Jeugd Urk sloopt muskuseenden

Eind vorige maand berichtte FOK! nog over Kamervragen die de PVV had gesteld naar aanleiding van de Urker jeugd die hun tijd doorkomen met het mishandelen van de eendjes in het plaatselijke slootje. Vandaag kopt De Telegraaf op de voorpagina over de jeugd uit Urk die eenden gruwelijk mishandelen. De Dierenopvang Urk heeft uit voorzorg al tientallen Muskuseenden in een vijver in de wijk Het Ruim weggehaald, om ze te beschermen tegen de weerzinwekkende praktijken van de Urker jeugd.

Buurtbewoners doen in De Telegraaf anoniem, uit angst voor represailles, verslag van wat er zoal plaatsvindt. Jongens tussen 12 en 16 jaar gooien stenen naar de eenden, pakken pasgeboren pulletjes op en gooien die daarna keihard in het water, laten stenen op broedende vogels vallen en nemen jonge eendjes mee in een emmer om die later te gebruiken als aas bij het vissen. Enkele eenden zijn gevoerd met stukjes brood waar vishaakjes in zaten. Ook  worden  eenden geschopt en halen de jongeren eieren uit de nesten die ze vervolgens stukgooien.

Jongeren die door buurtbewoners worden aangesproken op hun daden, halen hun schouders op. De eenden krijgen volgens hen volgend jaar wel weer nieuwe jongen.

Een volwassen muskuseend is wat grootte betreft zo tussen de eend en de gans. Vandaag zal de Dierenopvang nog eens veertig van de eenden evacueren.

De Urker jeugd heeft overigens een reputatie op te houden als het gaat om vogelmishandeling. Ganzen worden ook geregeld onder handen genomen en een paar jaar terug waren aalscholvers die uit het IJsselmeer in Urk waren neergestreken, doelwit. Ze werden gestenigd en gedood. Sommige jongens trokken de dode vogels daarna achter hun scooters door het dorp. Een paar jeugdige Urkers zijn daar toen voor veroordeeld.