Omroepen gaan Fitna niet uitzenden

Icoon FilmGeen enkele omroep in Nederland is bereid de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders uit te zenden. Sommige omroepen willen wel delen uitzenden, maar Wilders wil niet dat er in zijn film van 15 minuten wordt geknipt. Het lijkt daardoor uitgesloten dat de film in zijn geheel te zien zal zijn op de Nederlandse televisie.

De PVV-leider zei eerder dat Fitna in dat geval op internet in première gaat. De website Fitnathemovie.com waarop de film zal worden vertoond, is sinds gisteren online.

De première voor de pers is waarschijnlijk ergens rond 28 maart in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Het bestuur van Nieuwspoort heeft gisteren lang over de presentatie vergaderd, vooral om veiligheidsredenen. Er is daarover contact met de nationaal coördinator terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra. Volgens Nieuwspoort-voorzitter Max van Weezel kent het perscentrum, dat een ontmoetingsplek is van journalisten en politici, een lange traditie van verdediging van de persvrijheid.

Omroep
Volgens Herman van Gelderen, hoofdredacteur van NCRV's Netwerk is zijn programma sowieso zeer terughoudend om filmpjes van politieke partijen uit te zenden. ''Dat doen we niet met filmpjes van CDA of VVD, en ook niet met de PVV. Nog los van het feit dat we ook erg huiverig zijn voor het aanzetten tot haat of discriminatie.''

Het actualiteitenprogramma NOVA en de commerciële zender SBS vinden de eis van Wilders dat de film in zijn geheel moet worden vertoond, te ver gaan. ''We gaan niet iets uitzenden waarvan we niet weten hoe het er uitziet'', zo klinkt het daar. RTL Nederland had eerder al laten weten geen interesse te hebben. Als de film uitkomt, zal er zo nodig in het RTL Nieuws aandacht aan worden besteed.

NOVA zal op de dag van de première wel een speciale uitzending aan de film wijden, met deskundigen die de film zullen 'duiden'.

Het laatste nieuws over de film is dat de Franse president Nicolas Sarkozy heeft laten weten achter Nederland te staan bij de problemen rond de omstreden film. Dat bleek tijdens een bezoek van premier Jan-Peter Balkenende aan Sarkozy in Parijs.


Met dank aan goober voor de submit.