Provo-rookbomgooier Bronkhorst overleden

Icoon BinnenlandsAfgelopen vrijdag is in zijn woonplaats Amsterdam provoveteraan Peter Bronkhorst op 61-jarige leeftijd overleden. Vorige maand werd bij hem kanker geconstateerd. Een week geleden brak Bronkhorst nog een lans voor de paddo, tijdens de actie Red de Paddo op de Dam.

In de jaren 60 behoorde Bronkhorst samen met mensen als Roel van Duijn, Luud Schimmelpennink, Johnny de Selfkicker, Simon Vinkenoog en Robert Jasper Grootveld tot de Provo-beweging. Doel van de Provo's was om op een ludieke wijze van grotendeels geweldloos anarchistisch protest de gevestigde autoriteiten te provoceren. Die reageerden vaak met hard politieoptreden tegen acties van de Provo's. Op 13 mei 1967 hief de beweging zichzelf op.

De vrijdag overleden Bronkhorst zorgde voor wereldnieuws door op 10 maart 1966 een rookbom te gooien naar de koninklijke trouwstoet en de gouden koets waarin het bruidspaar prinses Beatrix en Claus von Amsberg zaten. Schade richtte de rookbom niet aan, maar beelden van de witte rookwolken gingen de hele wereld over. Overigens wordt deze bekendste rookbom uit de Nederlandse geschiedenis ook geclaimd door andere Provo's.

Bronkhorst ging na zijn Provo-jaren aan de drugs, die in de jaren ’70 in grote hoeveelheden naar Amsterdam kwamen, tot hij een vrouw ontmoette. ''En ja, dan ga je verantwoordelijker leven. Ze had al twee kinderen en later hebben we nog een derde gekregen. Nu heb ik een glazenwasserbedrijfje'', zei Bronkhorst nog in maart tegen Ondergrond TV.



De rookbom in '66

Link: Ondergrond TV over Bronkhorst.