Deense tekenaar: 'Wilders moet film uitzenden'

Icoon BinnenlandsGeert Wilders moet de druk weerstaan om zijn anti-Koranfilm niet uit te zenden. Dat zegt de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die met zijn Mohammed-spotprent in islamitische landen voor grote opschudding zorgde, maandag in de Volkskrant.

Westergaard zegt niet te snappen dat Nederlandse politici stellen dat Wilders zijn anti-Koranfilm niet moet vertonen. "Er is in Denemarken geen politicus die dat zou zeggen. Dat zou zijn politieke ondergang betekenen. Een Deens politicus weet dat je de vrijheid van meningsuiting niet moet inperken", aldus de Deen in de Volkskrant. "Wilders moet zijn film gewoon uitbrengen."

Wilders en Westergaard ontvingen beiden doodsbedreigingen. Ondanks de gevolgen van de publicatie van zijn cartoon zegt Westergaard geen spijt te hebben van de spotprent over Mohammed.

Zondag nog gingen meer dan tweeduizend mensen in de Afgaanse stad Jalalabad de straat op om te demonstreren tegen de aanstaande film van Wilders en de Mohammed-cartoon. De demonstranten riepen 'Dood aan Denemarken, dood aan Nederland'.