'Isralische spion' ter dood veroordeeld

Een Iraanse rechtbank heeft een man ter dood veroordeeld wegens spionage voor Israël, zo maakte een Iraans persbureau vandaag bekend. De vermeende spion, Ali Ashtari (43), moest afgelopen zaterdag voor de rechtbank verschijnen.

In de rechtbank werden verschillende spionagewerktuigen getoond. Ashtari heeft schuld bekend op alle ten laste gelegde beschuldigingen. “Iran is te intelligent om de leugens van buitenlandse spionnen te geloven”, verklaarde Ashtari.

Ashtari’s werkzaamheden in de Iraanse telecomindustrie trokken de aandacht van de Israëlische geheime dienst. De zakenman beweerde dat de drie Mossad-agenten die contact met hem opnamen zich uitgaven voor Fortisbankmedewerkers. Na een paar zakelijke contacten werd hem geld, een laptop en een medische behandeling voor zijn hartproblemen beloofd in ruil voor hulp. Hij zou aangepaste communicatieapparatuur moeten leveren aan de Iraanse geheime dienst.

De veroordeling komt in een tijd waarin de spanningen tussen Israël en Iran steeds hoger oplopen. Een Israëlische diplomaat heeft ondertussen elke betrokkenheid met de zaak ontkend.