorm veel zin in: "Ik kan niet wachten, het wordt zo gaaf. Ik ga lekker het park in en mijn favoriete attracties bezoeken. Ik word maar één keer 16 dus ik wil dat zo goed mogelijk vieren. Al mijn vrienden mogen ook mee en we hebben Disneyworld helemaal voor onszelf!"

Onlangs kwam Cyrus nog negatief in de media omdat er semi-naaktfoto's van haar opdoken. Een beroemde fotografe had foto's geschoten van het 15-jarige meisje, waarvan eentje zonder bovenkleding. Ondanks dat ze een handdoek voor haar lichaam had dook heel Amerika bovenop dit 'schandaal'. Vader Cyrus greep snel in door te zeggen dat hij er wel bij was, maar dat hij net even was weggelopen toen de bewuste foto werd genomen. Hoe dan ook, nog een paar weekjes en dan is ze 16 en mag het gewoon. Tenminste als je van de Nederlandse wet uitgaat.

Miley Cyrus viert verjaardag in Disneyworld  (foto: DAG)

Hulpdiensten leggen autoradio plat

Vorige week is in Utrecht en Drenthe een proef van start gegaan, waarbij brandweerwagens en ambulances kunnen inbreken op de autoradio van weggebruikers. Brandweer Utrechts Land en de Drentse ziekenauto's van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) experimenteren de komende twee maanden met het Flister informatiesysteem, dat weggebruikers moet waarschuwen voor naderende voertuigen van de hulpdiensten.

Hoe krachtig de sirenes ook gemaakt worden, veel verkeersdeelnemers hebben de radio zo hard staan, dat het geluidssignaal niet gehoord wordt en slechts resulteert in gehoorklachten bij de hulpverleners. Daarom is het Flister-systeem ontwikkeld. Flister werkt op basis van RDS-technologie, maakt gebruik van FM-golven en onderbreekt de radiouitzending of cd-speler. Bestuurders krijgen een meertonig geluidssignaal te horen en op het display verschijnt de melding 'politie', 'brandwr' of 'ambu'. Als de proef goede resultaten laat zien, dan zullen alle grote Nederlandse hulpdiensten worden uitgerust met Flister.

'Overvallen paar was illegaal bezig'

De Nederlanders die eergisteren in de buurt van de Italiaanse hoofdstad Rome werden overvallen waren onvoorzichtig en illegaal bezig. Deze kritiek uit de burgemeester van Rome, Gianni Alemanno. De burgervader zegt zich dan ook niet verantwoordelijk te voelen voor wat er is gebeurd.

De man en vrouw waren bezig aan een fietsvakantie in Italië. Afgelopen vrijdag besloten ze om hun tent op te zetten bij een verlaten boerderij bij Ponte Galeria. 's Nachts werden ze overvallen en werd de vrouw verkracht door Roemeense herders. Beiden liggen met botbreuken in het ziekenhuis.

Alemanno noemde de kampeerplaats een "door God verlaten plek" en hij windt er geen doekjes om dat het onverstandig was om daar te overnachten. De oppositiepartijen vinden dat de opmerkingen niet door de beugel kunnen en eisen dat Alemanno zijn excuses maakt.

Groep 6: krassen-krassen met de juf

Elke maandag schrijft superworm over zijn leven van groep 1 tot het eerste jaar van de Uni. School-, familie-, vriendjes- en vriendinnetjesgerelateerde voorvallen van 15 jaar geleden tot nu passeren de revue, overgoten met een superworm-sausje van droge humor, retrospectief plezier en hartelijke zelfspot.

Deze week: groep 6, waarin de ik-persoon een geforceerd 'gereformeerd' plaatje opgeplakt krijgt van zijn remedial teacher. Met alle gevolgen van dien.

Supercopa voor rood Real Madrid

Real Madrid heeft voor de achtste keer in haar historie de Supercopa de Espańa gewonnen. Thuis werd Valencia met 4-2 verslagen, in een Nederlands getint duel.

De Madrilenen dienden de vorige week opgelopen achterstand van 3-2 weg te poetsen. Met aanvallend spel kwam het gevaar er wel, maar was het Valencia dat de leiding nam. David Silva kreeg de bal aangespeeld op de rand van de zestien, en rondde knap af. De kansen van Real Madrid slonken nog verder toen Rafael van der Vaart vijf minuten voor rust rood kreeg na een wilde tackle. Ondanks het numerieke nadeel kwam de ploeg van Bernd Schuster na rust op gelijke hoogte. Raúl Albiol veroorzaakte een strafschop, die door Ruud van Nistelrooij werd binnengeschoten.

Los Merengues bleven ruimte krijgen van de bezoekers, zelfs toen Van Nistelrooij na eveneens een harde tackle mocht inrukken, een kwartier voor tijd. Arjen Robben, de derde Nederlander in de basiself van Real, speelde een uitstekende wedstrijd. Een hoekschop die hij versierde werd in een rebound door Sergio Ramos binnengewerkt. Hierdoor had Unai Emery's team weer een goal nodig, maar in plaats daarvan beslisten invallers Rubén de la Red en Gonzalo Higuaín het duel met knappe treffers. Fernando Morientes, die mocht invallen aan de kant van Los Che, bepaalde in blessuretijd de eindstand nog op 4-2.

Real Madrid CF - Valencia CF 4-2 (2-3)
32' David Silva 0-1
39' Rafael van der Vaart (Real Madrid)
51' Ruud van Nistelrooij (Pen) 1-1
74' Ruud van Nistelrooij (Real Madrid)
78' Sergio Ramos 2-1
88' Rubén de la Red 3-1
90' Gonzalo Higuaín 4-1
90+1' Fernando Morientes 4-2

Arbiter: Eduardo Iturralde González
Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid
Gele kaart: Ruud van Nistelrooij (Real Madrid), Raúl Albiol, Alexis (Valencia)

Opstellingen:

Real Madrid CF: Casillas; Sergio Ramos, Pepe, Heinze, Miguel Torres (Drenthe/65); Diarra; Robben, Van der Vaart, Guti (De la Red/81); Raúl (Higuaín/81), Van Nistelrooij.

Valencia CF: Hildebrand; Miguel, Raúl Albiol (Morientes/83), Alexis, Moretti; Albelda, Baraja; Joaquín (Pablo Hernández/69), Silva, Mata (Vicente/61); Villa.

Samba de Amigo-maracas in beeld

Tijdens onze preview van Samba de Amigo viel het ons al op: deze remake van de toffe Mexicaanse game lijkt gemaakt voor de Wii, maar het gemis van de maraca-controller is toch jammer.

Gelukkig heeft SEGA ons hoog aangeschreven, en luisteren ze goed naar de nuttige feedback die wij leveren. De game zal nu namelijk geleverd worden met mooie rode maracas waarin een Wii-mote en Nunchuck geklikt kunnen worden. Ook zijn de maracas los te krijgen, op Amazon.com staan ze voor de schappelijke prijs van $ 14,99.


Het Mexicaanse dansfestijn barst 19 september los.

[GC 2008] Knock-out door Street Fighter IV gameplay video's

Veel gamers zijn van mening dat de Street Fighter serie de overstap van 2d naar 3d nooit goed doorstaan heeft. Met het nieuwste telg wil Capcom iedereen echter de mond snoeren en weer teruggrijpen naar de Street Fighter-gameplay zoals we deze uit deel twee kennen. Hieronder zie je twee gameplay-video's waarin we kunnen zien of Capcom hetzelfde gevoel te weeg heeft kunnen brengen van de old-school gameplay.
Wil je graag knokken met dit spel? Zorg dan dat je een PC, PS3 of 360 in huis hebt, voor wanneer is echter nog onduidelijk.

Project Origin schuift door naar 2009

Met F.E.A.R. bewees Monolith weer eens knalgoede shooters te kunnen maken. De studio bekend van No One Lives Forever, Tron 2.0, Condemned en Aliens vs. Predator 2 leverde met de game een van de betere shooters van de afgelopen jaren af, met daarnaast ook nog eens een origineel horror-tintje.

Het legitieme vervolg op F.E.A.R wordt eveneens door Monolith ontwikkeld en gaat door het leven als Project Origin (omdat uitgever Vivendi de naamrechten van de serie in handen heeft en zelf F.E.A.R. 2 ontwikkelt). Helaas is er slecht nieuws voor de fans die uitkeken naar deze game, Monolith heeft namelijk bevestigd dat de game niet meer in 2008 uit zal komen maar doorschuift naar 2009. Nog even wat langer wachten om je broek weer vol te schijten dus!

Uitslagen Duitsland speelronde 2

Afgelopen weekend is de tweede speelronde in Duitsland gespeeld. Bayern München kwam tegen Borussia Dortmund wederom niet tot winst. Debutant 1899 hoffenheim is na twee speelronden nog steeds zonder puntverlies.

Borussia Dortmund - Bayern München
Bij de topper deze week in de Bundesliga was er een negatieve hoofdrol weggelegd voor Bayern-aanvoerder Mark van Bommel. De Nederlander kreeg na 23 minuten al zijn tweede gele kaart, zodat Der Rekordmeister bijna zeventig minuten met tien man moesten spelen. Op dat moment stond Dortmund al met 1-0 voor door een goal van Jakub Blaszczykowski.

Bayern ging ondanks de ondertalsituatie op zoek naar de tegentreffer en zag de van Werder Bremen overgekomen Tim Borowski de gelijkmaker aantekenen. Bayern-voorzitter Franz Beckenbauer mokte na afloop over Van Bommel: "Van Bommel heeft zijn onbeheerste karakter niet onder controle. Hij heeft zijn club opnieuw gedupeerd."

1899 Hoffenheim
Nieuwkomer in de Bundesliga 1899 is ook na de tweede speelronde de koploper. Ditmaal werd Borussia Mönchengladbach met 1-0 op zij gezet. De wedstrijd werd gespeeld in het Carl Benz-stadion in Mannheim, de tijdelijke thuisbasis van de club. In januari 2009 zal de club in de Rhein-Neckar-Arena in Sinsheim, het nieuwe, 30.000 zitplaatsen tellende stadion, de tegenstanders ontvangen.

Het Schalke 04 van Fred Rutten speelde gelijk bij Werder Bremen, terwijl het HSV van Martin Jol wel tot winst kwam. Joris Mathijsen maakte enkele minuten voor tijd het winnende doelpunt.Uitslagen Speelronde 2:

ThuisUitUitslagen
Hannover 96Energie Cottbus0-0
Werder BremenSchalke 041-1
1899 HoffenheimBorussia Mönchengladbach1-0
Hamburger SVKarlsruher SC2-1
VfB StuttgartBayer Leverkusen0-2
Hertha BSCArminia Bielefeld1-1
Borussia DortmundBayern München1-1
VfL BochumVfL Wolfsburg2-2
1.FC KölnEintracht Frankfurt1-1

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
11899 Hoffenheim220064-0
2Schalke 04211044-1
3Hertha BSC211043-1
4Borussia Dortmund211044-3
5Hamburger SV211044-3
6VfL Wolfsburg211044-3
7Bayer Leverkusen210134-3
8VfB Stuttgart210133-3
9Karlsruher SC210132-2
10Arminia Bielefeld202023-3
11Werder Bremen202023-3
12Bayern München202023-3
13VfL Bochum201112-3
141.FC Köln201112-3
15Eintracht Frankfurt201111-3
16Energie Cottbus201110-3
17Hannover 96201110-3
18Borussia Mönchengladbach200201-4

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1Ibisevic1899 Hoffenheim3
=WichniarekArminia Bielefeld3
3Novakovic1. FC Köln2
=HelmesBayer Leverkusen2
=KuranyiSchalke 042
=RosenbergWerder Bremen2

Programma Speelronde 3:

DatumThuisUit
29/08Karlsruher SC 1. FC Köln
30/08Schalke 04 VfL Bochum
30/08VfL Wolfsburg Eintracht Frankfurt
30/08Bayer Leverkusen 1899 Hoffenheim
30/08Energie Cottbus Borussia Dortmund
30/08Arminia Bielefeld Hamburger SV
30/08Borussia Mönchengladbach Werder Bremen
31/08Bayern München Hertha BSC Berlin
31/08VfB Stuttgart Hannover 96
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.