Tientallen fundamentalisten opgepakt in IndonesiŰ

De Indonesische politie heeft woensdag 57 leden van de moslimfundamentalistische organisatie Islamitisch Verdedigingsfront (FPI) voor verhoor opgepakt in verband met een aanval die de fundamentalisten zondag pleegden op een demonstratie voor religieuze tolerantie in Jakarta. Onder de 57 is FPI-leider Habib Rizhiq. Het hoofdkwartier van de organisatie wordt in de gaten gehouden door vijftienhonderd militairen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.
Bij de aanval van zondag raakten zeker twaalf mensen gewon

President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de aanval op de vreedzame demonstratie in Jakarta veroordeeld. Daarmee sprak hij indirect steun uit voor de kleine moslimminderheid Ahmadiyah, die zondag ook aan de demonstratie deelnam. De sekte, die door de fundamentalisten, maar ook door veel gematigde moslims met de nek wordt aangekeken, heeft het hard te verduren sinds een overheidscommissie haar in april als 'ketters' bestempelde omdat zij Mohammed niet erkent als de laatste profeet. De regering beraadt zich op een verbod. Liberale moslimleiders en activisten voor godsdienstvrijheid nemen het voor Ahmadiyah op.

Yudhoyono had het verwijt gekregen toenemende intimidatie van Ahmadiyah door de moslimfundamentalisten op zijn beloop te laten.