Klok van basiliek op klaarlichte dag gestolen

De eeuwenoude klok van de basiliek in Susteren is vrijdag op klaarlichte dag gestolen. Rietje Ceelen, die tegenover de basiliek woont en daar vrijwilliger is, zag rond 15.30 uur twee mannen die de klok met een klein takeltje in een Volkswagen-pick-up laadden.

Toen ze verhaal ging halen bij de twintigers, werd haar verteld dat ze de klok meenamen in het kader van een kunstuitleen. "Binnen een week zou hij terug zijn en de gemeente wist ervan." De dieven gingen uit van de goedgelovigheid van Ceelen. "Maar ik vertrouwde het niet."

Dus belde ze de gemeente, die van niks bleek te weten. "Ik dacht nog: zal ik een foto met mijn mobiele telefoon maken, maar ik was bang dat ze het zouden zien." Al snel gingen de mannen ervandoor. "Toen ze wegreden, toeterden en zwaaiden ze nog."

Ze belde de politie. "Die heeft met een helikopter gezocht, maar ze werden niet gevonden."

Het 1200 kilo zware gevaarte van ongeveer negentig centimeter hoog stamt uit de veertiende eeuw. Het werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers uit de toren gehaald. Die wilden het brons omsmelten tot wapens, maar uiteindelijk werd de klok toch achtergelaten. In de jaren negentig werd de klok op een verhoging voor de basiliek gezet, vanwaar de dieven hem vrijdag meenamen.

De Limburgse politie wil zaterdag niet op de zaak ingaan.