Coolsingel afgesloten voor huldiging

Voetbalclub Feyenoord wordt vandaag om 12.30 uur gehuldigd op het Stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam. De Rotterdamse ploeg won zondagavond de KNVB beker door in de eigen Kuip Roda JC met 2-0 te verslaan. De Coolsingel en een fiks aantal omliggende straten zijn tussen 06.00 en 16.00 uur afgesloten voor alle verkeer.

De gemeente hoopt met een huldiging aan het begin van de maandag de kans op rellen te verkleinen. Ook is het idee dat de overlast voor ondernemers en verkeer zo tot een minimum wordt beperkt. Het stadhuis is tijdens de huldiging alleen op uitnodiging toegankelijk.

De bekerwinst van de ploeg van de vertrekkende coach Bert van Marwijk leidde zondagavond tot onrust in het centrum van Rotterdam. Rond 20.15 werden er op het Stadhuisplein hekken vernield en moest de Mobiele Eenheid in actie komen om de rust te herstellen. Alle café's rond het plein gingen dicht. Ook in de nabijgelegen buurt de Oude Haven, waar veel voetbalsupporters zich bevonden, tapten barkeepers vroeger dan gepland hun laatste biertje. Eén persoon raakte gewond bij een vechtpartij en moest naar een ziekenhuis. Tien mensen werden aangehouden.

Het consulaat van de Verenigde Staten adviseerde Amerikanen afgelopen week het Stadhuisplein, de Coolsingel en omliggende straten maandag niet te betreden. Het zou niet voor het eerst zijn dat publieke festiviteiten na voetbalwedstrijden uit de hand lopen, stipte het consulaat fijntjes aan. Omdat publieke manifestaties in het verleden hebben geleid tot rellen, plunderingen en 'ernstige vormen van vandalisme', ziet het consulaat reden om zijn burgers te wijzen op de gevaren.