Inwoners van Lesbos zijn boos

De inwoners van het Griekse eiland Lesbos zijn boos. Het eiland wordt aan de lopende band in één adem genoemd met lesbische vrouwen. Vertegenwoordigers van het eiland willen nu dat de rechter het oneigenlijk gebruik van het woord lesbiënne verbiedt.

De 90.000 inwoners van het eiland Lesbos worden ook wel Lesbiennes genoemd. De gang naar de rechter is gemaakt, omdat er een activistengroep actief is die gebruik maakt van het woord lesbienne. Volgens de vertegenwoordigers maken de vrouwelijke activisten misbruik van het woord, zodat de eilandbewoners niet meer gewoon kunnen zeggen dat zij Lesbienne zijn, zonder vreemde blikken te krijgen. "Ons eiland wordt misbruikt door vrouwen die helemaal geen connectie hebben met Lesbos", aldus een woordvoerder.

Het woord lesbisch zou wel afkomstig zijn van het eiland Lesbos, dat vroeger Lesvos heette. De vrouwelijke dichter Sappho was de eerste die openlijk over vrouwen zong en dichtte. Iets wat in die tijd als moedig werd gezien, aangezien er alleen maar over heldhaftige mannen werd gezongen en geschreven.