Vrouw te zwart voor wonen in Poeldijk

De 24-jarige Claudia Ampadu uit Leidschendam wist vorige week niet wat ze hoorde toen ze een sleutel kwam ophalen voor een woning in Poeldijk, een kerkdorp in het Westland. ''Nee, je kunt de sleutel niet geven. Ze is te donker'', zo hoorde Ampadu een medewerker van Ad Hoc Beheer zeggen. Ad Hoc verzorgt daar de tijdelijke bewoning van leegstaand onroerend goed om te voorkomen dat krakers er bezit van nemen.

De in Nederland geboren en getogen Ampadu (van Ghanese komaf) heeft aangifte gedaan bij het Bureau Discriminatiezaken. ''Het werd een aantal malen tegen me gezegd: ik ben te donker om in Poeldijk te wonen. Ik stond echt perplex. Het was schandelijk. Ik was sprakeloos,’’ aldus een boze Claudia vandaag in het AD.

Ad Hoc Beheer zegt de situatie ernstig te betreuren. Ze hebben Claudia persoonlijk gesproken en haar excuses aangeboden. Een woordvoerder zegt dat Poeldijk - volgens deze website toch een alleraardigst dorpje - een volksbuurt is waarvan Ad Hoc het uit veiligheidsoverweging verstandig achtte om geen zwarte vrouw te plaatsen. ''Ons beleid is absoluut niet discriminerend. Wij proberen wel maatwerk te leveren en voor ieders veiligheid het beste te zoeken. Het ging hier om een volkswijk, waar we het verstandiger vonden haar niet te plaatsen. We hebben Claudia ook direct een andere woning aangeboden.''