Ban Ki-wie?

Het ambt van secretaris-generaal van de Verenigde Naties wordt doorgaans niet in stilte en buiten het zicht van de wereld bekleed. Toch lijken meer dan een jaar na zijn aantreden als nieuwe VN-baas, nog veel mensen moeite te hebben met de naam van secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Zoveel moeite zelfs, dat de VN een memo hebben rondgestuurd aan het personeel om ze bij te schijnen over de naam van hun hoogste baas en om te proberen pijnlijke situaties te voorkomen. Geregeld wordt de VN-baas nog door wereldleiders aangesproken bij zijn voornaam, in de trend van mister Moon, terwijl zijn achternaam toch echt Ban is. Ook zijn echtgenote heeft last van de naamsverwarring, mevrouw Moon heet in werkelijkheid natuurlijk gewoon mevrouw Ban.

''Ik zend u deze verduidelijking om verwarring en potentieel pijnlijke situaties te voorkomen voor de secretaris-generaal en zijn gesprekspartners'', stelde de chefstaf van Ban, Vijay Nambiar in het schrijven waar de Britse krant The Independent de hand op wist te leggen. VN'ers moeten de uitleg discreet verspreiden onder personeel, de autoriteiten en publieke instellingen.

''Het is geen ongebruikelijk probleem maar het blijft enigszins frustrerend dat ondanks het verstrijken van een jaar en enkele maanden er verwarring blijft bestaan'', aldus het interne schrijven.