Kamer wil inburgeringstoets in buitenland behouden

Een ruime meerderheid van CDA, PvdA, VVD en PVV in de Tweede Kamer dringt er op aan dat de inburgeringstoets in het buitenland vereist blijft voor mensen die zich bij partner of gezin in Nederland willen voegen.

Zonodig moet de wet daartoe snel worden aangepast, bevestigen vandaag diverse fractiewoordvoerders een bericht hierover in het AD. De rechtbank in Amsterdam oordeelde maandag dat migranten die bij hun gezin in Nederland willen komen wonen, niet eerst een inburgeringsexamen in hun land hoeven af te leggen. Volgens een wet uit 2005 moeten migranten een basisexamen Nederlands, waarbij kennis van taal en cultuur wordt getoetst, doen als voorwaarde voor een aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning die in dit verband nodig is. Een Marokkaanse die bij haar man in Nederland wilde wonen, vocht deze eis aan.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beraadt zich over de vraag of de overheid hoger beroep aantekent tegen de uitspraak. Maar volgens PvdA'er Jeroen Dijsselbloem moet worden voorkomen dat de inburgeringstoets in het buitenland voor langere tijd buiten werking wordt gesteld. "De eis is een onmisbare eerste stap voor inburgering." Dus of de minister tekent beroep aan, of de minister repareert de wet, "of er komt een regeling die snel helpt".